Skip to main content

Ποιοι παράγοντες θα κρίνουν την διάρκεια του lockdown

Με την χώρα να τελεί υπό καθεστώς lockdown από χθες και για τρεις εβδομάδες, η επιδημιολογική κατάσταση της Ελλάδας συνεχίζει να εκπέμπει μηνύματα ανησυχίας.

Για άλλη μία μέρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων πάνω από 2.500, για την ακρίβεια 2.556 νέα κρούσματα, από τα οποία τα 637 εντοπίστηκαν στην Αττική, τα 560 στη Θεσσαλονίκη, τα 151 στη Δράμα και τα 137 στη Λάρισα.

Ιδιαίτερα ανησυχητικός, ωστόσο, ήταν ο αριθμός των απωλειών και των διασωληνωμένων ασθενών καθώς χθες στη χώρα καταγράφηκε αριθμός-ρεκόρ στα θύματα του κορωνοϊού με 34 ασθενείς να χάνουν την ζωή τους το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Από την άλλη, 207 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, αριθμός ενδεικτικός της πίεσης που δέχεται το σύστημα υγείας.

«Το 40-43% των διασωληνωμένων με Covid σε ΜΕΘ πεθαίνει»

Σχολιάζοντας την κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Βασιλακόπουλος σημείωσε, μιλώντας στην τηλεόραση του Mega, πως ακόμη και αν με ένα μαγικό τρόπο μπορούσαμε να δεκαπλασιάσουμε τον αριθμό των νοσοκομείων και τις κλίνες εντατικής θεραπείας που έχουμε στη χώρα θα παρέμενε το πρόβλημα της θνητότητας των ασθενών με κορωνοϊό, αφού από τους διασωληνωμένους με Covid σε ΜΕΘ, το 40-43% πεθαίνουν.

«Είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν όσες περισσότερες κλίνες εντατικής θεραπείας γίνεται οι οποίες θα μείνουν παρακαταθήκη για την Ελλάδα. Ομως δεν αποτελεί λύση για την πανδημία να πούμε ότι έχουμε χιλιάδες κλίνες είτε απλές είτε εντατικής θεραπείας» είπε εξηγώντας ότι αν φθάναμε σε σημείο να χρησιμοποιηθούν όλες αυτές οι κλίνες θα είχαμε εκατόμβες νεκρών. «Πρέπει συνεπώς να σταματήσουμε την πανδημία και να μειώσουμε τον αριθμό των ασθενών» υποστήριξε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Οι τρεις παράμετροι που θα καθορίσουν την άρση του lockdown

Οι τρεις αριθμοί που ανακοινώνει σε ημερήσια βάση ο ΕΟΔΥ, αποτελούν τις τρεις παραμέτρους που θα κρίνουν και την διάρκεια παραμονής μας στο καθεστώς lockdown, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη, η οποία, μιλώντας στην τηλεόραση του Mega, υποστήριξε ότι πρέπει να πέσουμε σε αριθμούς κάτω από 1.000 κρούσματα ημερησίως.

«Αν προσαρμοστούμε σε όλα τα μέτρα θα βοηθήσουμε ώστε να ανοίξουν τα μαγαζιά και να δουλέψουν τις μέρες των Χριστουγέννων, πάντα με πολύ μεγάλη προσοχή» συμπλήρωσε. «Δεν μπορούμε να πάμε σε άνοιγμα αν δεν πέσουμε κάτω από 1.000 κρούσματα την ημέρα».

Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, αν προσαρμοστούμε όλοι, τότε σε τρεις εβδομάδες θα αρχίσουμε να βλέπουμε αποτελέσματα με μείωση κρουσμάτων. Στη συνέχεια θα μπορούμε να περάσουμε σε ένα επόμενο στάδιο, με σταδιακή άρση των μέτρων. Θα παραμείνουν πάντως μέτρα προστασίας όπως η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, οι αποστάσεις και άλλα.

Μάσκα μέχρι την άνοιξη

Την εκτίμηση πως η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, θα είναι κάτι το οποίο θα μας ακολουθήσει σίγουρα μέχρι τους πρώτους μήνες της άνοιξης εξέφρασε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.  Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Κικίλιας υποστήριξε ότι «είναι εκ των ων ουκ άνευ ότι από κάποια στιγμή το βράδυ και μετά δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία, γιατί δυστυχώς είναι αδιανόητα αυτά τα οποία είδαμε με μειοψηφίες, σε πλατείες».

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η ασφαλής οδός για να βγούμε από την καραντίνα είναι να τηρήσουμε τους υγειονομικούς κανόνες. «Ο ιός έχει διασπαρεί στην κοινότητα. Είναι ύπουλος, γιατί είναι ασυμπτωματικός. Οι νέοι άνθρωποι τον μεταφέρουν ασυμπτωματικά. Χωρίς να το καταλάβουν, χωρίς να το θέλουν, βάζουν σε κίνδυνο τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους. Παρακαλώ θερμά τις μεγάλες ηλικίες, τις ευπαθείς ομάδες, τους ανθρώπους όλους αυτούς που αγαπάμε και θέλουμε να φροντίσουμε, να προσέξουν 10 φορές παραπάνω εν μέσω καραντίνας. Ας μείνουν μακριά από ανθρώπους οι οποίοι είχαν κοινωνικές επαφές, από πιο νεαρά παιδιά», σημείωσε.

naftemporiki.gr