Κόσμος
Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2009 20:04

ΔΠΔ: Αλλαγή συνηγόρου ζήτησε και πάλι ο Κάρατζιτς

Ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς επιχείρησε εκ νέου σήμερα να αποδεσμευτεί από τον αυτεπάγγελτα διορισμένο δικηγόρό του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, τον δικηγόρο Ρίτσαρντ Χάρβι.

Ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς επιχείρησε εκ νέου σήμερα να αποδεσμευτεί από τον αυτεπάγγελτα διορισμένο δικηγόρό του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, τον δικηγόρο Ρίτσαρντ Χάρβι, εγγεγραμμένο στα μητρώα του δικηγορικού συλλόγου Λονδίνου.

«Θέλω δικηγόρο, με τον οποίο να μοιράζομαι τη γλώσσα μου και τον πολιτισμό μου», αναφέρεται στο σχετικό δικόγραφο του Κάρατζιτς προς τη μόνιμη γραμματεία του ΔΠΔ.

Ο Κάρατζιτς έχει δηλώσει αθώος και για τα 11 κακουργήματα, για τα οποία κατηγορείται ενώπιον του ΔΠΔ για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Μεταξύ των 11 εγκλημάτων είναι η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η μεγαλύτερη σφαγή σε ευρωπαϊκό έδαφος από του τέλους του Β' Παγκόσμιου πολέμου, καθώς σφαγιάστηκαν περίπου οκτώ χιλιάδες πολίτες Μουσουλμάνοι σε 48 ώρες.

Οι δικαστές έδωσαν στον Χάρβι διορία έως τον Μάρτιο προκειμένου να μελετήσει τη δικογραφία.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters