Φταίει μόνο ο Covid-19 που Αθήνα και Πειραιάς έχουν αυξημένη κίνηση το τελευταίο τρίμηνο; Που τα νεύρα των οδηγών γίνονται «κουρέλια» από το σχεδόν καθημερινό μπλοκάρισμα στους δρόμους; Που η επιβατική κίνηση στα ΜΜΜ έχει μειωθεί; Οι ειδικοί «απενοχοποιούν» στο μέτρο που του αναλογεί τον κορωνοϊό, εξηγούν πως το κυκλοφοριακό είναι διαχρονικό πρόβλημα στην Αττική και προτείνουν σειρά συγκεκριμένων παρεμβάσεων.
Ειδικά από τον φετινό Σεπτέμβριο μέχρι τώρα, οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου αντιμετωπίζουν μια κλιμάκωση των κυκλοφοριακών συμφορήσεων στο οδικό δίκτυο, τόσο σε ένταση, όσο και σε έκταση και χρονική διάρκεια. Για το ζήτημα, το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας (ΚΔΚ) που λειτουργεί στην Περιφέρεια Αττικής, με επεξεργασία των μετρήσεων που λαμβάνονται από τους ανιχνευτές/αισθητήρες κυκλοφορίας, εκπόνησε σχετική συγκριτική ανάλυση σε επιλεγμένες διατομές αντιπροσωπευτικών οδικών αξόνων, για τα διαστήματα αφενός της τελευταίας εβδομάδας του Σεπτεμβρίου, μετά την επαναλειτουργία των σχολείων, και της 1ης εβδομάδας του Οκτωβρίου 2021, αφετέρου της 1ης εβδομάδας του Οκτωβρίου σε σχέση με την αντίστοιχη του 2020 αλλά και του 2019 (προ πανδημίας).
Όπως διαπιστώθηκε, το σύνολο σχεδόν του οδικού δικτύου λειτουργεί υπό συνθήκες κορεσμού για μεγάλα χρονικά διαστήματα της ημέρας. Δηλαδή, το οδικό δίκτυο καλείται να εξυπηρετήσει περισσότερα οχήματα από τη χωρητικότητά του, με αποτέλεσμα να έχουν διευρυνθεί και οι ώρες αιχμής κυκλοφορίας, να παρατηρείται χρονική επέκταση των καθυστερήσεων και των μεγάλων ουρών αναμονής. Ιδιαίτερα κατά τις πρωινές κι απογευματινές ώρες αιχμής, οι χρόνοι διαδρομής έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Παράλληλα, και η διάρκεια της αιχμής κυκλοφορίας παρουσιάζεται διευρυμένη σε σχέση με προηγούμενα έτη, δηλαδή το πρωί από τις 07:30 μέχρι τις 09:30-10:00 και το απόγευμα από τις 3:00 μέχρι τις 5:30-6:00, εξηγεί ο Κίμων Λογοθέτης, σύμβουλος Οδικής Ασφάλειας στην Περιφέρεια Αττικής.
Για το ΚΔΚ, όπως σημειώνει, δεν πρόκειται για αιφνιδιασμό, καθώς η εικόνα της σχετικής άμβλυνσης του κυκλοφοριακού στην Αττική την προηγούμενη δεκαετία οφειλόταν κυρίως στην οικονομική κρίση, ήταν προσωρινή. «Ήδη, τα τελευταία έτη η κλιμάκωση είχε ξεκινήσει κι αναμέναμε την εξέλιξη του φαινομένου, εξαιρώντας φυσικά το 2020 που οι δραστηριότητες των χρηστών του οδικού δικτύου ήταν περιορισμένες λόγω Covid-19».
«Πλέον, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, στη διάρκεια της επιδημιολογικής κρίσης, η χρήση των Μ.Μ.Μ. έχει μειωθεί σημαντικά, λόγω της ανασφάλειας των χρηστών σχετικά με τη μεταδοτικότητα του ιού και της τήρησης των υγειονομικών μέτρων. Το ποσοστό των μετακινούμενων που πλέον δεν επιλέγουν τα Μ.Μ.Μ., που είχε φτάσει και σε μείωση 30% σε σχέση με τα προ πανδημίας δεδομένα, έχει μεταφερθεί κυρίως στα ΙΧ. Συνεπώς, την τρέχουσα χρονική περίοδο το μοντέλο μετακινήσεων της Αττικής – η κατανομή στα διάφορα μέσα – έχει αλλάξει» επισημαίνει, από την επιστημονική ομάδα του ΚΔΚ, η πολιτικός μηχανικός-συγκοινωνιολόγος Δέσποινα Αλεξανδροπούλου.
