Skip to main content

Πώς δρούσε κύκλωμα που έστελνε αλλοδαπούς στο εξωτερικό – Δεκαπέντε συλλήψεις

Κύκλωμα που εμπλέκεται σε συστηματική διακίνηση αλλοδαπών-μεταναστών από την Ελλάδα σε άλλες χώρες εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Συνελήφθησαν χθες, στη διάρκεια επιχείρησης, 15 αλλοδαποί ως μέλη της εγκληματικής αυτής οργάνωσης, ενώ ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται άλλοι έξι αλλοδαποί. Επλέον, συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί για αδικήματα εκτός πλαισίου της εγκληματικής οργάνωσης.

Η υπόθεση ήρθε στο φως έπειτα από πολύμηνη αστυνομική έρευνα, που αποκάλυψε τη δράση της εγκληματικής αυτής οργάνωσης, επιχειρησιακά δομημένης και με διαρκή δράση, που δραστηριοποιείτο στη διευκόλυνση της εξόδου από το ελληνικό έδαφος πολιτών τρίτων χωρών, στην παράνομη μεταφορά αλλοδαπών από χώρες της Ασίας στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στην κατάρτιση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων που χρησιμοποιούσαν για τις παράνομες μεταφορές.

Τα μέλη της διέθεταν στους ενδιαφερόμενους πληθώρα επιλογών όσο αφορά τον τρόπο μεταφοράς και τον προορισμό τους σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, με την αμοιβή τους να κυμαίνεται από 600 έως 10.000 ευρώ.

Αρχηγικό μέλος ήταν 45χρονος με άμεσο συνεργάτη του (υπαρχηγό) 37χρονο, οι οποίοι και συνελήφθησαν, και κατανεμημένους διακριτούς ρόλους στα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, ως προς την πλαστογράφηση κι αποθήκευση των εγγράφων, την είσπραξη των χρημάτων και τη μεταφορά με αεροπορικό, θαλάσσιο ή χερσαίο μέσο.

Το κύκλωμα χρησιμοποιούσε διαδικτυακές εφαρμογές επικοινωνίας και κωδικοποιημένο λεξιλόγιο, προκειμένου να αποφύγει τον εντοπισμό του.

Στην πράξη, τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν τρεις διαφορετικούς τρόπους διακίνησης και συγκεκριμένα:

Διακίνηση με αεροπλάνο, που ήταν κι ο πιο διαδεδομένος τρόπος παράνομης μεταφοράς των αλλοδαπών εκτός Ελλάδας, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και σε χώρες της Ασίας. Τους μετέφεραν στο αεροδρόμιο Αθηνών, τους εφοδίαζαν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και για να επιτύχουν την παραπλάνηση των Αρχών εξέδιδαν στον ενδιαφερόμενο δύο αεροπορικά εισιτήρια. Το ένα εισιτήριο ήταν για τη χώρα επιλογής του στην Ευρώπη και το άλλο ήταν με προορισμό πόλη της Ελλάδας, το οποίο επιδείκνυε κατά τον αρχικό έλεγχο. Η τιμή μεταφοράς, ανά άτομο, κυμαίνετο από 4.500 έως 10.000 ευρώ.

Ο δεύτερος τρόπος μεταφοράς των αλλοδαπών ήταν από την Ελλάδα προς την Ιταλία, μέσω ακτοπλοϊκών μεταφορών. Τα μέλη της οργάνωσης φρόντιζαν να επιβιβάσουν τα ενδιαφερόμενα άτομα σε κοντέινερ ή σε «καβάτζες» των φορτηγών, τα οποία εν συνεχεία θα επιβιβάζονταν στο πλοίο. Η τιμή μεταφοράς, ανά άτομο, κυμαίνετο από 600 έως 3.000 ευρώ.

Ο τρίτος τρόπος μεταφοράς ήταν οδικώς, δια μέσου της Αλβανίας σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Σε αυτή την περίπτωση το κύριο κομμάτι της διαδρομής πραγματοποιούνταν με οχήματα (Ι.Χ.Ε αυτοκίνητα, ταξί, λεωφορεία), ενώ τα σύνορα τα διέσχιζαν πεζή, προκειμένου να αποφύγουν τους ελέγχους. Η τιμή μεταφοράς, ανά άτομο, ήταν τουλάχιστον 4.000 ευρώ.

Προκειμένου να διαφημίσουν τις επιτυχημένες μεταφορές των αλλοδαπών, τα μέλη της οργάνωσης τους ζητούσαν, μετά την ολοκλήρωση της άφιξής τους στη χώρα προορισμού τους, να τους αποστέλλουν σχετική φωτογραφία, με σκοπό να τους επιλέξουν και άλλοι αλλοδαποί, αυξάνοντας παράλληλα το χρηματικό κέρδος της οργάνωσης.

Συνολικά διενεργήθηκαν έρευνες σε 12 οικίες (καβάτζες) και σε έξι καταστήματα και κατασχέθηκαν 1.613 διαβατήρια και ταυτότητες ξένων χωρών, 13.605 ευρώ, 42 κινητά τηλέφωνα, τέσσερα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, καθώς και πάνω από 2.500 ψηφιακά αρχεία, ταξιδιωτικών εγγράφων ταυτοποίησης (διαβατήρια, ταυτότητες κ.τ.λ.), τα οποία χρησιμοποιούνται ως μήτρες πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων.

Επιπλέον, διενεργήθηκαν έρευνες σε δύο διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας, όπου εντοπίστηκαν δύο πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια κατάρτισης πλαστών εγγράφων, αποτελούμενα από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εκτυπωτές και σαρωτές μεγάλης ευκρίνειας, σφραγίδες, usb sticks, πλαστικοποιητές, γραφική ύλη κλπ.

Σε έρευνα σε διαμέρισμα που είχε μισθώσει η οργάνωση στο κέντρο της Αθήνας, εντοπίσθηκαν 12 αλλοδαποί, υπό αναχώρηση για ευρωπαϊκή χώρα, οι οποίοι οδηγήθηκαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής για τα περαιτέρω.

Η πλειοψηφία των μελών της οργάνωσης έχει συλληφθεί κατά το παρελθόν για παρόμοια καθώς και άλλα αδικήματα.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της πλαστογραφίας και πλαστογραφίας πιστοποιητικών κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση και παραβάσεις του Κώδικα Μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης και της Νομοθεσίας περί αλλοδαπών και περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.