Κόσμος
Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2014 15:24

Ε.Ε.: Εισήγηση για αφαίρεση της Χαμάς από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων

Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς θα πρέπει να αφαιρεθεί από τον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, αποφάνθηκε το Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε., επικαλούμενο τεχνικούς λόγους.

Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς θα πρέπει να αφαιρεθεί από τον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, αποφάνθηκε το Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε., επισημαίνοντας ότι η απόφαση να περιληφθεί στον κατάλογο βασίσθηκε απλώς σε δημοσιεύματα στα μέσα ενημέρωσης και αναρτήσεις στο Ίντερνετ.

Ωστόσο,  το δικαστήριο ανακοίνωσε πως τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. μπορούν να διατηρήσουν το πάγωμα το οποίο έχουν επιβάλει στα περιουσιακά στοιχεία της Χαμάς για τρεις μήνες, ώστε να δώσουν χρόνο για περαιτέρω έρευνα ή για προσφυγές κατά της απόφασης.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε αμέσως από την Ε.Ε. να διατηρήσει την απαγόρευση. «Περιμένουμε απ' αυτούς να βάλουν αμέσως την Χαμάς και πάλι στη λίστα», τόνισε, σε δήλωσή του από την Ιερουσαλήμ, καταγγέλλοντας την Χαμάς ως «μια δολοφονική τρομοκρατική οργάνωση».

Το δικαστήριο της Ε.Ε. δεν εξέτασε αν η Χαμάς θα πρέπει να χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση, αλλά μόνο την αρχική διαδικασία λήψης της απόφασης. Σ' αυτήν, επισήμανε, δεν περιελήφθησαν οι εμπεριστατωμένες απόψεις αρμόδιων αρχών, αλλά η απόφαση βασίσθηκε μάλλον σε δημοσιεύματα του Τύπου και του Διαδικτύου.

«Το δικαστήριο τονίζει ότι η ακυρωτική απόφαση, η οποία ελήφθη για θεμελιώδεις λόγους διαδικασίας, δεν σημαίνει πως έγινε οποιαδήποτε ουσιαστική αξιολόγηση του θέματος της κατάταξης της Χαμάς ως τρομοκρατικής οργάνωσης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του δικαστηρίου.

Το δικαστήριο πρόσθεσε πως, εάν ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης ενώπιον του κορυφαίου Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πάγωμα των κεφαλαίων της Χαμάς θα πρέπει να συνεχισθεί μέχρι να ολοκληρωθεί η νομική διαδικασία.

Ο αξιωματούχος της Χαμάς Ιζάτ Αλ Ρισάκ χαιρέτισε την απόφαση, λέγοντας ότι το δικαστήριο διόρθωσε μία αδικία εις βάρος της Χαμάς, την οποία χαρακτήρισε «εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα» και όχι τρομοκρατική οργάνωση.

Από την πλευρά του, ο κ. Νετανιάχου τόνισε ότι η Χαμάς είναι «μία δολοφονική, τρομοκρατική οργάνωση, η οποία στο καταστατικό της αναφέρει ότι στόχος της είναι η καταστροφή του Ισραήλ».