Skip to main content

Σε σκληρό lockdown από σήμερα η Αττική- Τι μέτρα ισχύουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου

Αυστηροί περιορισμοί με κλειστό το λιανεμπόριο και λειτουργία των σχολείων μέσω τηλεκπαίδευσης  ισχύουν από σήμερα και μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου στην Περιφέρεια Αττικής,  συμπεριλαμβανομένων και όλων των νήσων και της περιοχής της Τροιζηνίας.

«Αυτό που μας ανησύχησε ήταν η αύξηση των νοσηλειών στην Αττική. Αυτή η επιδημία έχει την τάση να ξεφεύγει από τον έλεγχο πολύ γρήγορα. Προτίμησα να πάρω δραστικά μέτρα για να απαλλαγούμε από αυτά πιο γρήγορα», είπε ο πρωθυπουργός σε χθεσινή του συνέντευξη εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για το αυστηρό lockdown. «Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι τις πιο πολλές φορές τα ημίμετρα δεν λειτούργησαν ουσιαστικά», πρόσθεσε.

Έτσι από σήμερα ισχύουν επιπλέον περιορισμοί.

Υπενθυμίζεται ότι εξακολουθεί να ισχύει η υποχρεωτική χρήση μάσκας, σε εσωτερικούς κι εξωτερικούς χώρους, η  απαγόρευση κυκλοφορίας 21:00 – 05:00 τις καθημερινές / και 18:00 – 05:00 τα Σαββατοκύριακα, όλες οι μετακινήσεις θα γίνονται μέσω αποστολής sms. Να σημειωθεί ότι δεν απαγορεύονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις για λόγους άσκησης (κωδικός sms 6).

Σχετικά με τις υπερτοπικές μετακινήσεις εκτός περιφέρειας Αττικής, αυτές επιτρέπονται μόνο για τους εξής λόγους και με την επίδειξη των απαραίτητων αποδεικτικών εγγράφων:

  • μετακίνηση από και προς την εργασία
  • για σοβαρούς λόγους υγείας
  • προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας
  • για μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις
  • για εφάπαξ μετάβαση φοιτητή / φοιτήτριας ή σπουδαστή/σπουδάστριας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα / η Σχολή Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι., η Σχολή Αξιωματικών ή η Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας ή η Σχολή Αξιωματικών ή Πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος ή η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων ή η Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για λόγους σπουδών, ή για εφάπαξ μετάβαση μαθητή/μαθήτριας, εξεταζόμενου / εξεταζόμενης από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα που εδρεύει ο φορέας/εξεταστικό κέντρο για λόγους διεξαγωγής εξετάσεων
  • για μια και μόνο μετακίνηση με επιστροφή φοιτητή/φοιτήτριας, με τη συνοδεία ενός ακόμη προσώπου, από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή όπου ο/η φοιτητής/τρια φοιτά και μισθώνει το ακίνητο προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής μετά από λύση της σύμβασης μίσθωσης της φοιτητικής οικίας, εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών από την έναρξη μετακίνησης προς τον εν λόγω σκοπό
  • καθώς και για λόγους συγκομιδής αγροτικών προϊόντων και πάντα με τα κατάλληλα αποδεικτικά έγγραφα.

Πώς θα λειτουργήσει η αγορά

Τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία, τα pet shops, οι επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών (αποκλειστικά για την επισκευή συσκευών, την εξόφληση λογαριασμών και την ανανέωση υπολοίπου), τα καταστήματα οπτικών/ακουστικών βαρηκοΐας (κατόπιν ραντεβού), τα καταστήματα πώλησης περουκών και ποστίς (με ραντεβού) είναι οι μόνες δραστηριότητες του λιανικού εμπόριο που θα λειτουργούν από σήμερα έως και τουλάχιστον στις 28 Φεβρουαρίου στην Αττική με τη φυσική παρουσία καταναλωτών.

