Πολιτική
Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2015 12:14

«Πόλεμος» Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία ακινήτων

Νέα επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τη σχεδιαζόμενη φορολογική του πολιτική εξαπέλυσε η εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, επαναλαμβάνοντας ότι επειδή ο λογαριασμός δεν βγαίνει «ο  κ. Τσίπρας σχεδιάζει να τετραπλασιάσει το φόρο ακινήτων για τη μεσαία τάξη». «Ο φόρος αυτός θα αφορά τις πραγματικά μεγάλες ιδιοκτησίες. Μήπως γι’ αυτές είναι που κόπτεται η κ. Σπυράκη;», απαντά η Κουμουνδούρου. 

Νέα επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τη σχεδιαζόμενη φορολογική του πολιτική εξαπέλυσε η εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, επαναλαμβάνοντας ότι επειδή ο λογαριασμός δεν βγαίνει «ο  κ. Τσίπρας σχεδιάζει να τετραπλασιάσει το φόρο ακινήτων για τη μεσαία τάξη».

«Γι’ αυτό και η ΠΟΜΙΔΑ», πρόσθεσε, «χαρακτηρίζει παράδεισο τον ΕΝΦΙΑ απέναντι στο ΦΜΑΠ του ΣΥΡΙΖΑ». 

Η κ. Σπυράκη τόνισε πως άλλωστε «ο στενός του συνεργάτης και στέλεχος του οικονομικού του επιτελείου Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν κρύβει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει τους φόρους στο σύνολο των εισοδημάτων και της περιουσίας με ανώτατο συντελεστή 50%»

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ν.Δ., «οι υποσχέσεις του κ. Τσίπρα οδηγούν την οικονομία σε νέο μνημόνιο, καταστρέφοντας εκείνους που άντεξαν την κρίση, δηλαδή τη μεσαία τάξη». 

Άμεση ήταν η απάντηση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο σχολίασε πως «όπως ο δολοφόνος γυρνάει πάντα στον τόπο του εγκλήματος, έτσι και η κ. Σπυράκη έχει το θράσος να επανέρχεται στο θέμα του ΕΝΦΙΑ κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για λεηλασία της μεσαίας τάξης». 

Η Κουμουνδούρου τονίζει πως η πραγματικότητα είναι αδιαμφισβήτητη, συμπληρώνοντας πως η Ν.Δ. ψήφισε τον ΕΝΦΙΑ «ενσωματώνοντας σε αυτόν το χαράτσι για τα ακίνητα, το οποίο υποτίθεται ότι είχε έκτακτο χαρακτήρα».

«Το 2015 οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν για ΕΝΦΙΑ 3,3 δισ. Τα 0,7 δισ. αφορούν τις δύο τελευταίες δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ του 2014 και τα 2,6 δις αφορούν τον ΕΝΦΙΑ του 2015. Αυτό σημαίνει ότι ο άδικος αυτός φόρος διατηρείται στο ίδιο ύψος. Επομένως, ο κ. Σαμαράς λέει ψέματα όταν αναφέρεται σε "φοροελαφρύνσεις"», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να ξεκαθαρίσει πως ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας «δεν θα αφορά τις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες, και θα είναι έντονα προοδευτικός».

«Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα φορολογικά έσοδα του κράτους από την περιουσία των πολιτών θα είναι σημαντικά μειωμένα σε σχέση με σήμερα. Ο φόρος αυτός θα αφορά τις πραγματικά μεγάλες ιδιοκτησίες. Μήπως γι’ αυτές είναι που κόπτεται η κ. Σπυράκη;», διερωτάται.

Καταλήγοντας, το γραφείο Τύπου του κόμματος παρατηρεί πως «το θράσος και το ψέμα έχουν κοντά ποδάρια» και συμπληρώνει ότι «η ώρα της κρίσης πλησιάζει».

Εξάλλου, απάντηση υπήρξε και από τον υποψήφιο στη Β' Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτο σχετικά με τις αναφορές που έκανε στο πρόσωπό του η κ. Σπυράκη.
 
«Μήπως η κα. Σπυράκη δεν πληρώνει φόρους στην Ελλάδα; Δεν ξέρει ότι εδώ και δεκαετίες υπάρχει κλίμακα φορολογίας εισοδήματος; Δεν ξέρει τι σημαίνει ανώτατος φορολογικός συντελεστής και ότι δεν επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ;», διερωτήθηκε ο κ. Τσακαλώτος.
 
Μάλιστα, χαρακτήρισε αστείο «πέρα από την ίδια την ανακοίνωση, να παριστάνει η κα. Σπυράκη ότι στηρίζει τα μεσαία στρώματα, εκπροσωπώντας ένα κόμμα που με την πολιτική του έχει οδηγήσει στην εξόντωσή τους».
 
Ο ίδιος ανέφερε ότι σε κάθε περίπτωση, «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα προωθήσει μια ριζική φορολογική μεταρρύθμιση, με πάταξη της φοροδιαφυγής και ανακατανομή των βαρών, ώστε να ελαφρυνθούν τα χαμηλότερα στρώματα και να πληρώσουν επιτέλους οι πλούσιοι το μερίδιο που τους αναλογεί. Μάλλον γι’ αυτό ανησυχεί η ΝΔ».