Η ίδια τονίζει πως υπάρχουν κι επιπρόσθετοι σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη λειτουργία του οδικού δικτύου και συνθέτουν, εν τέλει, την εικόνα κυκλοφοριακού εμφράγματος. «Είναι η παράνομη κι άναρχη στάθμευση στους δρόμους, η συστηματική παραβίαση των λεωφορειολωρίδων από τα ΙΧ, η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων τροφοδοσίας σε ώρες αιχμής, η παράνομη στάση για φορτοεκφόρτωση με κατάληψη της δεξιάς λωρίδας και η παραβίαση των ΛΕΑ, ιδιαίτερα στη Λ. Κηφισού, έναν από τους πλέον επιβαρυμένους οδικούς άξονες.
Οι παράγοντες αυτοί, ιδιαίτερα στις βασικές και συλλεκτήριες οδικές αρτηρίες, καθώς και κοντά στους σηματοδότες, μειώνουν σημαντικά την κυκλοφοριακή ικανότητά τους, με αποτέλεσμα τις καθυστερήσεις και τις μεγάλες ουρές αναμονής, που σε πολλές περιπτώσεις επηρεάζουν σημαντικά και τη λειτουργία της φωτεινής σηματοδότησης».
Οι χρόνοι της ακινησίας – Οι δρόμοι προς αποφυγή
Με απλά λόγια, το φαινόμενο που καταγράφεται στους δρόμους της πρωτεύουσας είναι, ειδικά το τελευταίο τρίμηνο, η γενικευμένη κυκλοφοριακή συμφόρηση στο σύνολο του οδικού δικτύου. Τα στοιχεία του ΚΔΚ της Περιφέρειας είναι χαρακτηριστικά, δείχνουν, για παράδειγμα, ότι οι οδηγοί χρειάζονται:
Κατά τις ώρες αιχμής:
Από Μεταμόρφωση έως Λ. Αθηνών (μέσω Λ. Κηφισού) 40 λεπτά
Από Ηλιουπόλεως έως Καλλιρρόης (Λ. Βουλιαγμένης) 30 λεπτά.
Κατά την απογευματινή αιχμή:
Από Μαρούσι έως Χίλτον (από Λ. Κηφισίας-Λ. Βασ. Σοφίας) 45 λεπτά
Από Σταυρό έως Σύνταγμα (Λ. Μεσογείων-Λ. Βασ. Σοφίας) 50 λεπτά
Από Πειραιά προς κέντρο (από Λ. Κηφισού) 35 λεπτά.
Στην πραγματικότητα, λίγο-πολύ, όλοι οι βασικοί οδικοί άξονες παρουσιάζουν πολύ αυξημένες καθυστερήσεις, ιδίως κατά τη διάρκεια των ωρών αιχμής. Με βάση, πάντως, τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του ΚΔΚ, οι πιο επιβαρυμένοι οδικοί άξονες, για μεγάλα χρονικά διαστήματα της ημέρας, είναι, χωρίς να ιεραρχηθούν, οι:
Λ. Κηφισού
Λ. Κηφισίας
Λ. Μεσογείων
Λ. Αλεξάνδρας
Λ. Βασ. Κωνσταντίνου
Βασ. Σοφίας
Καλλιρρόης
Ιουλιανού
Μάρνης
Υμηττού.
Σημαντική μειωμένη η χρήση των Μ.Μ.Μ.
Την ίδια ώρα, τα στοιχεία δείχνουν αισθητή μείωση στην επιβατική κίνηση στα Μ.Μ.Μ., και στα ταξί, που ερμηνεύεται σε μεγάλο βαθμό σε φόβο χρήσης τους, ελέω Covid-19. Ενδεικτικά, τον Σεπτέμβριο του 2021 η πληρότητα των οχημάτων (συνολικά >1.310, έναντι <1.020 τον Σεπτέμβριο του 2020) σε ΟΣΥ (λεωφορεία, τρόλεϊ) – ΣΤΑΣΥ (Μετρό, Ηλεκτρικός, Τραμ), στις 08:45 (πρωινή αιχμή), ήταν στο 94% των δρομολογίων κάτω από 50%, μόνο στο 2% ξεπέρασε το 65% και μόνο στο 4% ήταν μεταξύ 50% και 64%.
