Πολιτική
Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013 19:35

ΚΚΕ: Μέτρα ανακούφισης και προστασίας των ανέργων

Τα μέτρα που προτείνει το ΚΚΕ για την προστασία των ανέργων και την ανακούφιση των πολιτών παρουσίασε ο Δ. Κουτσούμπας σε εκδήλωση στους Αγίους Αναργύρους.

Τα μέτρα που προτείνει το ΚΚΕ για την  προστασία των ανέργων και την ανακούφιση των πολιτών παρουσίασε ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε εκδήλωση στους Αγίους Αναργύρους. Μεταξύ άλλων πρότεινε:

  • Το επίδομα ανεργίας να παρέχεται σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους, προϋποθέσεις και περιορισμούς της ισχύουσας σήμερα νομοθεσίας, που έχουν σαν αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των ανέργων περίπου το 83% να στερείται επιδόματος.
  • Το ύψος του μηνιαίου επιδόματος ανεργίας να καθορίζεται σε ποσοστό 80% του βασικού μισθού, που πρέπει να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες.
  • Επίδομα ανεργίας να δικαιούται και αυτός που αναζητεί εργασία μέσω ΟΑΕΔ και δεν βρίσκει ανάλογη με τα προσόντα του και δεν ασκεί άλλη επαγγελματική δραστηριότητα.
  • Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται, χωρίς καμία επιβάρυνση των ανέργων, ως συντάξιμος χρόνος.
  • Καθ' όλη τη διάρκεια της ανεργίας, οι άνεργοι και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους να δικαιούνται πλήρους και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
  • Κατά το διάστημα της ανεργίας, οι άνεργοι να καταβάλλουν κατά 30% μειωμένα τα τιμολόγια της ύδρευσης, του ηλεκτρικού ρεύματος και των σταθερών τηλεφώνων και στο διάστημα αυτό απαγορεύεται η διακοπή της παροχής τους.
  • Όσο διαρκεί η ανεργία να επέρχεται αναστολή κάθε είδους υποχρέωσης που έχει αναλάβει ο άνεργος από δάνειο και απαγορεύεται ο ανατοκισμός και η κεφαλαιοποίηση των συμβατικών τόκων που θα γεννηθούν στο διάστημα αυτό.
  • Στο διάστημα της ανεργίας οι άνεργοι να δικαιούνται επιδότηση ενοικίου από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 100% για την κύρια κατοικία αυτών και της οικογένειάς τους.
  • Να αναστέλλεται κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας που ανήκει στον άνεργο.
  • Αντίστοιχες διατάξεις προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες του κάθε επαγγέλματος να προβλέπονται και για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους αγρότες.

Ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ ζήτησε από τους πολίτες να μην ξεγελαστούν από τις υποσχέσεις της τρικομματικής κυβέρνησης για παραγωγική ανάπτυξη καθώς, όπως τόνισε, οι θέσεις εργασίας που θα φέρει η όποια ανάκαμψη θα είναι λίγες και κακοπληρωμένες εξαιτίας των αντεργατικών νόμων που ψήφισαν  ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ εντός και εκτός μνημονίου.

Για την αντιπαράθεση ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ «για την πολυπόθητη ανάπτυξη που είναι στο δρόμο και έρχεται μέσω Κίνας», είπε πως ο τσακωμός τους για το αν πρόκειται για καλές ή κακές επενδύσεις, αν θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, δεν μπορεί να κρύψει ότι το πρόβλημα της ανεργίας δεν λύνεται, ούτε κουκουλώνεται.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, τα κόμματα της συγκυβέρνησης από τη μια και η λεγόμενη αξιωματική αντιπολίτευση από την άλλη, δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα. «Στην πραγματικότητα σου λένε να τους στηρίξεις για να γίνει ο ένας ή ο άλλος χαλίφης στη θέση του χαλίφη, με το λαό στη γωνία, θεατή, να παρακολουθεί το θάνατό του, δια των εκπροσώπων του στις αντιλαϊκές κυβερνήσεις συνεργασίας που στήνουν», πρόσθεσε.

Παράλληλα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με την «κυβέρνηση της αριστεράς» που υπόσχεται, δήθεν θα σταματήσει τα καταστροφικά μνημόνια που γεννούν ύφεση και δυστυχία, χωρίς όμως να λέει κουβέντα για το τι θα γίνει με τους αντεργατικούς νόμους προ μνημονίου.

«Και μάλιστα πώς θα γίνει αυτό; Με ικανή διαπραγμάτευση λέει. Μάλιστα. Και το λέει τώρα που οι ίδιοι παραδέχονται, ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ, οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, ότι η συζήτηση περί μνημονίων πλέον είναι ξεπερασμένη, αφού τη δουλειά που ήταν να κάνουν τα μνημόνια την έκαναν. Άρα, η μόνη λύση είναι αυτή που προτείνει το ΚΚΕ», υποστήριξε.

Μάλιστα χαρακτήρισε επικίνδυνο τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί «τα παραπέμπει όλα σε μια κυβέρνηση της αριστεράς που τάχα από τα πάνω θα λύσει καλλιεργώντας τη λογική της αναμονής, της ανάθεσης. Είναι διπλά επικίνδυνοι γιατί μιλάνε για τη φτώχεια, για το πώς θα τη διαχειριστούν. Υπόσχονται αυτά που ήδη προσπαθεί να κάνει το αστικό κράτος, αυτά που ήδη γίνονται από όλους, με τις ΜΚΟ, την εκκλησία κλπ».

Αναφερόμενος στη Χρυσή Αυγή, είπε ότι δηλητηριάζει τις συνειδήσεις, στοχοποιώντας τους μετανάστες για το πρόβλημα της ανεργίας, την ίδια ώρα που υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια το σύστημα που θησαυρίζει από την εκμετάλλευση και των ξένων και των ελλήνων εργατών.

Εδώ σε αυτές τις γειτονιές, τόνισε, η Χρυσή Αυγή ρίχνει τα δίχτυα της για να ψαρέψει άνεργα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. Εδώ όμως, συνέχισε, στους Αγίους Αναργύρους, στο Καματερό, στα Λιόσια, στην Πετρούπολη, «πρέπει οι φασίστες να φάνε τα μούτρα τους, να απομονωθούν, να τους στείλει στο περιθώριο η εργατική τάξη».

Καταλήγοντας ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε πως το ΚΚΕ παλεύει για τη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας με σκοπό την ευημερία του λαού και όχι τη διαχείριση της φτώχειας. «Απόψε από δω από τις δυτικές συνοικίες της Αττικής θέλουμε να απευθύνουμε στους άνεργους κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ, για την ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας, για έξοδο από την καπιταλιστική οικονομική κρίση προς όφελος του λαού», συμπλήρωσε.