Πολιτιστικά
Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου 2014 08:30

Άγνωστος και ξένος στην πατρίδα του

Σε μία δραματοποιημένη αφήγηση, ο Θανάσης Σαράντος αποδίδει μία ιδιαίτερη θεατρική διασκευή του κλασσικού διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, «Ο Αμερικάνος», για δύο μόνο παραστάσεις, στο θέατρο Τριανόν, τη Δευτέρα 22 και την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου.

Οι διαστάσεις που μπορεί να πάρει η ανθρώπινη μοναξιά και η «αθεράπευτη» καχυποψία, απέναντι σε οτιδήποτε άγνωστο ή φαινομενικά «ξένο», ξετυλίγονται μέσα από μία ιδιότυπη παράσταση μουσικής αφήγησης.

Σε μία δραματοποιημένη αφήγηση, ο Θανάσης Σαράντος αποδίδει μία ιδιαίτερη θεατρική διασκευή του κλασσικού διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, «Ο Αμερικάνος», η οποία - έχοντας στο ενεργητικό της 5 χρόνια παρουσίασης, πάνω από 250 παραστάσεις και 30.000 θεατές σε 25 πόλεις της Ελλάδας -, επιστρέφει για δύο μόνο παραστάσεις, στο θέατρο Τριανόν, τη Δευτέρα 22 και την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου, στις 9 το βράδυ.

Στην παράσταση για έναν ηθοποιό και έναν μουσικό, ο Θανάσης Σαράντος σκηνοθετεί και, ως αφηγητής, ερμηνεύει μια περσόνα του Παπαδιαμάντη, κρυφοκοιτάζει τη δράση και μεταμορφώνεται σε όλα τα πρόσωπα, με τη συνδρομή της μουσικής και των ήχων του συνθέτη Λάμπρου Πηγούνη που ερμηνεύονται ζωντανά. Το σύμπαν των ατμοσφαιρικών ήχων που παράγονται από μια αλλιώτικη χρήση του πιάνου συνάδει με όλη την ποικιλία, τη δύναμη και τον πλούτο της συγκλονιστικής γλώσσας του κλασικού διηγήματος.

Με μόνη ελπίδα την αλλοτινή αγαπημένη

Στο διήγημα του Σκιαθίτη «αγίου των γραμμάτων», ένας Έλληνας μετανάστης επιστρέφει ύστερα από 25 χρόνια στο νησί του, παραμονή Χριστουγέννων, χωρίς να γίνει αντιληπτός από κανέναν, αφού κανείς δεν τον αναγνωρίζει. Περπατά μόνος στην αποβάθρα του λιμανιού, τριγυρνά στα σοκάκια της μικρής συνοικίας και επισκέπτεται τα χαλάσματα του πατρικού του σπιτιού. Το μόνο που τον κάνει να συνεχίζει να ελπίζει, είναι ο έρωτας και η προσμονή ότι η αλλοτινή αγαπημένη του, ίσως, υπάρχει ακόμη και τον περιμένει.

«Ποιος είναι αυτός ο άγνωστος, ο ωραίος και καλοφορεμένος άντρας, που περιπλανάται παραμονή Χριστουγέννων στην αποβάθρα του λιμανιού; Μοιάζει με ξένο, φαίνεται Αμερικάνος. Γιατί τριγυρνά νυχτιάτικα στα σοκάκια της μικρής συνοικίας μας; Τι δουλειά έχει ανάμεσα στα χαλάσματα του σπιτιού του Στάθη του Μοθωνιού; Γιατί στέκεται και περιμένει στη μέση του δρόμου και γιατί κοιτάζει “επιμόνως” και “επί μακρόν” το μισόκλειστο παράθυρο της Μιχάλαινας; Και πάνω από όλα, γιατί “έχει ξουραφισμένο το μουστάκι και τα γένια”;».

Μια ιστορία αγάπης και ξενιτιάς

«Ο “Αμερικάνος” είναι μια ιστορία αγάπης και ξενιτιάς» σημειώνει ο  Θανάσης Σαράντος. «Θα μπορούσε να είναι η ιστορία κάθε μετανάστη. Ίδια κι απαράλλαχτη με αμέτρητα προσωπικά και οικογενειακά δράματα, που γνώρισε η Ελλάδα εκείνης της εποχής, αλλά και κάθε εποχής. Ο “Αμερικάνος” του Παπαδιαμάντη δεν είναι παρά ο Έλληνας μετανάστης απανταχού της γης. Για μένα, πατρίδα είναι η γλώσσα μου. Ο ήρωας νοσταλγεί τη γλώσσα του και άρα τη χώρα του. Στην εποχή που το χρήμα δημιουργεί πατρίδες, μπορεί κάποιος να νιώσει πολίτης του κόσμου. Αλλά σε αυτήν την κατάσταση, που έχουν ονομάσει κρίση, νιώθω την ανάγκη να υπάρξει ο δικός μας πολιτισμός».

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία - ερμηνεία - φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος, μουσική σύνθεση: Λάμπρος Πηγούνης, μουσικός επί σκηνής: Γιώργος Τζιαφέττας, φωτογραφίες: Μαριλένα Σταφυλίδου - Γεράσιμος Νεόφυτος, οργάνωση παραγωγής για την «Ηθικόν Ακμαιότατον»:  Παρασκευή Κουτούμπα.

Πληροφορίες
Θέατρο Τριανόν: Κοδριγκτώνος 21 - Αθήνα, τηλ.: 210 8215469. Διάρκεια παράστασης: 65 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 12 ευρώ, τιμή προπώλησης: 10 ευρώ, μειωμένο (άτομα άνω των 65, φοιτητές, ΑΜΕΑ, ηθοποιοί με ενημερωμένη κάρτα ΣΕΗ, θεατρολόγοι με ενημερωμένη κάρτα θεατρολόγων, κάτοχοι κάρτας πολιτισμού ΥΠ.ΠΟ.Τ., ομάδες θεατών πάνω από 10 άτομα): 10 ευρώ, άνεργοι με κάρτα ΟΑΕΔ - πολύτεκνοι - μαθητές - μέλη της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών: 8 ευρώ. Προπώληση: ticketservices.gr.

naftemporiki.gr