Με δεδομένη τη συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση και τη μειωμένη χρήση των Μ.Μ.Μ., οι οδηγοί καλούνται να προσαρμόσουν τις συνήθειές τους στα νέα δεδομένα, αποφεύγοντας τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των ωρών αιχμής, συμβάλλοντας παράλληλα ενεργητικά στην αλλαγή της συμπεριφοράς κινητικότητας. «Εύκολα, μπορούμε όλοι να επιλέγουμε ήπια μέσα μετακίνησης για σύντομες διαδρομές, π.χ. πεζή μετακίνηση. Είναι εξίσου κρίσιμο για τη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών να συνειδητοποιήσουμε ότι η παράνομη στάθμευση, τα διπλοπαρκαρίσματα ή η κατάληψη οδών για φορτοεκφορτώσεις μειώνουν σημαντικά την κυκλοφοριακή ικανότητα του οδικού δικτύου και προκαλούν μεγάλες καθυστερήσεις και ουρές αναμονής» επισημαίνει η κ. Αλεξανδροπούλου.
Στον Δακτύλιο
Είναι πολύ νωρίς ακόμη, θεωρούν οι ειδικοί, για την αποτίμηση του μέτρου του Δακτυλίου, που επανήλθε από τις 25 Οκτωβρίου. Σύμφωνα, πάντως, με τα πρώτα στοιχεία κυκλοφοριακών μετρήσεων που συλλέγονται κι επεξεργάζονται από το ΚΔΚ, διαπιστώνεται μια, αναμενόμενη, ανακατανομή των κυκλοφοριακών φόρτων, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στη συνολική ζήτηση μετακινήσεων.
Ειδικότερα, εντός του Δακτυλίου καταγράφεται γενικά μικρή μείωση των καθυστερήσεων, με αντίστοιχη αύξηση της μέσης ταχύτητας κατά της ώρες αιχμής κυκλοφορίας. Περισσότερο αισθητή βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας παρουσιάζεται στις εκτός αιχμής ώρες. Η οδός Πανεπιστημίου εμφανίζει τη μεγαλύτερη βελτίωση.
Εκτός του Δακτυλίου δεν διαπιστώνεται αξιόλογη μεταβολή των κυκλοφοριακών συνθηκών κατά τις ώρες αιχμής. Τις υπόλοιπες ώρες, εμφανίζεται βελτίωση, και ιδιαίτερα στα οδικά τμήματα πλησίον του Δακτυλίου.
Στα όρια του Δακτυλίου, όπως ήταν αναμενόμενο, καταγράφεται αυξημένη επιβάρυνση, με τις οδούς Υμηττού, Ιουλιανού, Μάρνης, Αχιλλέως και Χαμοστέρνας να παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις.
Η Τροχαία
«Μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων στη διάρκεια της πανδημίας, η δραστηριότητα στους δρόμους έχει επανέλθει πλήρως. Ορισμένα προβλήματα που παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες χαρτογραφούνται από την Ελληνική Αστυνομία, μαζί με μια σειρά άλλων παραγόντων, που μπορούν να επηρεάσουν τόσο την οδική ασφάλεια, όσο και την ποιότητα κίνησης στους δρόμους. Βάσει αυτών, πραγματοποιείται μεσοπρόθεσμος επιχειρησιακός σχεδιασμός, αλλά και στοχευμένες τροχονομικές δράσεις ειδικού σκοπού, για την καλύτερη δυνατή διαχείρισή τους» δηλώνει στο naftemporiki.gr ο Σπύρος Λάσκος, αστυνομικός διευθυντής της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής.
