Συμμορία που διέπραττε συστηματικά απάτες μέσω ανάρτησης αγγελιών πώλησης ηλεκτρονικών συσκευών στο Διαδίκτυο εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Νοτιοανατολικής Αττικής.
Μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας, στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης σε Γλυφάδα κι Αγία Βαρβάρα, συνελήφθησνα τέσσερα μέλη της, τρεις άνδρες ηλικίας 22, 20 και 19 ετών και 26χρονη, ενώ ταυτοποιήθηκε και αναζητείται και άλλο μέλος.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, τουλάχιστον από τον περασμένο Ιούνιο, οι κατηγορούμενοι είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική ομάδα.
Στην πράξη, αναρτούσαν στη διαδικτυακή πλατφόρμα γνωστού μέσου κοινωνικής δικτύωσης αγγελίες πώλησης συγκεκριμένων ηλεκτρονικών συσκευών μεγάλης καταναλωτικής απήχησης (κυρίως κινητά τηλέφωνα και παιχνιδομηχανές), σε χαμηλότερες τιμές συγκριτικά με αυτές της αγοράς, προκειμένου να προσελκύσουν τα υποψήφια θύματα.
Τις αγγελίες με τις φωτογραφίες των υποτιθέμενων προς πώληση προϊόντων τις αναρτούσαν σε διαφορετικά εικονικά προφίλ που δημιουργούσαν για τον σκοπό αυτόν στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Οι υποψήφιοι αγοραστές που ενδιαφέρονταν για αυτά τα προϊόντα επικοινωνούσαν μέσω γνωστής εφαρμογής μηνυμάτων προκειμένου να ενημερωθούν για τα τεχνικά χαρακτηριστικά των προϊόντων, τις τιμές και τον τρόπο παράδοσης.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τα μέλη της συμμορίας παρείχαν εγγυήσεις για την ποιότητα του προς πώληση αντικειμένου, όπως αποστολή βιντεοληπτικού υλικού γνήσιων συσκευών και πλαστογραφημένες αποδείξεις αγοράς από επώνυμα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών, ώστε να πείσουν τους αγοραστές ότι πρόκειται για ασφαλή αγορά.
Η παράδοση της ηλεκτρονικής συσκευής πραγματοποιούνταν πάντα σε σημείο που όριζαν οι παθόντες, με μέλος της συμμορίας να υποδύεται υπάλληλο μεταφορικής εταιρείας και η πληρωμή ολοκληρωνόταν με τη μέθοδο της αντικαταβολής (μετρητά).
Μάλιστα, τα μέλη της συμμορίας προκειμένου να διαμορφώσουν εικόνα αξιόπιστων πωλητών, τους παρέδιδαν μαζί με τη συσκευασία και πλαστό παραστατικό αγοράς από επώνυμες εταιρείες πώλησης ηλεκτρικών ειδών, ενώ επιπλέον απέστελλαν και φωτοαντίγραφα γνησίων και σε ισχύ δελτίων ταυτότητας που παρουσίαζαν ως δικά τους, τα οποία όμως ανήκαν σε άλλα πρόσωπα άσχετα με την εγκληματική δραστηριότητα της συμμορίας.
Στα προγραμματισμένα ραντεβού τα μέλη της συμμορίας μετέβαιναν με τα οχήματα που είχαν στην κατοχή τους. Στη σφραγισμένη συσκευασία που περιείχε το απομιμητικό αντικείμενο που προσομοίαζε σε γνήσιο, τοποθετούσαν και μπουκάλια με νερό, ώστε να έχει το κατάλληλο βάρος η συσκευασία.
Αμέσως μετά τη λήψη του χρηματικού ποσού, τα μέλη της συμμορίας απενεργοποιούσαν τα προφίλ τους, καθώς και τους αριθμούς των κινητών τηλεφώνων που είχαν χρησιμοποιήσει.
Επίσης, για να ελαχιστοποιήσουν ακόμη περισσότερο την περίπτωση σύλληψής τους από τις αστυνομικές αρχές, ενώ είχαν ήδη φτάσει στο σημείο παράδοσης, ειδοποιούσαν τηλεφωνικά τους παθόντες για ολιγόωρη καθυστέρηση, με σκοπό να ανιχνεύσουν τυχόν αστυνομική παρουσία στον χώρο.
Από την προανακριτική έρευνα της Υπηρεσίας, εξιχνιάστηκαν 34 περιπτώσεις απατών-πλαστογραφιών, κλοπή και ληστεία.
Σε δύο περιπτώσεις, όταν οι αγοραστές αντιλήφθηκαν τη σε βάρος τους απάτη και δεν ήταν διατεθειμένοι να ολοκληρώσουν την αγορά, τα μέλη της συμμορίας στη μία περίπτωση προέβησαν σε κλοπή και στη δεύτερη χτύπησαν τον παθόντα αγοραστή με το αυτοκίνητο κατά τη διαφυγή τους.
Από τις έρευνες στις κατοικίες των κατηγορουμένων, με τη συνδρομή και αστυνομικών της Ο.Π.Κ.Ε., βρέθηκε και κατασχέθηκε μεταξύ άλλων πλήθος στελεχών καρτών SIM, κινητών τηλεφώνων, θήκες και κουτιά συσκευών κινητών τηλεφώνων, πιστόλι ρέπλικα και μικροποσότητα χασίς.
Όλα τα μέλη της συμμορίας έχουν κατηγορηθεί και στο παρελθόν για ομοειδή αδικήματα.
Τώρα, με δικογραφία σε βάρος τους για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της συγκρότησης συμμορίας, απάτες και πλαστογραφίες κατά συρροή, ληστρική κλοπή, παράβαση της Νομοθεσίας περί αθέμιτου ανταγωνισμού, περί επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, περί προστασίας των καταναλωτών, περί εξαρτησιογόνων ουσιών και περί όπλων, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.