Skip to main content

Χρ. Ταραντίλης: Αύξηση κρουσμάτων 34-40% στην Αττική

Τι πρέπει να κάνουμε όσοι λαμβάνουμε αποφάσεις; Να αναλύσουμε τα δεδομένα, να κοιτάξουμε αν έχει αλλάξει κάτι στο περιβάλλον, να δούμε τις εισηγήσεις των επιστημόνων και προσαρμοστούμε όσο πιο γρήγορα στις νέες συνθήκες. «Αυτό ακριβώς έγινε αυτή την εβοδμάδα», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης απαντώντας σε ερώτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αν σχεδιάζεται lockdown τύπου Πάτρας για την Αττική.

Εξηγώντας τι παρατηρήθηκε αυτή την εβδομάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως σημειώθηκε αύξηση κρουσμάτων στην Αττική 34-40%. «Θα έπρεπε οπδωσήποτε να προσαρμοστούμε έγκαιρα στις νέες αυτές συνηθήκες», εξήγησε. «Είχαμε την εισήγηση της επιτροπής και πήραμε τις αποφάσεις», συνέχισε. «Ακριβώς το ίδιο μοντέλο θα ακολουθήσουμε σε όλες τις περιοχές της χώρας μας», υπογράμμισε. 

«Μπροστά στον κίνδυνο αναζωπύρωσης της πανδημίας- εξαιτίας των μεταλλάξεων και του χειμωνιάτικου καιρού και συνεπώς των περισσότερων λοιμώξεων και ιώσεων που συνηθίζονται -κάθε χρόνο αυτούς τους μήνες- εντείνουμε την άμυνά μας και ταυτόχρονα, συνεχίζουμε την αντεπίθεση με την επιχείρηση «Ελευθερία» για τους εμβολιασμούς. Αυτή τη στιγμή γίνονται περισσότεροι από 17.000 εμβολιασμοί ημερησίως, ενώ ήδη έχουν εμβολιαστεί περίπου 270.000 συμπολίτες μας, ξεπερνώντας τον στόχο των 200.000 που είχε προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο. Επιπλέον ακολουθούμε με συνέπεια την ορθή στρατηγική διασφάλισης της δεύτερης δόσης, για όλους τους συμπολίτες μας που έχουν κάνει ήδη την πρώτη», σημείωσε επίσης. 

Αναφορικά με τις μεταλλάξεις, ο κ. Ταραντίλης σημείωσε πως πρόκειται για ένα «νέο δεδομένο», αλλά «όπως ξέρουμε όλοι, χωρίς να είμαστε, ωστόσο, ειδικοί, ιοί και μεταλλάξεις πάντα συνυπάρχουν». «Δεν υπάρχει μια μεγάλη ανησυχία», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Μέχρι τώρα με βάση τις επιστημονικές έρευνες και ό,τι υποστηρίζουν ειδικοι, οι μεταλλάξεις δεν είναι κάτι το οποίο δεν αντιμετωπίζεται, «δεν φαίνεται να μην αντιμετωπίζεται από τα μέχρι εμβόλια», σημείωσε. «Είμαστε σε εγρήγορση, πάντα δρούμε προληπτικά έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο», υπογράμμισε ο κ. Ταραντίλης. 

«Η κυβέρνηση συνεχίζει τη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό και ταυτόχρονα συνεχίζει να στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις την πραγματική οικονομία και την κοινωνία», ανέφερε ο κ. Ταραντίλης, ξεκινώντας την εξ αποστάσεως ενημέρωση. «Αυτές τις μέρες οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα διαπίστωσαν αυξήσεις στις απολαβές τους. Πρώτον διότι μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και δεύτερον διότι αναβλήθηκε η εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα», πρόσθεσε. 

Όπως είπε ο κ. Ταραντίλης «παράλληλα συνεχίζεται η οικονομική στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία. Μόνο την εβδομάδα που πέρασε καταβλήθηκε σχεδόν 1 δισεκ. σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, της στήριξης των εκμισθωτών για μειωμένα μισθώματα και του πέμπτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής, το μισό της οποίας όπως και στον προηγούμενο κύκλο είναι μη επιστρεπτέο».

Απαντώντας σε ερώτηση για την τοποθέτηση του διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έπειτα από την επικοινωνία του με τον Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με τις πατέντες των εμβολίων, ο κ. Ταραντίλης δήλωσε πως στόχος της κυβέρνησης αποτελεί να τρέξει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γίνεται η διαδικασία εμβολιασμού. «Δεν είναι ώρα να λέμε ιδέες, είναι ώρα να κάνουμε ρεαλιστικές προτάσεις που θα τρέξουν πάρα πολύ γρήγορα τους εμβολιασμούς», πρόσθεσε. 

«Το Α και το Ω είναι να μπορέσουμε να τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης των εμβολίων», ανέφερε επίσης σε ερώτηση για το ποιος είναι ο στόχος των εμβολιασμών υπό το φως των νέων εξελίξεων. «Ο εμβολιαστικός μηχανισμός στην Ελλάδα είναι πανέτοιμος», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσθέτοντας πως αυτό φαίνεται και από τα στοιχεία, όπως από το γεγονός πως υπερκαλύφθηκε ο στόχος του Ιανουαρίου. «Η χώρα μας είναι στην πέμπτη θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά το ποσοστό που εμβολιάζεται καθημερινώς», πρόσθεσε. «Το θέμα είναι την προγραμματισμένη χρονική στιγμή να έρθουν τα εμβόλια έτσι ώστε να εμβολιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους μέχρι και το καλοκαίρι», είπε.