Πολιτιστικά
Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου 2014 09:15

Αποκαλυπτικοί Τερμίτες στα άδυτα του «Αρμαγεδδώνα»

Στον «τόπο» των προφητειών, όπου, σύμφωνα με την «Αποκάλυψη του Ιωάννη», συγκεντρωμένες οι «υπό των πνευμάτων των δαιμονίων» δυνάμεις «των βασιλέων όλης της οικουμένης», θα μας ταξιδέψουν οι Τερμίτες μέσα από τη μουσική παράσταση «Αρμαγεδδών».

Στον «τόπο» των προφητειών, όπου, σύμφωνα με την «Αποκάλυψη του Ιωάννη», συγκεντρωμένες οι «υπό των πνευμάτων των δαιμονίων» δυνάμεις «των βασιλέων όλης της οικουμένης», θα δώσουν την τελική μάχη εναντίον των δυνάμεων του Θεού, θα μας ταξιδέψουν οι Τερμίτες μέσα από τη μουσική παράσταση «Αρμαγεδδών», που θα πραγματοποιηθεί στο Ηρώδειο, την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ.

Οι Τερμίτες συναντώνται με την προγενέστερη εκδοχή τους, την  P. L. J. Band, με την Εστουδιαντίνα, τον Γιάννη Κότσιρα στην αφήγηση και την ερμηνεία, και μια ομάδα ηθοποιών, για να παρουσιάσουν για πρώτη φορά, 32 χρόνια μετά την πρώτη σύνθεσή του, την ολοκληρωμένη εκδοχή του «Αρμαγεδδώνα», ενός έργου που αποδεικνύεται εξαιρετικά επίκαιρο.

Στην τελική αναμέτρηση του καλού με το κακό

Με τη μουσική του να κινείται στο ύφος του progressive rock, του psychedelic και του ethnic rock, με έντονες αναφορές στη βυζαντινή μουσική και τις βυζαντινές κλίμακες, ο δίσκος «Αρμαγεδδών» ηχογραφήθηκε το 1982. Με στιχουργική καταγωγή  από την «Αποκάλυψη του Ιωάννη» και τις «Προφητείες του Ιεζεκιήλ», συμβολίζει το τέλος της εποχής μας. Εστιάζει στην τελική αναμέτρηση του καλού με το κακό, στον επερχόμενο ανεξέλεγκτο παγκόσμιο πόλεμο, στην απειλή του χάους και την ολοκληρωτική καταστροφή. Παράλληλα, αποτελεί και μια πανάρχαια βεβαιότητα ότι θα ηττηθεί το σκοτάδι και θα νικήσει το φως. Γι’ αυτό, η ιδέα του εμπνέει, ενώνει, συσπειρώνει και συστρατεύει. Πέρα από σύνορα κρατών και διαφορές εθνοτήτων.

Σύμβολο του αγώνα για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη

Ο «Αρμαγεδδών» είναι ο «τόπος», όπου το καλό και το κακό θα δώσουν τον «πόλεμον της ημέρας εκείνης της μεγάλης του Θεού του παντοκράτορος» (Αποκάλυψη του Ιωάννη, 16:14). Γεωγραφικά, ο «τόπος» αυτός προσδιορίζεται 90 χιλιόμετρα βόρεια της Ιερουσαλήμ, στη Μεγιδδώ, στο πιο κρίσιμο ορεινό πέρασμα του αρχαίου Ισραήλ, στους πρόποδες του όρους Κάρμηλος, εκεί όπου έχουν δοθεί περισσότερες από διακόσιες μάχες. Με το πέρασμα του χρόνου όμως, ο «Αρμαγεδδών» διεύρυνε τη σημειολογία του. Συμβόλισε τον αγώνα για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη στον κόσμο.

Διαρκώς ανεβαίνει «υπογείως»

Οι Τερμίτες έκαναν έναν δίσκο, που, στο πέρασμα των χρόνων, δημιούργησε τον δικό του μύθο. Εκτός από τη συλλεκτική του αξία που συνεχώς αυξάνεται, η καλλιτεχνική δυναμική του «Αρμαγεδδώνα» αναγνωρίζεται διεθνώς. Από τη Γερμανία μέχρι την Αυστραλία και από την Κίνα μέχρι το Μεξικό, θεωρήθηκε ως ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του progressive και του ethnic rock, αλλά και της underground σκηνής. Εδώ και τρεις δεκαετίες, διαρκώς ανεβαίνει «υπογείως» στην κορυφή πολλών έγκριτων μουσικών Top 10 του πλανήτη.
Μετά το Ηρώδειο, η παράσταση φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει μια παγκόσμια περιοδεία σε πόλεις, που όλες μαζί θα αποτελέσουν τον ιστό μιας πρωτότυπης καλλιτεχνικής συμμαχίας.

Συντελεστές παράστασης
Σύνθεση: P. L. J. Band, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Παύλος Κικριλής, Αντώνης Μιτζέλος, ενορχήστρωση: Αντώνης Μιτζέλος, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, τραγούδι: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Αντώνης Μιτζέλος, κιθάρες: Αντώνης Μιτζέλος, ακουστική κιθάρα: Παύλος Κικριλής, ντραμς: Φίλιππος Σπυρόπουλος, μπάσο: Τάκης Βασαλάκης, σκηνοθεσία: Τάσος Βασιλείου, αφήγηση - τραγούδι: Γιάννης Κότσιρας, επιμέλεια κειμένων: Άρης Βασιλειάδης. Μαζί τους η Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου. Συμμετοχές: Βυζαντινή Χορωδία, Μικρή Συμφωνική Ορχήστρα.

Πληροφορίες
Ωδείο Ηρώδου Αττικού: πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Μακρυγιάννη - Αθήνα, τηλ.: 210 3241807. Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες και 10 λεπτά, με διάλειμμα 20 λεπτών. Τιμές εισιτηρίων: διακεκριμένη ζώνη: 65 ευρώ, Α’ ζώνη: 50 ευρώ, Β’ ζώνη: 40 ευρώ, Γ’ ζώνη: 30 ευρώ, άνω διάζωμα: Δ΄ ζώνη: 22 ευρώ, Ε΄ ζώνη (φοιτητικό - ανέργων): 15 ευρώ. Προπώληση: καταστήματα Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.

naftemporiki.gr