Όπως επισημαίνει, η κίνηση στους δρόμους είναι μεταβαλλόμενο φαινόμενο, εξαρτάται από μεταβλητές ανεξάρτητες της αστυνομικής ανταπόκρισης. Στην παρούσα φάση, στην 4η εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου του Δακτυλίου, η εικόνα στις περιοχές που περικλείονται από αυτόν είναι «σαφώς βελτιωμένη», ωστόσο με επιβάρυνση συγκεκριμένων οδών περιμετρικά του, διαπιστώνει. «Από πλευράς μας, προσπαθούμε με την παρουσία τροχονόμων, ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες, σε καίριες διασταυρώσεις, να διευκολύνουμε τους οδηγούς. Επιπλέον, συγκροτούνται συνεργεία ελέγχων παραβίασης των λεωφορειολωρίδων, σε οδούς που περικλείουν τον Δακτύλιο, ώστε να εξασφαλιστεί η ακρίβεια εκτέλεσης των δρομολογίων των αστικών συγκοινωνιών. Σε συνεννόηση με την Περιφέρεια, γίνονται και στοχευμένες αλλαγές στους χρόνους των φωτεινών σηματοδοτών, με κριτήριο τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες. Συγκροτούνται, τέλος, μικτά συνεργεία με τη Δημοτική Αστυνομία για τον έλεγχο-περιορισμό των παράνομων σταθμεύσεων» αναφέρει ο διοικητής.
«Κοκτέιλ παραγόντων πυροδότησε αύξηση της κίνησης»
«Οι συγκοινωνιολόγοι είχαμε προβλέψει κι επισημάνει πολλές φορές ότι η εικόνα μείωσης του κυκλοφοριακού την προηγούμενη δεκαετία ήταν πλασματική, οφειλόταν κυρίως στην οικονομική κρίση» υπογραμμίζει στο naftemporiki.gr o Θανάσης Τσιάνος, πολιτικός μηχανικός-συγκοινωνιολόγος, γ.γ. του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων. Με την εμπειρία ενασχόλησής του με περισσότερες από 200 μελέτες συγκοινωνιακών έργων σε 18 χρόνια, εξηγεί πως η κυκλοφορία στους δρόμους συνδέεται με την οικονομία, η σταδιακή έξοδος από την οικονομική κρίση συνοδεύεται με αύξηση των κυκλοφοριακών φόρτων. Όσο μειώνεται η ανεργία, αυξάνονται οι μετακινήσεις με σκοπό την εργασία. Όσο αυξάνεται το βιοτικό επίπεδο, αυξάνονται οι μετακινήσεις με σκοπό την ψυχαγωγία και το εμπόριο. «Για τους λόγους αυτούς, είχαμε επισημάνει τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης ότι η πολιτεία θα πρέπει να λάβει μέτρα, γιατί το πρόβλημα είναι μπροστά μας» αναφέρει.
Αυτό που ούτε οι συγκοινωνιολόγοι μπορούσαν να προβλέψουν ήταν η υγειονομική κρίση, «η οποία μετέφερε ένα κρίσιμο ποσοστό επιβατών από τα Μ.Μ.Μ. στα ΙΧ, αλλάζοντας ουσιαστικά το μοντέλο των μετακινήσεων, με αύξηση της χρήσης του ΙΧ, δηλαδή το πώς κατανέμονται οι μετακινήσεις στα διάφορα μέσα, αλλά και την πληρότητά τους. Έχουμε να κάνουμε δηλαδή με ένα κοκτέιλ παραγόντων που πυροδότησαν την αύξηση της κίνησης στο λεκανοπέδιο: οικονομική κρίση, Covid, αδράνεια της πολιτείας τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία» επισημαίνει ο κ. Τσιάνος.
Κακή νοοτροπία των οδηγών
Ο ίδιος υπογραμμίζει πως μια πολύ σημαντική παράμετρος που επιδεινώνει τη συμφόρηση στο οδικό δίκτυο είναι και η κακή νοοτροπία μεγάλου ποσοστού των Ελλήνων οδηγών – που εν μέρει οφείλεται και στην ανεπαρκή αστυνόμευση κι ενημέρωση-, σε ό,τι αφορά στην παράνομη στάθμευση και χρήση της ΛΕΑ. «Όλοι μας θα πρέπει να τηρούμε τον Κ.Ο.Κ., και ιδιαίτερα να αποφεύγουμε να σταθμεύουμε παράνομα σε γωνίες, σε κύριους δρόμους και σε προσβάσεις κοντά σε σηματοδότη. Ένα όχημα παράνομα σταθμευμένο πλησίον του σηματοδότη, μπορεί να μειώσει την κυκλοφοριακή ικανότητα της πρόσβασης κατά περισσότερο από 50%, δημιουργώντας έτσι σημαντικές καθυστερήσεις στους υπόλοιπους οδηγούς. Είναι ευθύνη όλων μας να κρατήσουμε το οδικό δίκτυο σε καλή στάθμη εξυπηρέτησης, συνεισφέροντας με την καλή μας οδική συμπεριφορά και την τήρηση των κανόνων του Κ.Ο.Κ.» σημειώνει.
