Κόσμος
Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2021 09:35

Κορωνοϊός- ΗΑΕ: Στα παραλλαγμένα στελέχη οφείλονται τα περισσότερα νέα κρούσματα

Τα περισσότερα νέα κρούσματα της covid-19 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα οφείλονται στα παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού, τα οποία έχουν οδηγήσει και σε αύξηση του αριθμού των θανάτων, σύμφωνα με ομοσπονδιακή υπηρεσία.

Τα περισσότερα νέα κρούσματα της covid-19 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα οφείλονται στα παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού, τα οποία έχουν οδηγήσει και σε αύξηση του αριθμού των θανάτων, σύμφωνα με ομοσπονδιακή υπηρεσία.

Η χώρα αυτή του Κόλπου, που μετρά περίπου 9 εκατομμύρια κατοίκους, έχει καταγράψει μέχρι σήμερα 627.000 κρούσματα κορωνοϊού και περίπου 1.800 θανάτους, ενώ διεξάγει μια από τις πιο γρήγορες εκστρατείες εμβολιασμού κατά της covid-19.

Ωστόσο ο αριθμός των νέων μολύνσεων αυξάνεται τον τελευταίο μήνα και καθημερινά καταγράφονται περισσότερα από 2.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού. Ο αριθμός παραμένει χαμηλότερος από την κορύφωση του κύματος της επιδημίας τον Φεβρουάρο.

Το Σάββατο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταγράφηκαν 10 θάνατοι, ο υψηλότερος αριθμός από τον Μάρτιο. Η Αρχή Διαχείρισης Εθνικών Εκτάκτων Καταστάσεων και Καταστροφών (NCEMA) ανακοίνωσε ότι η αύξηση του αριθμού των θανάτων οφείλεται στην εξάπλωση των παραλλαγμένων στελεχών Άλφα, Βήτα και Δέλτα του κορωνοϊού.

Το παραλλαγμένο στέλεχος Βήτα, που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, είναι το πλέον κυρίαρχο στα Εμιράτα και αφορά το 39,2% των κρουσμάτων. Το Δέλτα, που πρωτοεντοπίστηκε στην Ινδία, αφορά το 33,9% των κρουσμάτων, ενώ το Άλφα το 11,3%, ανακοίνωσε η NCEMA στο Τwitter αργά χθες, Κυριακή.

Όσοι έχουν επισκεφθεί τη Νότια Αφρική ή την Ινδία τις προηγούμενες 14 ημέρες απαγορεύεται να εισέλθουν στα Εμιράτα, αν και εξαιρούνται οι πολίτες της χώρες και οι διπλωμάτες.

Η NCEMA κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν, εξηγώντας ότι το 92% όσων εισάγονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας δεν έχουν ανοσοποιηθεί κατά της covid-19, ενώ το 94% όσων πεθαίνουν από τη νόσο είναι ανεμβολίαστοι.

Στα Εμιράτα οι πολίτες και οι κάτοικοι της χώρας μπορούν να εμβολιαστούν κατά της covid-19 με το κινεζικό Sinopharm, τα εμβόλια της Pfizer/ BioNTech και της AstraZeneca, όπως και το ρωσικό Sputnik V.

Η NCEMA επισήμανε ότι το 91,8% όσων μπορούν να εμβολιαστούν το έχουν πράξει, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 71% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters