Πολιτική
Παρασκευή, 28 Μαΐου 2021 19:00

ΕΕ - Ν.Παναγιωτόπουλος: Άμεση ενίσχυση της Στρατηγικής Πυξίδας απέναντι σε προκλήσεις και απειλές

Την ανάγκη, στο πλαίσιο της «Στρατηγικής Πυξίδας» της ΕΕ, να διαμορφωθεί άμεση σύνδεση μεταξύ της ανάλυσης απειλής και των αντίστοιχων δυνατοτήτων που θα αναπτύξει η ΕΕ, τόνισε ο υπ.Εθνικής 'Αμυνας στην άτυπη Σύνοδο 'Αμυνας, που ολοκληρώθηκε σήμερα στη Λισαβόνα

Την ανάγκη, στο πλαίσιο της «Στρατηγικής Πυξίδας» της ΕΕ, να διαμορφωθεί άμεση σύνδεση μεταξύ της ανάλυσης απειλής και των αντίστοιχων δυνατοτήτων που θα αναπτύξει η Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών 'Αμυνας της ΕΕ, που ολοκληρώθηκε σήμερα στη Λισαβόνα.

Κατά την παρέμβασή του, στο δείπνο εργασίας, χθες, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Ν. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την ενδυνάμωση της σχέσης ΕΕ-ΝΑΤΟ, στη βάση της διαφάνειας και της αμοιβαιότητας, με σεβασμό στην αυτονομία του κάθε οργανισμού.

Αναφορικά με τις παράνομες ενέργειες της Λευκορωσίας στο αεροσκάφος που πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στη χώρα, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρξει ισχυρή και αποφασιστική αντίδραση.

Για τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ευρωπαϊκού Ταμείου 'Αμυνας, ο Ν. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την έρευνα και ανάπτυξη σύγχρονων και αναδυόμενων τεχνολογιών, ενώ πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη πολιτικών και μη στρατιωτικών δυνατοτήτων για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και του βίαιου εξτρεμισμού.

Εξάλλου, ο Ν. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται ενεργά για τη σταθερότητα της περιοχής του Σαχέλ και της Νοτιοανατολικής Αφρικής, το οποίο καταδεικνύεται και από το πρόσφατο άνοιγμα πρεσβείας της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Ντακάρ.

Όπως ανακοινώθηκε, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης είχε διμερή συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Λορέντσο Γκουερίνι.

Πηγή: ΑΜΠΕ