Νέα συνάντηση στο πλαίσιο της εφαρμογής των αποφάσεων της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 16 Φεβρουαρίου στο Μόναχο με τη συμμετοχή των 12 υπουργών Εξωτερικών και των τεσσάρων αξιωματούχων των διεθνών οργανισμών που έδωσαν το παρών στη Γερμανία στις 19 Ιανουαρίου.
Η Ελλάδα -σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις- απέχει εκ νέου από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, κάτι που εγείρει νέα σειρά ερωτημάτων με δεδομένη την επιθυμία αλλά και τις πιέσεις της Αθήνας για πιο ενεργή ανάμιξη στη λυβική κρίση.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ράινερ Μπρόιλ, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια και αποτελεί την έναρξη της διεθνούς διαδικασίας παρακολούθησης (Follow up) της εφαρμογής των αποφάσεων της Διάσκεψης του Βερολίνου.
Η διαδικασία αυτή θα πραγματοποιήσει συναντήσεις σε πολλά επίπεδα τόσο στις διάφορες χώρες που συμμετέχουν όσο και στην Λιβύη. «Στόχος μας είναι να διατηρηθούν το “μομέντουμ” της Διάσκεψης του Βερολίνου όσο και η αποστολή του ΟΗΕ UNSMIL και ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα Γασάν Σάλαμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών και τόνισε ότι είναι αναγκαίο η διεθνής κοινότητα να εξακολουθήσει να εμπλέκεται στις προσπάθειες για συμφιλίωση στην Λιβύη.
«Ελπίζουμε μάλιστα να μπορέσουμε στο Μόναχο να καλωσορίσουμε και μια κατάπαυση του πυρός και πρόοδο στα σχήματα που εργάζονται εντός της Λιβύης, τα οποία βρίσκονται στα χέρια του κ. Σάλαμε», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Τουρκία εξακολουθεί να εξοπλίζει τις δυνάμεις του Πρωθυπουργού της Λιβύης Φάγεζ αλ Σάρατζ, ο κ. Μπρόιλ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν νέα στοιχεία.