Πολιτική
Πέμπτη, 15 Μαΐου 2014 12:29

Φ. Κουβέλης: Δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ

Απόλυτα ξεκάθαρος ότι δεν έχει τίποτα «να χωρίσει» με τους ανθρώπους που έχουν στηρίξει το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι οι διαφωνία της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ), σχετίζονται όχι με πρόσωπα αλλά με πολιτικές, ήταν ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. Υποστήριξε ότι με βάσει τα τρέχοντα δεδομένα δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ χαρακτήρισε ως εκβιαστικό δίλημμα την δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι εάν η Ελιά δεν λάβει καλά ποσοστά στις ευρωεκλογές, τότε θα υπάρξει κυβερνητική αστάθεια.

Απόλυτα ξεκάθαρος ότι δεν έχει τίποτα «να χωρίσει» με τους ανθρώπους που έχουν στηρίξει το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι οι διαφωνία της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ), σχετίζονται όχι με πρόσωπα αλλά με πολιτικές, ήταν ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.

Σε συνέντευξή του στη Θεσσαλονίκη ο κ. Κουβέλης, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «Δεν έχω να χωρίσω τίποτα με τους πολίτες του ΠΑΣΟΚ. Αυτούς που έδωσαν μάχες για μία δημοκρατική κοινωνία. Βεβαίως έχω διαφωνίες με αυτούς που προσαρτώνται με την συντηρητική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό, όμως, δεν συνδέεται με πρόσωπα. Οι διαφωνίες μας είναι πολιτικές, δεν έχουν σχέση με πρόσωπα».

Ανέφερε ακόμη ότι η περίπτωση της ΕΡΤ ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Πληροφορήθηκαν από τις εφημερίδες ότι η ΕΡΤ θα πάψει να λειτουργεί», προκειμένου να διευκρινίσει τους λόγους για τους οποίους η ΔΗΜΑΡ αποχώρησε από την κυβέρνηση.

«Ποιος αθέτησε τη συμφωνία; Ποιος δεν σεβάστηκε την πρόταση που είχαμε καταθέσει. Εγώ; Οι Βουλευτές της ΔΗΜΑΡ; Ή ο Βενιζέλος και οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ;», αναρωτήθηκε, προσθέτοντας ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ «ήταν ζήτημα δημοκρατίας. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας για να υπάρχουν θα πρέπει να έχουν ένα πρόγραμμα δημοκρατικού χαρακτήρα. Θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός για όλα εκείνα που έχουν συμφωνηθεί προκειμένου να δημιουργηθεί μία κυβέρνηση συνεργασίας».

Δεν παρέλειψε να «επιτεθεί» έμμεσα στον Ευάγγελο Βενιζέλο για το θέμα της ΕΡΤ, υποστηρίζοντας ότι είχε φροντίσει να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τη θέση της ΔΗΜΑΡ για το θέμα, πριν προλάβει να το πράξει ο ίδιος ο κ. Κουβέλης.

Η σύνοδος των Κανών

Αναφερόμενος στο δημοσίευμα των «Financial Times», τόνισε ότι το ζήτημα δεν είναι «ότι δεν το γνώριζα εγώ. Το μεγάλο ζήτημα είναι ότι δεν το γνώριζε ο ελληνικός λαός». Σχολιάζοντας το δημοσίευμα ξεκαθάρισε ότι «αυτή η πολιτική δεν μας αφορά. Η πολιτική που σχεδιάζεται ερήμην του ελληνικού λαού».

Εκβιαστικό το δίλημμα για την Ελιά

Ο κ. Κουβέλης χαρακτήρισε ως εκβιαστικό δίλημμα, τη δήλωση του κ. Βενιζέλου ότι εάν η Ελιά δεν έχει καλό ποσοστό στις ευρωεκλογές, τότε θα υπάρξει κυβερνητική αστάθεια.

Δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ

Απατώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει πιθανότητα να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, πρώτα διευκρίνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ασχολείται με την Κεντροαριστερά και κατόπιν τόνισε ότι «το πολιτικό εκκρεμές του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να σταθεροποιηθεί. Το σκίσιμο του μνημονίου ήταν ο πρώτος σταθμός. Η νέα διαπραγμάτευση ήταν ο δεύτερος. Υπόσχεται επιστροφή των πραγμάτων στην πρότερη κατάσταση. Αρνείται οποιαδήποτε μεταρρύθμιση. Εμείς πιστεύουμε ότι στον τόπο πρέπει να υπάρχουν μεταρρυθμίσεις. Οπότε με τα δεδομένα αυτά δεν υπάρχουν περιθώρια για συνεργασία».