Ανοικτά και μάλιστα σε 24ωρη βάση μπορούν να είναι και τα περίπτερα, καθώς και οι λαϊκές αγορές. Πέραν των παραπάνω, ειδικά για το Σαββατοκύριακο 13-14 Φεβρουαρίου θα λειτουργήσουν και τα ανθοπωλεία (με ραντεβού), ενώ ανοικτή, όπως και στο lockdown του περσινού Μαρτίου, θα είναι κάθε επιχείρηση λιανικής πώλησης με τη μέθοδο του e-shop.

Η αναστολή παροχής των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής (αποτρίχωση, θεραπεία με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες κλπ), ισχύει και όταν αυτές παρέχονται από ιατρεία και πολυδύναμα ιατρικά κέντρα.

Συνεχίζουν την λειτουργία οι χονδρεμπορικές επιχειρήσεις, οι δραστηριότητες στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα καθώς και οι κατασκευαστικές εργασίες.

Λειτουργούν κανονικά οι ξενοδοχειακές μονάδες

Από τον κλάδο των υπηρεσιών, εν λειτουργία θα παραμείνουν τα καθαριστήρια, τα πρατήρια υγρών καυσίμων, τα ΚΤΕΟ και τα συνεργεία αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, σε ό,τι αφορά το ωράριο, για τις επιχειρήσεις τροφίμων, λαϊκές αγορές, pet shops, καθαριστήρια, υπηρεσίες τηλεφωνίας είναι προαιρετικό, αλλά σε κάθε περίπτωση για τις καθημερινές ορίζεται εντός των ωρών από 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ. και τα Σάββατα από 7:00 π.μ. έως 5:30 το απόγευμα.

Τις Κυριακές επιτρέπεται η λειτουργία μόνο των παντοπωλείων, ζαχαροπλαστείων, φούρνων κ.λπ. έως τις 5:30 μ.μ., εφόσον ειδικότερες διατάξεις το επιτρέπουν. Τα σούπερ μάρκετ μπορούν να λειτουργούν για την εκτέλεση των ηλεκτρονικών τους παραγγελιών και έως τις 5:30 μ.μ., ενώ οι επιχειρήσεις εστίασης συνεχίζουν να λειτουργούν με τις μεθόδους take away, drive-through και delivery.

Σύμφωνα με τον κ. Σταμπουλίδη, οι καταναλωτές και οι επιχειρηματίες θα πρέπει να λαμβάνουν υποχρεωτικά υπόψη τους και τα εξής:

* Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των καταστημάτων: Ένα άτομο ανά 25 τετραγωνικά. Απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τη διάρκεια αναμονής στα ταμεία των καταστημάτων.

* Λαϊκές αγορές ανοιχτές: Με 50% συμμετοχή πωλητών, 3 μέτρα απόσταση μεταξύ των σημείων πώλησης και παράλληλες αγορές. Μετακίνηση με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)» ή με τη συμπλήρωση εντύπου βεβαίωσης κίνησης ή με τη συμπλήρωση χειρόγραφης βεβαίωσης κίνησης. Μέγιστη διάρκεια συναλλαγών: 2 ώρες, κατά τις οποίες ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί τις αγορές κ.λπ.

* Τα φαρμακεία και τα πρατήρια υγρών καυσίμων λειτουργούν με το ωράριο που προβλέπεται από ειδικότερες γι’ αυτά διατάξεις.

* Καταστήματα οπτικών/ακουστικών βαρηκοΐας, καταστήματα πώλησης περουκών και ποστίς, ανθοπωλεία: Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό): τις καθημερινές από 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ. και τα Σάββατα από 7:00 π.μ. έως 5:30 το απόγευμα. Υποχρεωτικός ο εξ αποστάσεως καθορισμός ραντεβού, είτε ηλεκτρονικά είτε τηλεφωνικά είτε μέσω της ψηφιακής εφαρμογής e-Καταναλωτής. Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των καταστημάτων: ένα άτομο ανά 25 τετραγωνικά. Απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τη διάρκεια αναμονής στα ταμεία των καταστημάτων. Ειδικώς για τη 13η και τη 14η Φεβρουαρίου, τα ανθοπωλεία μπορούν να λειτουργήσουν με τις μεθόδους παράδοση εκτός (click away) και για αγορά με ραντεβού εντός (click inside), με ωράριο λειτουργίας από 9:00 π.μ. έως 5:30 μ.μ. και τηρουμένης της αναλογίας 1 ατόμου ανά 25 τετραγωνικά μέτρα. Μετακίνηση με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2. Μέγιστη διάρκεια συναλλαγών: 2 ώρες, κατά τις οποίες ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί τις αγορές κ.λπ.

* ΚΤΕΟ – Συνεργεία αυτοκινήτων: Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνον κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων. Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται ημερησίως κατά την έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα, από τα οποία εξαιρούνται οι έκτακτες επισκέψεις στα συνεργεία αυτοκινήτων. Μέγιστος αριθμός ατόμων σε αναμονή: εννέα άτομα. Ωράριο λειτουργίας τις καθημερινές έως τις 08:30 μ.μ. και Σάββατα έως τις 5:30 το απόγευμα.

Λειτουργία σχολείων μέσω τηλεκπαίδευσης

Σχετικά με την εκπαίδευση, προβλέπεται τηλε-εκπαίδευση τόσο για την πρωτοβάθμια όσο και για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (νηπιαγωγεία, δημοτικά, ολοήμερα σχολεία, γυμνάσια και λύκεια γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης), καθώς και όλες τις λοιπές εκπαιδευτικές δομές. Εξαιρετικώς επιτρέπεται η διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.

Συγκεκριμένα, γυμνάσια και λύκεια θα πραγματοποιούν τα μαθήματά τους εξ αποστάσεως, μέσω της γνωστής πλέον πλατφόρμας της Webex, κατά τις πρωινές ώρες: 8:30-14:10 για τα γυμνάσια και 8:00 – 13:40 για τα λύκεια.

Νηπιαγωγεία και δημοτικά θα πραγματοποιούν τηλε-εκπαίδευση κατά τις μεσημβρινές ώρες: 14:10 – 16:20 τα νηπιαγωγεία και 14:10 – 17:20 τα δημοτικά.

Επιπλέον, για τους μικρούς μαθητές και τις μικρές μαθήτριες αρχίζει από σήμερα εκ νέου η προβολή επεισοδίων εκπαιδευτικής τηλεόρασης από την ΕΡΤ2, για τους μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, από τις 10:00 έως τις 12:00.

Σημειώνεται, επίσης, ότι σε αναστολή θα βρίσκονται οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, ενώ τα ΑΕΙ συνεχίζουν να λειτουργούν μέσω τηλε-εκπαίδευσης.

Πώς θα λειτουργούν οι μονάδες υγείας

Όσον αφορά στη λειτουργία των νοσοκομείων, των κλινικών, των ιατρείων και των διαγνωστικών κέντρων, συνεχίζουν να ισχύουν τα εξής:

– Ένας (1) συνοδός / επισκέπτης ανά ασθενή

– Τήρηση ελάχιστης απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου, πλην της διενέργειας ιατρικών πράξεων

– Περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 80% – Εξαιρούνται των περιορισμών τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά, καθώς και τα ειδικά νοσοκομεία.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι παρατείνεται η αναστολή του επισκεπτηρίου στα Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Τι ισχύει για τις μεταφορές 

Οι μεταφορές θα διενεργούνται με 65% πληρότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και 50% πληρότητα στα πλοία (55% εφόσον διαθέτουν καμπίνες). Στα ΙΧ και τα ταξί επιτρέπεται οδηγός και δύο επιβάτες (εξαιρουμένων ανηλίκων τέκνων και ατόμων που χρήζουν βοήθειας).

Σχετικά με τους χώρους λατρείας, η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, γίνεται από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων. Σε θρησκευτικές τελετές όπως γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες, μνημόσυνα, επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του θρησκευτικού λειτουργού, του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού και έως εννέα ατόμων.

Αθλητισμός

Αναστολή της λειτουργίας και χρήσης οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων, εξαιρουμένων των ακόλουθων περιπτώσεων:

• Της λειτουργίας ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων αποκλειστικά και μόνο από ομάδες έως τριών (3) ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή και χωρίς την παρουσία θεατών, προς τον σκοπό άθλησης μέσω ατομικών αθλημάτων.

