Κόσμος
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2013 11:52

«Θύμα οργανωμένης απαγωγής» η Μάντλιν ΜακΚάν

Νέα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι μικρή Μάντλιν ΜαΚάν έπεσε θύμα οργανωμένης απαγωγής παρουσίασε ο βρετανός επικεφαλής της αστυνομικής έρευνας για την υπόθεση εξαφάνισης της μικρής Βρετανής.

Νέα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι μικρή Μάντλιν ΜαΚάν έπεσε θύμα οργανωμένης απαγωγής παρουσίασε ο βρετανός επικεφαλής της αστυνομικής έρευνας για την υπόθεση εξαφάνισης της μικρής Βρετανής.

Η Μάντλιν, ηλικίας τριών ετών τότε, εξαφανίστηκε από το διαμέρισμα που νοίκιαζαν οι γονείς της στο τουριστικό θέρετρο Πράγια ντα Λουζ, στο Αλγκάρβε της Πορτογαλίας, τον Μάιο του 2007 ενώ οι γονείς της δειπνούσαν σε κοντινό εστιατόριο μαζί με φίλους τους.

Η εξαφάνισή της προκάλεσε διεθνή έρευνα και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά, παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις, η τύχη της αγνοείται και η πορτογαλική αστυνομία έκλεισε την υπόθεση πριν από πέντε χρόνια.

Τη Δευτέρα, ομάδα βρετανών αστυνομικών που ξεκίνησε νέα έρευνα τον Ιούλιο ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε μία νέα αλληλουχία των γεγονότων από τα οποία φαίνεται να προκύπτει πως η Μάντλιν έγινε στόχος απαγωγέων.

Οι ίδιοι είπαν ότι θέλουν να εντοπίσουν ορισμένους άνδρες, ανάμεσά τους κάποιους που ενδέχεται να είναι είτε Σκανδιναβοί, είτε Γερμανοί, ενώ εξετάζουν και το ενδεχόμενο η Μάντλιν να απήχθη από διαρρήκτες που είχαν μπει στο διαμέρισμα των γονέων της για να κλέψουν. Η αστυνομία ερευνά και την πιθανότητα η εξαφάνιση να συνδέεται με ψεύτικους εράνους για φιλανθρωπικά ιδρύματα στην περιοχή.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι διαρρήξεις στην περιοχή από τον Ιανουάριο του 2007 είχαν τετραπλασιαστεί, ενώ ορισμένα από τα διαμερίσματα στο συγκρότημα όπου νοίκιαζαν οι ΜακΚάν είχαν γίνει στόχος διαρρηκτών πριν από την εξαφάνιση της Μάντλιν.

«Η εξαφάνιση της Μάντλιν ΜακΚάν εμφανίζει, με μία πρώτη ανάγνωση των αποδεικτικών στοιχείων, την εικόνα μίας προμελετημένης απαγωγής», δήλωσε ο επικεφαλής επιθεωρητής Άντι Ρέντγουντ στην εκπομπή του BBC «Crimewatch» που μετέδωσε μία νέα αναπαράσταση των γεγονότων.

Η εκπομπή προέβαλε μία λεπτομερή αναπαράσταση διάρκειας περίπου 25 λεπτών που κάλυπτε τα γεγονότα τα οποία οδήγησαν ή συνδέονται με την εξαφάνιση της Μάντλιν.

Ο ίδιος είπε ότι η πορτογαλική έρευνα επικεντρώθηκε σε έναν άνδρα με σκούρα μαλλιά, ο οποίος εθεάθη από την Τζέιν Τάνερ, μία από τις φίλες του ζεύγους ΜαΚάν, να μεταφέρει ένα παιδί κοντά στο διαμέρισμά τους την ημέρα που εξαφανίστηκε η Μάντλιν.

Σύμφωνα ωστόσο με τον Ρέντγουντ, η ομάδα του απέκλεισε τον συγκεκριμένο άνδρα από την λίστα των υπόπτων και επιδιώκει να εντοπίσει έναν άλλον, ο οποίος εθεάθη 45 λεπτά αργότερα από μία οικογένεια Ιρλανδών να κρατάει ένα παιδί που έμοιαζε με την Μάντλιν και να κατευθύνεται προς γειτονική παραλία.

«Αυτός μπορεί να είναι ο άνδρας που άρπαξε την Μάντλιν. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ποιός είναι», είπε ο Ρέντγουντ.

Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα δύο σκίτσα του -που κατασκευάστηκαν με την βοήθεια της τεχνολογίας- καθώς και σκίτσα άλλων ανδρών που εθεάθησαν κοντά στο διαμέρισμα των ΜακΚάν τις ημέρες και τις ώρες πριν από την απαγωγή της Μάντλιν.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό πρακτορείο, Γερμανικό πρακτορείο