Skip to main content

Μακελειό στη Μόσχα: Το χρονικό του τρόμου – Ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες (φωτογραφίες-βίντεο)

(REUTERS/Maxim Shemetov)

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη - Διεθνές κύμα καταδίκης της επίθεσης

Τουλάχιστον 115 νεκροί και 140 τραυματίες είναι ο μέχρι τώρα τραγικός απολογισμός της τρομοκρατικής επίθεσης στον συναυλιακό χώρο Crocus City Hall στη Μόσχα, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Ένοπλοι με στολές παραλλαγής εισέβαλαν λίγο μετά τις 8 το βράδυ στο κατάμεστο Crocus City Hall – μια αίθουσα συναυλιών στο Κρασνογκόρσκ, βορειοδυτικά της Μόσχας – και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως, σκορπώντας τον θάνατο. Ακολούθησαν εκρήξεις και ξέσπασε πυρκαγιά που εξαπλώθηκε ταχύτατα στο κτίριο.

(REUTERS/Maxim Shemetov)

Καρέ – καρέ η στιγμή της επίθεσης

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκαν στην πλατφόρμα Telegram καταγράφονται στιγμιότυπα από την εισβολή των ενόπλων, πυροβολισμοί στο αμφιθέατρο, θεατές να αναζητούν καταφύγιο πίσω από τα καθίσματα και άλλους να σπεύδουν προς την έξοδο.

Μόσχα: Βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης στον συναυλιακό χώρο

(REUTERS)

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, τουλάχιστον 10 νεκροί βρέθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σε μία από τις τουαλέτες της αίθουσας συναυλιών, όπως μετέδωσε το δίκτυο Baza χωρίς να αναφέρει πηγές. Σύμφωνα με το Baza, μετά τους πυροβολισμούς στην αίθουσα συναυλιών, κάποιοι από τους επισκέπτες κρύφτηκαν στην τουαλέτα. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, καλούσαν τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, λέγοντας ότι ήταν παγιδευμένοι καθώς το κτίριο είχε τυλιχτεί στις φλόγες μετά την επίθεση.

Άλλα βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αναμεταδόθηκαν από ΜΜΕ καταγράφουν τις αγωνιώδεις προσπάθειες εγκλωβισμένων στο Crocus City Hall να σωθούν.

Μόσχα: Αγωνιώδεις προσπάθειες των εγκλωβισμένων στο Crocus City Hall να σωθούν (βίντεο)

Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών

(REUTERS/Yulia Morozova)

11 συλλήψεις

Πράκτορες της FSB και του υπουργείου Εσωτερικών εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών. Αυξημένες περιπολίες παρατηρούνται στους δρόμους της πρωτεύουσας και στους δρόμους της περιοχής της Μόσχας. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε λίγο νωρίτερα, επικαλούμενο ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ότι η υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας FSB ενημέρωσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι 11 άνθρωποι συνελήφθησαν μετά την τρομοκρατική επίθεση, μεταξύ των οποίων 4 που εμπλέκονται άμεσα στο μακελειό.

H επιτροπή διερεύνησης έχει συγκεντρώσει όπλα που χρησιμοποίησαν οι δράστες, όπως αποτυπώνεται στο παρακάτω βίντεο:

(REUTERS/Yulia Morozova)

145 τραυματίες

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Υγείας, περισσότεροι από 145 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην τρομοκρατική επίθεση: 110 ενήλικες και πέντε παιδιά νοσηλεύονται, μερικοί σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε για τις εξελίξεις από τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ και ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση» στους τραυματίες.

Εν ψυχρώ εκτέλεση

Η πρώτη από τις δύο προγραμματισμένες συναυλίες του συγκροτήματος Picnic με συμφωνική ορχήστρα είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στο Crocus στις οκτώ το βράδυ ώρα Μόσχας,την Παρασκευή.

Γύρω στις 20.00, αρκετοί ένοπλοι άνδρες με καμουφλάζ εισέβαλαν στο χώρο και άρχισαν πυροβολούν εν ψυχρώ όλους όσους εβλεπαν μπροστά τους.

«Τουλάχιστον τρεις άνδρες και χωρίς μάσκες έτρεχαν ανάμεσα στις κερκίδες», είπε ένας ανταποκριτής του RIA Novosti που βρισκόταν στο σημείο. «Άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα και πέταξαν μια χειροβομβίδα ή εμπρηστική βόμβα» πρόσθεσε.

Άλλοι θεατές είπαν και ότι άκουσαν μια έκρηξη και στη συνέχεια πυροβολισμούς και μετά είδαν καπνό και κόσμο να τρέχει από την αίθουσα. Σε λίγο έσβησαν τα φώτα.

Κατάρρευση της στέγης

Το κτίριο αποκλείστηκε, αλλά είχε ξεσπάσει πυρκαγιά στο εσωτερικό· η φωτιά απέκοψε κάποιους από τις εξόδους. Οι πυροσβέστες δεν μπορούσαν να φτάσουν γρήγορα στο εσωτερικό και το έργο της κατάσβεσης ανέλαβαν πυροσβεστικά ελικόπτερα. Όπως μετέδωσε το RIA Novosti, οι επάνω όροφοι κάηκαν σχεδόν ολοσχερώς.

Γύρω στις 22.00 η στέγη άρχισε να καταρρέει. Δεν αναφέρεται αν εκείνη τη στιγμή υπήρχαν άτομα μέσα ή όχι. Οι διασώστες έβγαλαν αργότερα περίπου 100 ανθρώπους  από το υπόγειο. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων είναι ακόμη άγνωστος.

Διεθνές κύμα καταδίκης της επίθεσης

Τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλοί ξένοι ηγέτες καταδίκασαν την αιματηρή επίθεση, εκφράζοντας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων του μακελειού.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Ουάσινγκτον διαθέτει πληροφορίες που επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ότι μαχητές της εξαπέλυσαν την πολύνεκρη επίθεση. Υπενθύμισαν εξάλλου ότι οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει πριν από δύο εβδομάδες τη Ρωσία για την τρομοκρατική απειλή.

ΗΠΑ: «Είχαμε προειδοποιήσει τους Ρώσους» για την τρομοκρατική απειλή

naftemporiki.gr