Τεχνολογία-Επιστήμη
Πέμπτη, 27 Μαΐου 2021 18:38

Το ζεστό μπάνιο αντικαθιστά επάξια το τζόκινγκ

Τα οφέλη ενός ζεστού μπάνιου είναι παρόμοια με αυτά της σωματικής άσκησης αναφέρει μια νέα μελέτη

Ερευνητές στην Βρετανία έχουν ευχάριστα νέα για όσους θα προτιμούσαν αντί να πάνε μετά την δουλειά στο γυμναστήριο ή για τζόκινγκ να χωθούν μέσα στην μπανιέρα τους με ζεστό νερό. Η μελέτη που έκαναν δείχνει ότι το συχνό ζεστό μπάνιο έχει παρόμοια οφέλη με το περπάτημα, το τρέξιμο ή το ποδήλατο. Την μελέτη διεξήγαγαν ειδικοί του Πανεπιστημίου του Κόβεντρι και διαπίστωσαν ότι το ζεστό μπάνιο αυξάνει την ροή του αίματος, την θερμοκρασία του αίματος και τον καρδιακό ρυθμό με τον ίδιο τρόπο που το κάνει και η σωματική άσκηση.

Εκτιμούν ότι τα ζεστά μπάνια μπορούν να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή υγεία, να ενισχύσουν την κυτταρική ανάπτυξη και την επιδιόρθωση κυτταρικών ζημιών. Άλλα οφέλη που εντόπισαν οι ερευνητές είναι τα μειωμένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, μείωση των φλεγμονών και καλύτερος έλεγχος των επιπέδων του σακχάρου για όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.

Τα ζεστά μπάνια μπορούν επίσης σύμφωνα με τους ερευνητές να λειτουργήσουν και ως αντικαταθλιπτική μέθοδος. Δυστυχώς όμως τα ζεστά μπάνια σε σχέση με την σωματική άσκηση δεν μπορούν να βοηθήσουν στην βελτίωση της μυϊκής μάζας, της βελτίωση της οστικής πυκνότητας και την απώλεια λίπους. Όμως οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αν τα ζεστά μπάνια συνδυαστούν με σωματική άσκηση και σάουνα τα οφέλη για τον οργανισμό είναι πολλαπλά.

«Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν τον χρόνο, ούτε την διάθεση και το κίνητρο να ασκηθούν σωματικά ενώ επίσης κάποιοι που θα ήθελαν να ασκηθούν σωματικά αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας που δεν τους το επιτρέπουν. Αν και η σωματική άσκηση παραμένει ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσει κάποιος την υγεία του η έρευνα δείχνει ότι το ζεστό μπάνιο αποτελεί μια καλή εναλλακτική λύση» αναφέρει ο Τσαρλς Στιούαρτ, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.