Σε κάθε περίπτωση, το οδικό δίκτυο έχει τα δικά του προβληματικά σημεία, «τα οποία η πολιτεία και εμείς οι συγκοινωνιολόγοι θα πρέπει να τα εντοπίσουμε και να βρούμε βιώσιμες λύσεις που να αφορούν σε όλα τα μέσα μετακίνησης (ιδιωτικό όχημα, Μ.Μ.Μ., πεζούς, ποδήλατο κλπ). Όσο δεν αυξάνονται και δεν βελτιώνονται οι ανταγωνιστικές ενναλακτικές λύσεις ως προς τη χρήση του ΙΧ, τότε ο πολίτης θα συνεχίζει και θα παίρνει το όχημά του. Άρα, τις ενναλακτικές λύσεις θα πρέπει να τις δημιουργήσει η πολιτεία, να τις επικοινωνήσει κατάλληλα στους πολίτες. Κι έπειτα ο πολίτης, κυρίως με γνώμονα τον χρόνο, το κόστος και την ποιότητα μετακίνησης, θα επιλέξει το μέσο και τη διαδρομή που θα ακολουθήσει».
«Αγκάθι» η πολυαρχία
Από τις βασικές αιτίες, πάντως, για την αναποτελεσματικότητα των συγκοινωνιακών λύσεων που εφαρμόζονται κατά καιρούς στην πρωτεύουσα αποτελεί η πολυαρχία και το πλήθος των εμπλεκομένων φορέων, επισημαίνει ο κ. Τσιάνος. «Υπάρχει πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε κρίσιμους φορείς όπως υπουργεία, περιφέρεια και δήμοι, με αποτέλεσμα να εφαρμόζονται λίγες κι αποσπασματικές ή μονομερείς προσπάθειες και να μην αντιμετωπίζεται το κυκλοφοριακό και το σύστημα μεταφορών στο Λεκανοπέδιο ολοκληρωμένα κι αποτελεσματικά. «Έχουμε και σημαντικές γραφειοκρατικές διαδικασίες που καθυστερούν ή πολύ συχνά καθιστούν ουσιαστικά αδύνατη τη σωστή υλοποίηση των λύσεων» παρατηρεί.
Είναι πάγια θέση του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, από το 2005, η θεσμοθέτηση ενός Μητροπολιτικού Φορέα Μεταφορών για την Αττική, που θα έχει ως στόχο την ενιαία αντιμετώπιση όλων των σχετικών με τις μετακινήσεις θεμάτων, ώστε να επιτυγχάνεται ενιαίος κι ολοκληρωμένος σχεδιασμός, που δεν υπάρχει σήμερα, τονίζει. Ο φορέας θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί το σύνολο των συστημάτων μεταφορών και θα δίνει βιώσιμες λύσεις για την ανάπτυξη μιας πραγματικά βιώσιμης κινητικότητας που θα προωθεί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, θα αναπτύσσει υποδομές που βελτιώνουν το βιωτικό επίπεδο των πολιτών και θα δίνει λύσεις στο κυκλοφοριακό χάος που εξελίσσεται στην Αττική, εξηγεί ο γ.γ. των συγκοινωνιολόγων. Όπως συμπληρώνει, πρόσφατα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε ότι υιοθετεί την πρόταση αυτή του ΣΕΣ για ενιαίο φορέα, «εξέλιξη πολύ θετική», καθώς «αν δεν υπάρχει ένας (μόνο) φορέας υπεύθυνος για το σύνολο των μετακινήσεων στην Αττική, δεν πρόκειται ποτέ να έχουμε ποιοτικό κι ασφαλές σύστημα μεταφορών, στον επιθυμητό βαθμό».
