Skip to main content

Δεν βλέπει συμφωνία τη Δευτέρα η κυβέρνηση

Σε σκληρό πόκερ εξελίσσεται η διαπραγμάτευση με τους εταίρους – δανειστές με το Βερολίνο – μετά τη χθεσινή αρχική αισιοδοξία για εξεύρεση λύσης ακόμη και στο Eurogroup της Δευτέρας – να επανέρχεται σήμερα σε «σκληρές» θέσεις, υπενθυμίζοντας εκ νέου τα γερμανικά «nein».

Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα σημειώνουν ότι «η ‘‘win win’’, λύση που πρέπει να βρεθεί – με δεδομένο ότι οι δύο πλευρές πρέπει να ικανοποιήσουν και το κοινό περί δικαίου κοινό αίσθημα στο εσωτερικό τους – δεν θα είναι εύκολη υπόθεση».

Το πρωί Γερούν Ντάισελμπλουμ και Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ εμφανίστηκαν απαισιόδοξοι για την εξεύρεση λύσης μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας, ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελαρίδης δήλωσε ότι υπάρχει χρόνος για συμφωνία και μετά τη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Κυβερνητικό στέλεχος στην Αθήνα θεωρεί πολύ δύσκολο οι τεχνικές επιτροπές στις Βρυξέλλες να έχουν προχωρήσει έως τη Δευτέρα σε μια πρώτη κοστολόγηση της ελληνικής πρότασης ώστε να γεφυρωθεί με το τρέχον πρόγραμμα.

«Το πιο πιθανό», σημειώνει «είναι να κατατεθούν δύο κείμενα και να διαπιστωθεί μια πρώτη απόκλιση στους αριθμούς… Το σημαντικό», λέει «είναι να μείνει ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών».

Στο εσωτερικό μέτωπο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται, εντός του Σαββατοκύριακου να «ανοίξει» τα χαρτιά του στο θέμα του υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα ενημερώσει για τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες τόσο τους πολιτικούς αρχηγούς όσο και τον ΠτΔ Κάρολο Παπούλια (πιθανότατα τη Δευτέρα).

Σε περίπτωση υποψηφιότητας του Δημήτρη Αβραμόπουλου – είναι η πιο πιθανή εκδοχή μέχρι αυτήν την ώρα – αντικαταστάτης του, (όχι στο χαρτοφυλάκιο εσωτερικών και μετανάστευσης, αλλά πιθανότατα σε αυτό που κατείχε η Μ. Δαμανάκη), θα είναι ο νυν ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης, με τον Στ. Κούλογλου να καταλαμβάνει τη θέση του στην ευρωβουλή.      

Τέλος, η κυβέρνηση σημειώνει ότι εκ του αποτελέσματος οι επαφές του Α. Τσίπρα με ομολόγους του στο εξωτερικό «έφεραν αποτέλεσμα» αφού οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Κύπρου και του Βελγίου κράτησαν θετική στάση.

Παράλληλα θέτει εκ νέου τις «κόκκινες γραμμές» της, όπως τα εργασιακά, το πρωτογενές πλεόνασμα και οι ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση, ενώ σημειώνει ότι δεν υπάρχει κοινή αντίληψη, για παράδειγμα, στη «μεταρρύθμιση», στην υγεία, στις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων και στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