Κόσμος
Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2014 14:34

Ένταση στη συνέντευξη Τύπου των πρωθυπουργών Σερβίας και Αλβανίας

«Πρόκληση» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς την παραίνεση του ομολόγου του της Αλβανίας, Έντι Ράμα, να αναγνωρίστεί από το Βελιγράδι η ανεξαρτησία του Κοσόβου.

«Πρόκληση» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς την παραίνεση του ομολόγου του της Αλβανίας, Έντι Ράμα, να αναγνωριστεί από το Βελιγράδι η ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Τα σχόλια των δύο πρωθυπουργών έγιναν κατά τη διάρκεια κοινής τους συνέντευξης Τύπου στη σερβική πρωτεύουσα, κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης Αλβανού ηγέτη στη Σερβία μετά από 68 χρόνια.

«Όσο συντομότερα αναγνωρίσετε την ανεξαρτησία του Κοσόβου, τόσο το καλύτερο για να προχωρήσουμε μπροστά», ανέφερε ο κ. Ράμα.

Ο κ. Βούτσιτς απάντησε ότι τα όσα είπε πριν από εκείνον ο κ. Ράμα αποτελούν «πρόκληση», ενώ κατέστησε σαφές ότι η Σερβία δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει το Κόσοβο, σερβική επαρχία με κατά πλειοψηφία αλβανικό πληθυσμό η οποία αποσχίστηκε το 2008, ως ανεξάρτητο κράτος.

«Δεν επιτρέπω σε κανέναν να καταχράται τη φιλοξενία μας και ως επισκέπτης να προσπαθεί να μας ταπεινώσει, μιλώντας για το Κόσοβο. Για τη Σερβία, το Κόσοβο είναι αναπόσπαστο τμήμα της και ποτέ δεν θα διαπραγματευτούμε με την Αλβανία αυτό το θέμα», επεσήμανε, σε υψηλούς τόνους, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Εγώ, όταν θα επισκεφτώ την Αλβανία, θα σεβαστώ τον οικοδεσπότη και δεν θα προσπαθήσω να τον ταπεινώσω», συμπλήρωσε, εμφανώς εκνευρισμένος, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, παρά τις «βαριές κουβέντες» που ακούστηκαν από τον ομόλογό του της Σερβίας διατήρησε την ψυχραιμία του και μάλιστα αποκάλεσε τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς με το όνομά του, δηλώνοντας ότι δεν είχε κακές προσθέσεις.