Εργαλεία και προτάσεις για τη βελτίωση του συστήματος μεταφορών στην Αττική υπάρχουν, αρκεί να τεκμηριώνονται επιστημονικά και να μην είναι θεωρητικές, δηλώνει ο κ. Τσιάνος. «Συνεπώς, για την αναστροφή της εικόνας στους δρόμους, θα πρέπει πρώτα από όλα να δημοπρατηθούν και εκπονηθούν οι κατάλληλες μελέτες, οι οποίες δεν έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια, όπως οι Γενικές Μελέτες Μεταφορών σε επίπεδο περιφέρειας και μεγάλων δήμων ή οι κυκλοφοριακές μελέτες σε επίπεδο δήμων. Έπειτα, θα πρέπει να ακολουθήσουν οι μελέτες εφαρμογής των προτεινόμενων μέτρων.
Οι κυκλοφοριακές αυτές μελέτες θα αντιμετωπίσουν, εκτός από τα κυκλοφοριακά θέματα (π.χ. με δημιουργία νέων αξόνων ή με βελτιστοποίηση των προγραμμάτων σηματοδότησης) και άλλες σημαντικές συνιστώσες του συστήματος μεταφορών, όπως η οδική ασφάλεια, η βιώσιμη κινητικότητα, το κόστος, η ατμοσφαιρική ρύπανση, και να στοχεύουν στην αύξηση του επιπέδου ποιότητας ζωής των κατοίκων. Για παράδειγμα, δεν αρκεί να βελτιώσεις την κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο, αν δεν έχεις πεζοδρόμια για τους πεζούς» λέει με νόημα.
Υπάρχει «αντίδοτο»;
Οι συνθήκες κυκλοφορίας στο Λεκανοπέδιο θα χειροτερεύουν συνεχώς, εάν δεν δρομολογηθούν τάχιστα στοχευμένες ενέργειες με συντονισμένο κι οργανωμένο σχέδιο, τονίζουν και τα στελέχη του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής.
Στο ίδιο μήκος κύματος, θεωρούν πως η ενιαία αντιμετώπιση του συστήματος μεταφορών της Αττικής από όλους τους συναρμόδιους φορείς αποτελεί το βασικό ζητούμενο για επίτευξη αποτελεσματικών λύσεων. Η ενίσχυση και βελτίωση των υποδομών για τους πεζούς, τα ποδήλατα και τα Μ.Μ.Μ. είναι επίσης επιτακτική ανάγκη. Η μετάβαση σε μια «μετά-πανδημία» εποχή έχει ως προϋπόθεση την εμπιστοσύνη του κοινού σχετικά με τις υγειονομικές συνθήκες στα οχήματα και στους χώρους αναμονής. Η διαρκής ενημέρωση του επιβατικού κοινού και η συστηματοποίηση υγειονομικών ελέγχων και η πιστοποίησή τους είναι απαραίτητη παράμετρος για το στοίχημα αυτό, εκτιμούν. Παράλληλα, η αξιοποίηση των ψηφιακών υπηρεσιών και δυνατότητων ως μέσο διαχείρισης της ζήτησης μετακινήσεων αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για άμβλυνση των κυκλοφοριακών συνθηκών. Στο πλαίσιο αυτό, θα συμβάλλει σημαντικά ο σχεδιασμός μέτρων και εκστρατειών που θα στοχεύουν σε ενίσχυση της τηλεργασίας και αύξηση τηλεδιασκέψεων.
Για οποιονδήποτε σχεδιασμό, ωστόσο, χρειάζεται και η συναίνεση των χρηστών του οδικού δικτύου, που θα προκύψει μέσα από την ευαισθητοποίησή τους και τη δυναμική προώθηση της αλλαγής της συμπεριφοράς κινητικότητας και νοοτροπίας.
Αυτή η διάδραση που απαιτείται θα γίνει, σύμφωνα με το ΚΔΚ, μέσω ολοκληρωμένου σχεδίου και κατάλληλων μέτρων/δράσεων, που ενδεικτικά θα πρέπει να περιλαμβάνουν:
Οικονομικά κίνητρα σε πολίτες και επιχειρήσεις για τη χρήση Μ.Μ.Μ.
Δράσεις σε σχολεία
Κέντρα πληροφοριών κινητικότητας
Προγράμματα για ενίσχυση χρήσης ποδηλάτων/ Κοινόχρηστα ποδήλατα.
Γ. Πατούλης: Τρέχουσες παρεμβάσεις – Προτάσεις μέτρων
Με στόχο ακριβώς τη συμβολή της στη διευκόλυνση των μετακινήσεων των πολιτών, η Περιφέρεια Αττικής ήδη, και μέσω του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας, παρακολουθεί συστηματικά τη λειτουργία του βασικού οδικού δικτύου, αρμοδιότητάς της, δηλώνει στο naftemproriki.gr ο περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης. Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως εξηγεί, προβαίνει στις ενέργειες που απαιτούνται σχετικά με:
- Συντονισμό των κατάλληλων ενεργειών με στόχο την αποφυγή, όπου είναι δυνατόν, της επιβάρυνσης βασικών οδικών αρτηριών και σημαντικών κόμβων του οδικού δικτύου, με προϋπόθεση την έγκαιρη ενημέρωσή της από τους αρμόδιους φορείς σχετικά με προγραμματισμένα έργα.
- Άμεσες επεμβάσεις και ενημέρωση των χρηστών μέσω των Πινακίδων Μεταβλητών Μηνυμάτων σε έκτακτα φαινόμενα που επηρεάζουν τη λειτουργία του οδικού δικτύου.
- Άμεσες επεμβάσεις στα προγράμματα φωτεινής σηματοδότησης σε κόμβους που επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία του οδικού δικτύου.
- Ανάπτυξη τεχνικών μέσων καταγραφής τροχαίων παραβάσεων. Ήδη έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία η πρώτη πιλοτική εφαρμογή του μέτρου στη Λ. Ποσειδώνος, με την οποία η καταγραφή γίνεται μέσω καμερών ανίχνευσης παραβίασης φωτεινού σηματοδότη. Η δεύτερη πιλοτική εφαρμογή, που είναι ήδη έτοιμη και θα λειτουργήσει σύντομα, αφορά στην επέκταση του μέτρου σε επιλεγμένους κόμβους σε κεντρικές αρτηρίες.
- Συστηματική καταγραφή και παρακολούθηση δεικτών απόδοσης του κυκλοφοριακού δικτύου με βάση τα στοιχεία κυκλοφοριακών μετρήσεων του Κ.Δ.Κ.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, η Περιφέρεια έχει προτείνει μια σειρά μέτρων για τη διαχείριση της ζήτησης μετακινήσεων, και συγκεκριμένα:
Βραχυπροθέσμα μέτρα – δράσεις:
- Συμβολή στην εντατικοποίηση της αστυνόμευσης, σε άμεση συνεργασία με την Τροχαία, μέσω τεχνικών μέσων καταγραφής, με προτεραιότητα τη Λ. Κηφισού, με γνώμονα τη βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης και της κυκλοφοριακής ικανότητας του οδικού δικτύου, καθώς και την προώθηση των μετακινήσεων με Μ.Μ.Μ.
- Παροχή οικονομικών κινήτρων στους εργαζόμενους:
– για χρήση Μ.Μ.Μ. ή/και μίσθωση ιδιωτικών λεωφορείων για τις μετακινήσεις των εργαζομένων
– για προσέλευση με ιδιωτικό αυτοκίνητο με πληρότητα από 3 και περισσότερα άτομα (car pooling).
- Καθιέρωση διευρυμένων κυλιόμενων ωραρίων εργασίας.
- Εκστρατείες ενημέρωσης, σε συνεργασία και με τους δήμους, που θα περιλαμβάνουν κατά περίπτωση και προβολή στις Πινακίδες Μεταβλητών Μηνυμάτων της Περιφέρειας Αττικής, σχετικά με:
– χώρους και νόμιμες θέσεις στάθμευσης
– χρήση των Μ.Μ.Μ.
– αποθάρρυνση χρήσης λεωφορειολωρίδων και ΛΕΑ από ΙΧ.
Μέσο-μακροπρόθεσμα μέτρα:
- Έργα υποδομών για βελτιώσεις στη γεωμετρία κόμβων.
- Ανακατανομή των χρόνων «πρασίνου» (φωτός) σε κρίσιμους σηματοδοτούμενους κόμβους.
- Αναδιοργάνωση λειτουργίας σε οδικούς άξονες ή / και κόμβους.
- Υπογειοποιήσεις τμημάτων οδικών αξόνων.
- Νέοι κόμβοι και οδικοί άξονες.