• Της λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες χωρίς την παρουσία θεατών: α) των ομάδων που μετέχουν στα πρωταθλήματα Superleague I, και ΙΙ, Basket league και Volleyleague ανδρών και γυναικών, καθώς και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, καθώς και β) των εθνικών ομάδων, ανδρών ή γυναικών, που έχουν αγωνιστικές υποχρεώσεις στο συγκεκριμένο διάστημα.

• Της λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις χωρίς την παρουσία θεατών των ομάδων που μετέχουν στα πρωταθλήματα της Α’ κατηγορίας καλαθοσφαίρισης γυναικών, υδατοσφαίρισης ανδρών και γυναικών και χειροσφαίρισης ανδρών και γυναικών.

Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή των παραπάνω εξαιρέσεων είναι δυνατή μόνο εφόσον ακολουθείται υγειονομικό πρωτόκολλο που περιλαμβάνει υποχρεωτικό εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο των αθλητών για COVID-19 με τεστ αντιγόνου από διαπιστευμένα εργαστήρια.

• Της χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων από όσους αναφέρονται σε ονομαστικές καταστάσεις που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού κατόπιν εισήγησης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Ο.Ε.) και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Π.Ε.) για την κάλυψη των αναγκών προετοιμασίας τους για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του έτους 2021.

• Της λειτουργίας και χρήσης των κολυμβητηρίων για θεραπευτική άσκηση από άτομα με αναπηρίες, καθώς και από τους συνοδούς τους,

εφόσον α) έχει συνταγογραφηθεί η κολύμβηση ως μέθοδος θεραπείας και β) προσκομίζεται πρόσφατη ιατρική βεβαίωση που επιτρέπει τη συγκεκριμένη θεραπευτική μέθοδο κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο.

Οι δίκες που θα γίνονται

Κλειστά θα είναι τα δικαστήρια στην Περιφέρεια Αττικής από 15.2.2021 ως και 28.02.2021, όπως προβλέπει η νέα ΚΥΑ. Όσον αφορά τα πολιτικά δικαστήρια, εξαιρείται της αναστολής η χορήγηση και ανάκληση προσωρινών διαταγών.

Στα ποινικά δικαστήρια διενεργούνται οι δίκες που αφορούν αυτόφωρα πλημμελήματα, οι δίκες στις οποίες εκδικάζονται κακουργήματα για προσωρινά κρατούμενους, των οποίων συμπληρώνεται, κατά περίπτωση, το ανώτατο όριο κράτησης, οι δίκες που αφορούν κακουργήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται μέχρι και τις 31.12.2021, καθώς και πλημμελήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται μέχρι και τις 31.08.2021.

Επιπλέον, για τις ποινικές δίκες που άρχισαν πριν από την ημερομηνία έναρξης της αναστολής και έχουν διακοπεί για δικάσιμο εντός του διαστήματος της αναστολής, το δικαστήριο, κατά την ορισθείσα δικάσιμο, αποφασίζει κατά περίπτωση για την εκδίκαση ή την εκ νέου διακοπή.

Στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια, κατ’ εξαίρεση, εξετάζονται αιτήσεις προσωρινής δικαστικής προστασίας, αντιρρήσεις κατά της κράτησης αλλοδαπών και τα ένδικα βοηθήματα κατά των μέτρων που επιβάλλονται λόγω κορονοϊού.

Οι δίκες ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας διενεργούνται με δηλώσεις από όλους τους διαδίκους. Στη νέα ΚΥΑ δεν τίθενται πρόσθετες προϋποθέσεις σε σχέση με την ισχύουσα ΚΥΑ όσον αφορά τη λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Μέχρι και τις 14/2/2021 συνεχίζει να ισχύει η ΚΥΑ ΦΕΚ Β’ 454/5.2.2021.

