Σειρά Γερμανών οικονομολόγων κάνουν λόγο για αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Χανάου, σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW) Μίχαελ Χιούτερ θεωρεί τις πράξεις του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) βάρος: «Η επιτυχία της γερμανικής κοινωνίας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι είναι ανοικτή, στην αναπτυχθείσα σταθερότητα της δημοκρατίας τις μεταπολεμικές δεκαετίες και στον υπεύθυνο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσθηκε η συνολική ηθική πτώχευση μετά την κατάρρευση του πολιτισμού λόγω του Ολοκαυτώματος. Ο ακροδεξιός τρόμος, ένα υπαρκτό ακροδεξιό εξτρεμιστικό κόμμα και η προσπάθεια μετατόπισης του συστήματος αξιών προς την απομόνωση και την ξενοφοβία αποτελούν ένα βαρύ φορτίο για τη φιλελεύθερη δημοκρατική φήμη της χώρας μας. «Αυτό θα βαρύνει στις αποφάσεις των επενδυτών και των εξειδικευμένων εργαζομένων να επενδύουν ή να έλθουν εδώ. Η επίδειξη δημοκρατικής ενότητας και ευθύνης σε αυτές τις ώρες, είναι επομένως ένα σημαντικό μήνυμα», δήλωσε στην εν λόγω εφημερίδα.
Παρόμοιες δηλώσεις έκαναν ο Κλέμενς Φιστ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου, και ο Μάρτσελ Φράτσερ, πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) του Βερολίνου.
«Η τρομοκρατία εναντίον ανθρώπων ξένης καταγωγής είναι ασυμβίβαστη με τις θεμελιώδεις αξίες του δημοκρατικού μας κράτους δικαίου», είπε ο Κλέμενς Φιστ, του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifο του Μονάχου στην Ηandelsblatt. Η σημερινή ευημερία στη Γερμανία έχει «χτιστεί σε μεγάλο βαθμό από τους μετανάστες και η μελλοντική ευημερία εξαρτάται από την συνέχιση της μετανάστευσης στη Γερμανία ανθρώπων οι οποίοι θα εργασθούν εδώ και θα γίνουν μέρος της κοινωνίας μας», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Ifo.
«Το μίσος και η ξενοφοβία βλάπτουν τη Γερμανία οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά», δήλωσε ο Μάρτσελ Φράτσερ στην γερμανική οικονομική εφημερίδα. Ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) τόνισε ότι «η Γερμανία έχει μετατραπεί αμετάκλητα σε μια ανοικτή κοινωνία στην οποία άνθρωποι διαφορετικής προέλευσης, θρησκείας και σεξουαλικού προσανατολισμού αποτελούν αναπόσπαστο και πολύ θετικό τμήμα. Η περιοχή Ράιν-Μάιν του κρατιδίου της Έσσης (όπου βρίσκεται το Χανάου) είναι μία από τις πιο ανοικτές, πολυφυλετικές και οικονομικά επιτυχημένες σε όλη τη Γερμανία και την Ευρώπη», τόνισε.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Handelsblatt