Πολιτική
Τρίτη, 30 Αυγούστου 2011 23:37

Με συναίνεση ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σχ για την αρχή δημοσίων συμβάσεων

Με συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας και των ανεξάρτητων βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς, ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη σύσταση της ενιαίας ανεξάρτητης αρχής δημοσίων συμβάσεων και την αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα. Αντιδράσεις για τη νέα συναίνεση.

Με συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας και των ανεξάρτητων βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς, ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη σύσταση της ενιαίας ανεξάρτητης αρχής δημοσίων συμβάσεων και την αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα.

Η νέα συναίνεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης πυροδότησε αντιδράσεις.

«Κύριοι συνάδελφοι της ΝΔ, μάλλον το έχουμε παρακάνει στη συναίνεση. Στην παιδεία ψηφίζετε από κοινού. Στο μεσοπρόθεσμο τα μισά τα ψηφίζετε από κοινού. Σήμερα ψηφίζετε από κοινού, όπως και την Πέμπτη στα αυθαίρετα. Κάντε και λίγο αντιπολίτευση!» ανέφερε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Αδωνις Γεωργιάδης.

«Εχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να ακούμε και να συνθέτουμε. Έχουμε κάνει αποδεκτές 37 τροποποιήσεις βουλευτών. Και αυτό δεν ντρεπόμαστε να το παραδεχθούμε», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Σωκράτης Ξυνίδης.

«Δεν συγκυβερνούμε, ούτε επιθυμούμε να συγκυβερνήσουμε μαζί σας, αλλά επιθυμούμε να σας σπρώξουμε σε σωστότερη κατεύθυνση» ανέφερε σε παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος.

«Δεν έχει κανένα νόημα η συγκυβέρνηση αυτή τη στιγμή, ούτε οι εκλογές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κουβεντιάσουμε, ή να κοιτάμε το συμφέρον του τόπου. Ήταν ιδιαίτερα εξεζητημένο ότι η ΝΔ αξίωσε τον Ιούλιο να μην αποδεχθεί η κυβέρνηση την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI) - αλλ΄ αντιθέτως, οφείλω να επικροτήσω την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην παιδεία» επισήμανε ο κ. Χρήστος Πρωτόπαπας.

Επί του νομοσχεδίου, από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Κωστής Χατζηδάκης αναγνώρισε πως η προσέγγιση των δύο κυρίων ζητημάτων που πραγματεύεται το νομοσχέδιο, «δεν είναι κατ΄ αρχήν λανθασμένη» και ως εκ τούτου, δήλωσε πως το κόμμα του υπερψηφίζει το νομοσχέδιο.

Βασική αιτία καταψήφισης του νομοσχεδίου εκ μέρους του ΛΑΟΣ υπήρξε η σύσταση άλλης μίας ανεξάρτητης Αρχής. «Όποιος επιθυμεί τη σύσταση, στην πραγματικότητα δεν θέλει να κυβερνήσει - παραιτείται από τις υποχρεώσεις του» σημείωσε ο κ. Πλεύρης, προβλέποντας διόγκωση της γραφειοκρατίας.

Σύμφωνα με τον εισηγητή του ΚΚΕ, Νίκο Παπακωνσταντίνου, «οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και η λογική τους, είναι κοντά στις προσδοκίες των μεγιστάνων του κεφαλαίου και της αντιλαϊκής συντεχνίας των βαθύπλουτων, των μεγαλομετόχων των επιχειρηματικών ομίλων».

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου υπενθύμισε την πρόταση του κόμματός της για τη συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου των παρελθόντων δημοσίων συμβάσεων. «Η σύσταση της Αρχής φαίνεται ενδιαφέρουσα πρόταση και καλοπροαίρετη κίνηση, αλλά δεν μας πείθετε, όταν γίνεται στην βάση της επόπτευσης του ελεύθερου ανταγωνισμού και όχι της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος», σημείωσε.

«Θετική και αυτονόητη είναι η θέση μας υπέρ του νομοσχεδίου» δήλωσε ο κ. Νίκος Τσούκαλης από τη Δημοκρατική Αριστερά.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