Τι ισχύει για την τηλεργασία

Δημόσιες Υπηρεσίες

• Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό και υποχρεωτική τηλεργασία στο 50% του προσωπικού

• Υποχρεωτική προστασία υπαλλήλων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας και παροχή τηλεργασίας, όπου είναι εφικτό

• Υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, εφόσον συνάδει προς τη φύση των καθηκόντων, επιπλέον των υπαλλήλων που

ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου

• Εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού

Ιδιωτικές επιχειρήσεις

• Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό

• Υποχρεωτική προστασία εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας και παροχή

τηλεργασίας όπου είναι εφικτό

• Υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό

• Εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού

Σφιχτή διαδικασία για τις δηλώσεις των αναστολών συμβάσεων εργασίας, δωρεάν τεστ Covid-19 για τους εργαζόμενους μεγάλων επιχειρήσεων, «σαφάρι» ελέγχων στους χώρους δουλειάς για την τήρηση της υποχρεωτικής τηλεργασίας, της χρήσης μάσκας και των αποστάσεων, αλλά και πρόσθετα μέτρα ελέγχου των αυθεντικών βεβαιώσεων μετακίνησης από και προς τον χώρο δουλειάς περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων οι παρεμβάσεις στον τομέα των εργασιακών. Την επόμενη εβδομάδα ανοίγει ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στην Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου gov.gr (ergasiatesting.gov.gr), όπου οι εργοδότες με επιχειρήσεις άνω των 20 ατόμων θα μπορούν να δηλώνουν τους εργαζομένους τους και εφόσον αυτοί το επιθυμούν να δηλώνουν την πρόθεσή τους, ώστε να κάνουν rapid test για Covid-19 μέχρι και 2 φορές τον μήνα. Το κόστος των τεστ θα καλύπτεται από το κράτος.

Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε εντατικοποίηση των ελέγχων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) σε χώρους δουλειάς για την τήρηση των μέτρων όσον αφορά τους κανόνες για την τηλεργασία, τη χρήση μη ιατρικής μάσκας και την τήρηση των αποστάσεων. Το ποσοστό της υποχρεωτικής τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα διατηρείται στο 50% με το ίδιο θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή με προαναγγελία και επί των εργαζομένων που μπορούν να δουλέψουν από απόσταση. Η γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, ανακοινώνοντας χθες το νέο πλαίσιο μέτρων υπενθύμισε πως η υποχρεωτική τηλεργασία προαναγγέλλεται στο σύστημα «Εργάνη» με το ειδικό έντυπο (4.1), ενώ η μη τήρηση του ορίου επιφέρει την επιβολή προστίμου 3.000 ευρώ. Διατηρείται επίσης σε ισχύ η ευελιξία δύο ωρών στην προσέλευση και αποχώρηση του εργαζομένου από την εργασία ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός, ενώ ισχύει η χορήγηση άδειας 3 ωρών εντός της ημέρας στον εργαζόμενο για διενέργεια τεστ για τον κορονοϊό.

Ανάκληση «εξοδόχαρτων»

Στο ίδιο πλαίσιο, ανακοινώθηκε χθες αυστηροποίηση των ελέγχων στους χώρους εργασίας αλλά και της κινητικότητας προς τους χώρους δουλειάς. Έπειτα από διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, αποφασίστηκε πως όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας δεν θα μπορούν να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους, είτε από το σύστημα «Εργάνη» είτε από το forma.gov.gr. Επίσης όσοι είναι αυτοπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες, μαζί με τη βεβαίωση «τύπου Α» που εκδίδεται από το forma.gov.gr θα πρέπει να φέρουν και εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων στους χώρους εργασίας θα πραγματοποιούνται στη βάση της προδήλωσης που γίνεται στο σύστημα «Εργάνη» για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού. Οι δηλώσεις που εκδίδονται από το σύστημα «Εργάνη» θα αφορούν αποκλειστικά το νόμιμο δηλωθέν ωράριο εργασίας, ενώ οι άδειες μετακίνησης που βρίσκονται σε ισχύ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία και σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων παύουν να ισχύουν.

