Κοινωνία
Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2021 08:20

Η αρχή του νέου κύματος και η εξοικείωση με τους «μεγάλους αριθμούς»

Με τους ειδικούς να προειδοποιούν πως είμαστε μπροστά σε ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας του οποίου χαρακτηριστικό είναι η πολύ μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, το ζητούμενο είναι, σύμφωνα με τον διευθυντή ΕΣΥ Β. Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο «Γ. Παπανικολάου» Νίκο Καπραβέλο, «τα κρούσματα να μην πιέσουν το σύστημα υγείας και μας αναγκάσουν να πάρουμε και άλλα οριζόντια μέτρα».

Με τους ειδικούς να προειδοποιούν πως είμαστε μπροστά σε ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας του οποίου χαρακτηριστικό είναι η πολύ μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, το ζητούμενο είναι, σύμφωνα με τον διευθυντή ΕΣΥ Β. Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο «Γ. Παπανικολάου» Νίκο Καπραβέλο, «τα κρούσματα να μην πιέσουν το σύστημα υγείας και μας αναγκάσουν να πάρουμε και άλλα οριζόντια μέτρα».

Η παραλλαγή Δέλταέχει οδηγήσει σε υψηλούς αριθμούς τα ημερήσια κρούσματα στη χώρα μας, χωρίς ωστόσο η σημαντική αύξηση να «μεταφράζεται» ακόμα σε πίεση στο σύστημα υγείας.

Χθες η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ κατέγραψε 2.938 νέα κρούσματα σε 72.568 τεστ (προχθές 3.109 κρούσματα σε 85.296 τεστ), με τη θετικότητα στην επικράτεια να είναι στο 4,04% και τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων στις 447.718. Στις ΜΕΘ 135 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι και 100 άτομα χρειάστηκαν νοσηλεία το τελευταίο 24ωρο. Επιπλέον 7 ακόμα ασθενείς κατέληξαν, με τον συνολικό αριθμό θανάτων να ανέρχεται σε 12.810.

Επίσης, στη χθεσινή συνεδρίαση της υποεπιτροπής των επιδημιολόγων τέθηκε το θέμα της νέας διασποράς του ιού, καθώς αυτή παρατηρείται σε όλη την επικράτεια, με την Αττική, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο, τη Β. Ελλάδα αλλά και τις Κυκλάδες να καταγράφουν τα περισσότερα κρούσματα. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται σε Μύκονο, Πάρο, Ίο και Σαντορίνη. Για παράδειγμα, η θετικότητα στο Ρέθυμνο έφτασε το 3,69%, στα Γρεβενά το 3,12%, στην Πάρο το 1,27% κ.λπ.

Την ίδια ώρα η παραλλαγή Δέλτα έχει δημιουργήσει μεγάλες εξάρσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, από την Ιαπωνία και την Αυστραλία έως την Ινδονησία και τη Νότια Αφρική, αναγκάζοντας πολλές χώρες να επιβάλουν αυστηρούς περιορισμούς στην κοινωνική ζωή.

Ακόμα και σε μέρη όπως η Βρετανία, όπου εμβολιάζονται ευρύτατα τμήματα του πληθυσμού, η παραλλαγή που για πρώτη φορά εντοπίστηκε στην Ινδία κινείται πιο γρήγορα από την εμβολιαστική εκστρατεία, μετατοπίζοντας για αργότερα το στόχο του τείχους ανοσίας και σίγουρα αναβάλλοντας τον τερματισμό της πανδημίας.

Λογική συνέπεια αυτών των επιδημιολογικών εξελίξεων ήταν το καμπανάκι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ο οποίος προειδοποίησε ότι ο κόσμος βρίσκεται στο αρχικό στάδιο ενός νέου κύματος της πανδημίας. 

«Η παραλλαγή Δέλτα είναι ένας από τους κύριους παράγοντες της τωρινής αύξησης των δεικτών μεταδοτικότητας, που υποθάλπεται από τις αυξηθείσες κοινωνικές επαφές και την κινητικότητα, καθώς και από την ασυνέπεια στην εφαρμογή των δοκιμασμένων μέτρων στον τομέα της ιατρικής περίθαλψης και των κοινωνικών μέτρων», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

naftemporiki.gr