Πολιτική
Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2022 18:14

Κ. Μητσοτάκης: Γρήγορη οικοδόμηση ενός νέου ΕΚΑΒ με προσλήψεις προσωπικού

Για τους αφανείς ήρωες του ΕΚΑΒ μίλησε το απόγευμα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο τιμητικής εκδήλωσης για τους διασώστες, τους νοσηλευτές και τους γιατρούς του ΕΚΑΒ, που πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας.

Για τους αφανείς ήρωες του ΕΚΑΒ μίλησε το απόγευμα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο τιμητικής εκδήλωσης για τους διασώστες, τους νοσηλευτές και τους γιατρούς του ΕΚΑΒ, που πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας.

«Τιμούμε σήμερα την ημέρα "Θυσίας του Διασώστη"’ με μεγάλη συγκίνηση. Συγκίνηση για τους εργαζόμενους που έχασαν τη ζωή τους στο καθήκον, αλλά και σεβασμό προς όλους εκείνους οι οποίοι συνεχίζουν να σώζουν συνανθρώπους μας, διασώστες, νοσηλευτές και γιατρούς. Τους μαχητές της πρώτης γραμμής, που αποτελούν τους κρίκους οι οποίοι νύχτα - μέρα, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο, σε όλες τις καιρικές συνθήκες, συνδέουν την ευθύνη της Πολιτείας με την ασφάλεια του πολίτη» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όπως σημείωσε, «η πιο έμπρακτη τιμή θα είναι η γρήγορη οικοδόμηση ενός νέου ΕΚΑΒ. Ήδη είναι ο μοναδικός φορέας διαχείρισης έκτακτων περιστατικών, καθώς απορρόφησε στις δομές του το παλιό Εθνικό Κέντρο Υπηρεσιών Υγείας. Και προχωρά η στενή διασύνδεση με τα τμήματα επειγόντων των νοσοκομείων. Είναι μία μεταρρύθμιση κρίσιμη για την άμεση αντιμετώπιση τραυματισμών από ατυχήματα, από φυσικές καταστροφές, αλλά και πολύ συχνών περιστατικών όπως οι καρδιακές ανακοπές ή τα εγκεφαλικά» ανέφερε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως «η διάσωση σημαίνει πάνω απ’ όλα διασώστες. Η στιγμή δεν προσφέρεται για μεγαλόστομες εξαγγελίες, τις οποίες άλλωστε αποφεύγω. Οι υγειονομικοί ενισχύθηκαν, δυο φορές, με ειδικό κονδύλι κατά την διάρκεια του Covid-19 και η απαλλαγή φόρου στα πτητικά επιδόματα θα ισχύει και για τους διασώστες των αεροσκαφών του ΕΚΑΒ. Θα προχωρήσουμε σε νέες απαραίτητες προσλήψεις, αλλά θα δρομολογήσουμε και τις διαδικασίες ώστε το προσωπικό του ΕΚΑΒ να έχει διαρκή εκπαίδευση.

Στους ανθρώπους, όμως, που καθημερινά βλέπουν πόσο γρήγορα τη χαρά της ζωής μπορεί να διαδεχθεί η αγωνία του κινδύνου, θέλω να είμαι διπλά ειλικρινής. Θα πω, λοιπόν, ότι η Πολιτεία θα είναι δίπλα σας - όπως το έκανε καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας - αλλά πάντοτε με βάση τις δυνατότητες της χώρας και της εθνικής οικονομίας γιατί - πρώτα από όλα - εσείς καταλαβαίνετε πόσο εύκολα μία επιπόλαια, μία λάθος απόφαση μπορεί να καταστρέψει έναν υγιή οργανισμό και το μέλλον του» σημείωσε.

H ημέρα «Θυσίας του Διασώστη» είναι θεσμοθετημένη στις 14 Ιανουαρίου και κάθε χρόνο αποτελεί μια ημέρα μνήμης και συγκίνησης. Σημείο αναφοράς αποτελεί η 14η Ιανουαρίου 2001, όταν και συνέβη η πρώτη πτώση ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ ανοικτά του Σουνίου. Κάθε χρόνο η ημέρα «Θυσίας του Διασώστη» είναι ημέρα μνήμης και σεβασμού για τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ, οι οποίοι απώλεσαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Φτάνοντας στην αεροπορική βάση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους διασώστες για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρουν και επιθεώρησε ελικόπτερο του ΕΚΑΒ το οποίο εκτελεί αεροδιακομιδές μέρα και νύχτα (και βρίσκεται σε 24ωρη ετοιμότητα), καθώς και αεροσκάφος για τη μεταφορά ασθενών που αποτελούν δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τα πληρώματα των διασωστών και μίλησε μέσω ασυρμάτου από ασθενοφόρο - συντονιστικό κέντρο σε όλα τα πληρώματα των ασθενοφόρων στη χώρα.