Η εφαρμογή των μέτρων αυτών ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ προειδοποιείται πως οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και συστηματικοί. Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει άμεση διασταυρωτική πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία του εργαζόμενου πληθυσμού, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Προδήλωση αναστολών

Όσον αφορά τις αναστολές συμβάσεων για τον Φεβρουάριο, οι επιχειρήσεις των οποίων αναστέλλεται η δραστηριότητα από σήμερα πρέπει υποχρεωτικά να προαναγγείλουν την αναστολή για χρονικό διάστημα από 11/2 έως 28/2. Το υπουργείο Εργασίας δίνει «περίοδο χάριτος» 4 ημερών για τις προδηλώσεις των αναστολών. Έτσι, οι υπεύθυνες δηλώσεις προαναγγελίας θα υποβάλλονται από σήμερα 11 Φεβρουαρίου έως και την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου. Σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις έχουν ήδη προαναγγείλει την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους για όλο τον Φεβρουάριο ή για χρονικό διάστημα αναστολής που λήγει μετά τις 11/2/2021 ως πληττόμενες πρέπει να προβούν στην υποβολή δύο δηλώσεων:

*** Μια δήλωση – «ορθή επανάληψη» ως πληττόμενες, ώστε να δηλωθεί ως χρονικό διάστημα αναστολής το διάστημα από 1/2/2021 έως και 10/2/2021. Δεν επιτρέπεται καμιά μεταβολή των δηλωθέντων εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή κατά το διάστημα αυτό.

*** Μια δήλωση ως κλειστές για το διάστημα από 11/2 έως 28/2 (υποβολή έως και 14/2).

Παράταση για «Συν-Εργασία»

Παράλληλα επεκτείνεται η διάρκεια του προγράμματος «Συν-Εργασία» έως τις 31 Μαρτίου, ενώ ενεργοποιούνται εκ νέου οι άδειες ειδικού σκοπού μετά το κλείσιμο σχολικών μονάδων για εργαζόμενους γονείς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα παιδιών έως Γ’ Γυμνασίου.

Οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες μπορούν να παρέχουν την εργασία τους με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας ή σε θέση back office. Διαφορετικά πρέπει να τίθενται σε αναστολή έως 28/2. Επίσης:

* Επεκτείνεται το μέτρο υποβολής μονομερών δηλώσεων για τους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, ώστε να καταστούν δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2020.

* Με μονομερή δήλωση, άνεργοι από τον κλάδο τουρισμού-επισιτισμού χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης θα λάβουν αποζημίωση 400 ευρώ (προσαυξημένη κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο) για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

* Με Κοινή Υπουργική Απόφαση καθίστανται δικαιούχοι αποζημίωσης 534 ευρώ για Ιανουάριο και Φεβρουάριο ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί, εποχικά εργαζόμενοι σε τουριστικά γραφεία, χειμερινά καταλύματα, χιονοδρομικά κέντρα.

* Παρατείνονται για δύο μήνες τα επιδόματα ανεργίας, που έληξαν ή θα λήξουν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

* Χορηγείται ειδική οικονομική ενίσχυση για επιχειρήσεις ξενοδοχειακών καταλυμάτων 12μηνης λειτουργίας, με περισσότερους από 50 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, που έχουν πληγεί σοβαρά από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού και πρόκειται να υλοποιήσουν επενδυτικό σχέδιο αναμόρφωσης ή και ενεργειακής αναβάθμισης των κτηριακών εγκαταστάσεών τους, με σκοπό τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων. Η οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται για έως 12 μήνες, με την κάλυψη 80% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους και ενεργοποιείται εντός διετίας από την έγκριση του επενδυτικού έργου.

* Καλύπτονται οι εργοδοτικές εισφορές μέχρι και τις 31 Μαρτίου στα τουριστικά καταλύματα 12μηνης λειτουργίας, τα οποία κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2020 είχαν χαμηλότερα ακαθάριστα έσοδα κατά 70% τουλάχιστον σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

* Χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης στις επιχειρήσεις θεάτρων, μουσικών σκηνών, χοροθεάτρων, συναυλιακών χώρων, χώρων παραστάσεων, κινηματογράφων και διανομέων κινηματογραφικών ταινιών στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας.