Παρουσία της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, πολιτικών και δικαστικών παραγόντων πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
Τα κύρια θέματα της συνέλευσης ήταν οι πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου περί δικαστικών πραξικοπημάτων, η δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των δικαστών και οι ελλείψεις στα δικαστήρια της χώρας.
Η πρόεδρος της ένωσης Μαργαρίτα Στενιώτη, μίλησε για την αδυναμία της Πολιτείας να λάβει μέτρα που θα βοηθήσουν την δικαιοσύνη, τονίζοντας ότι το έργο του δικαστή δεν είναι μία απλή διεκπεραίωση υποθέσεων. «Η απόδοση ευθυνών για καθυστερήσεις είναι ατεκμηρίωτη και άδικη. Η πολιτεία δεν λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για να επιτευχθεί ο επιδιωκόμενος σκοπός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ψήφιση του Νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας» είπε η κ. Στενιώτη, ενώ αναφερόμενη στα προβλήματα της Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι «στο Πρωτοδικείο το 2014 δημοσιεύτηκαν 97.000 αποφάσεις με 100 οργανικά κενά. Στα δικαστήρια της Ευελπίδων, οι οργανικές θέσεις είναι 596, ωστόσο σήμερα σε αυτά υπηρετούν 428 δικαστές. Στην Εισαγγελία, οι θέσεις είναι 323 και υπηρετούν 250. Οι συνθήκες εργασίας είναι τριτοκοσμικές. Τα μέτρα ασφαλείας ελλιπή. Πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε μία χειροβομβίδα στο Πταισματοδικείο.»
Αναφερόμενη στα όσα είπε ο αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος περί δικαστικών πραξικοπημάτων, η κ. Στενιώτη είπε ότι δεν μίλησε με στοιχεία αλλά και δεν κατονόμασε τους πραξικοπηματίες. «Με αυτόν τον τρόπο όμως αποδομείται ο θεσμός της δικαιοσύνης η οποία είναι σύμφυτη με το κράτος δικαίου. Όλοι έχουμε όραμα για αυτήν. Την θέλουμε ανεξάρτητη, ταχεία, εγγυήτρια των δικαιωμάτων των πολιτών» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ν. Παρασκευόπουλος: Ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας έχει προβληματικές διατάξεις
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, κατά την ομιλία του, παραδέχθηκε ότι ο νέος κώδικας πολιτικής δικονομίας που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο, έχει πολλές προβληματικές διατάξεις, λέγοντας ότι «η νομοθεσία θα έπρεπε να δίνει λύσεις. Δυστυχώς το τελευταίο καιρό η νομοθεσία παράγεται τόσο γρήγορα που δυσκολεύει η αφομοίωσή της. Ο κώδικας Πολιτικής Δικονομίας ήταν προαπαιτούμενο. Ψηφίστηκε με ταχύτητα και τώρα θα τεθούμε αντιμέτωποι με τα λειτουργικά του προβλήματα… Κάναμε το παν, ώστε να αναδείξουμε ότι κάποια από τα σημεία του κώδικα έχουν αδυναμίες…. Έχουν πειστεί οι δανειστές ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να αξιολογηθούν από την αρχή. Επιτέλους η προσπάθεια φαίνεται ότι μπορεί να αποδώσει καρπούς», ενώ σχολιάζοντας τη φράση του Δημήτρη Παπαγγελλόπουλου περί δικαστικών πραξικοπημάτων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε: «Οσα είπε εξέφραζαν μία ευχή προκειμένου να διαφυλάξει τη δικαιοσύνη από φαινόμενα που μπορούν να διαταράξουν την λειτουργία της.»
Αιχμές Χ. Αθανασίου σε Β. Θάνου
Εντονο διάλογο είχαν ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, όταν κατά την ομιλία του χαρακτήρισε «εξωφρενικές τις πρόσφατες προαγωγές των δικαστών» λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τέτοια προσβολή που έγινε δεν έχει γνωρίζει ποτέ το δικαστικό σώμα. Παραλείψατε 47 ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς. Η Ν.Δ δεσμεύεται ότι θα αποκαταστήσει αυτές τις αδικίες», ενώ σχολιάζοντας τις δηλώσεις Παπαγγελλόπουλου, τόνισε: «Ως πρώην εισαγγελέας έπρεπε να ξέρει ότι δεν πρέπει να προσβάλλονται έτσι οι δικαστές.»
Απαντώντας στον κ. Αθανασίου η κ. Βασιλική Θάνου υποστήριξε:
«Μιλήσατε για παραλείψεις… Εσείς παραλείψατε την κ. Κυττέα…. Δεν αντιδράσατε όταν παραλείφθηκε η κ. Ασημακοπούλου από αντιπρόεδρος… Δεν αντιδράσατε όταν παρελήφθη ο κ. Κουτρουμάνος, που στη συνέχεια έγινε πρόεδρος. Μας είπε σήμερα ο κ. Αθανασίου για αυτήν την διάταξη που μας έκοψε το μισό των αναδρομικών. Για την δισταυρία, δεν είπε ότι έγινε 5 ημέρες πριν από την διενέργεια των εκλογών χωρίς ενημέρωσή μας».
Αθανασίου: Υπάρχει παραπληροφόρηση όλα είναι αναληθή. Η δισταυρία ήταν αίτημα της Ένωσης.
Θάνου: Πρέπει να απαντήσω όταν λέγεται ότι η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου παραπληροφορεί.
Αθανασίου: Η Ένωση οφείλει να κρατάει ίσες αποστάσεις από τα κόμματα.
Στη συνέχεια , τον λόγο έλαβε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη η οποία πρότεινε την παράταση του ωραρίου για 2-3 ώρες τονίζοντας ότι η εμμονή στη θέση να μην λειτουργούν πέραν του ωραρίου των δημοσίων υπηρεσιών δεν βοηθάει την δικαιοσύνη.
«Οι δικαστικοί λειτουργοί πρέπει να εργαστούν περισσότερο. Τα πινάκια πρέπει να εξαντλούνται και η Πολιτεία να δώσει πόρους για να καλυφθούν τα κενά…» είπε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
newsroom naftemporiki.gr