Κόσμος
Κυριακή, 12 Οκτωβρίου 2014 19:24

Βοσνία – Ερζεγοβίνη: Χωρίς προβλήματα διεξάγονται οι γενικές εκλογές

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και με ελαφρώς αυξημένο ποσοστό συμμετοχής σε σύγκριση με την εκλογική μάχη του 2010 διεξάγονται σήμερα γενικές εκλογές στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και με ελαφρώς αυξημένο ποσοστό συμμετοχής σε σύγκριση με την εκλογική μάχη του 2010 διεξάγονται σήμερα γενικές εκλογές στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής έως τις 3 τοπική ώρα ψήφισαν 1,181.278 ψηφοφόροι, δηλαδή ποσοστό 36,6% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Σε σύγκριση με τις εκλογές του 2010 η συμμετοχή είναι αυξημένη κατά 1,5%.

Στην Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές φθάνει το 34,1% και στη Σερβική Δημοκρατία το 40,43%.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, Στιέπαν Μίκιτς τόνισε νωρίτερα ότι καταγράφηκαν καθυστερήσεις 10 λεπτών έως και δύο ωρών στο άνοιγμα 250 εκλογικών κέντρων, κυρίως λόγω τεχνικής φύσης προβλημάτων.

Δύο σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στην πόλη Σάνσκι Μοστ, όπου δέχθηκαν επίθεση δύο παρατηρητές και σε ένα εκλογικό κέντρο στη Φόνιτσα όπου επικράτησε ένταση.

Η ψηφοφορία διεξάγεται σε συνολικά 5.401 εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα.

Οι πολίτες της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης εκλέγουν τα μέλη της τριμερούς προεδρίας και τα μέλη της Βουλής της Αντιπροσώπων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της χώρας, τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και τα μέλη των συνελεύσεων δέκα καντονιών της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας και τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους της Σερβικής Δημοκρατίας καθώς και τα μέλη της Βουλής της Σερβικής Δημοκρατίας.

Στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας δικαίωμα ψήφου έχουν 1.241.832 πολίτες και στην Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία 2.037.076 πολίτες.

Στις εκλογές συμμετέχουν 50 πολιτικά κόμματα, 24 συνασπισμοί κομμάτων και 24 ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ κάλεσαν τους πολίτες της χώρας να ψηφίσουν για το μέλλον τους και να εκλέξουν ηγέτες που θα αρχίσουν να υλοποιούν μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

Εκλογικά κέντρα στο Σαράγεβο επισκέφθηκε ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Πέτερ Σόρενσεν ο οποίος τόνισε ότι όσοι εκλεγούν πρέπει να εκπληρώσουν την αποστολή τους και να οδηγήσουν τη χώρα στην ΕΕ.

Οι εκλογές είναι μόνον η αρχή μιας διαδικασίας, στη συνέχειά της, οι πολίτες πρέπει να παρακολουθήσουν αν οι εκλεγμένοι πολιτικοί αξιωματούχοι εκπληρώνουν τις υποσχέσεις τόνισε ο επιτετραμμένος της πρεσβείας των ΗΠΑ, Νίκολας Χιλ ο οποίος έχοντας ρόλο παρατηρητή επισκέφθηκε επίσης εκλογικά κέντρα στην πρωτεύουσα της Βοσνίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