Πολιτιστικά
Κυριακή, 09 Μαΐου 2021 09:02

«Το αμάρτημα της μητρός μου» δωρεάν στο ραδιόφωνο

Το ελληνικό θέατρο επιστρέφει στο ραδιόφωνο, με το έργο «Το αμάρτημα της μητρός μου» του Γεωργίου Βιζυηνού (1849 - 1896),  το οποίο θα παρουσιαστεί δωρεάν τη Δευτέρα 10 Μαΐου, στις 9 το βράδυ, από τον Αθήνα 9.84.

Το ελληνικό θέατρο επιστρέφει στο ραδιόφωνο, με το έργο «Το αμάρτημα της μητρός μου» του Γεωργίου Βιζυηνού (1849 - 1896),  το οποίο θα παρουσιαστεί δωρεάν τη Δευτέρα 10 Μαΐου, στις 9 το βράδυ, από τον Αθήνα 9.84.

«Το αμάρτημα της μητρός μου» είναι το πρώτο διήγημα του λογοτέχνη Γεωργίου Βιζυηνού και θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά κείμενα της νεοελληνικής πεζογραφίας.

Πρόκειται για ένα έργο με αφηγηματικό χαρακτήρα, μία ηθογραφία ουσιαστικά που την προσδιορίζει, όμως, το μονίμως ενδιαφέρον ψυχογραφικό στοιχείο.

Ο Γιώργος Νανούρης έχει επιλέξει να σκηνοθετήσει το έργο του Βιζυηνού που έχει χαρακτηριστεί και αυτοβιογραφικό. Ερμηνεύουν ο Αργύρης Πανταζάρας και η Νεκταρία Γιαννουδάκη. Η μουσική είναι του Χρίστου Θεοδώρου.

Η ιστορία πραγματεύεται την υπαρξιακή αγωνία μίας μητέρας -της ηρωίδας- που από λάθος της ένα βράδυ, προκάλεσε τον θάνατο της κόρης της που ήταν σε βρεφική ηλικία. Η διαρκής αναζήτηση αυτής της γυναίκας για εξιλέωση, ο πόνος και η πάλη με τη συνείδησή της, με την ίδια της την ταυτότητα ως μητέρα, την αναγκάζουν να κάνει πράξεις που στα μάτια των υπόλοιπων παιδιών της φαίνονται ακατανόητες, μέχρι τη στιγμή που εκείνη αποφασίζει να πει την αλήθεια στον γιο της.

Το podcast της παράστασης θα παραμείνει για μια εβδομάδα στο site του σταθμού διαθέσιμο για ακρόαση. Μετά το τέλος της εβδομάδας θα ενοικιάζεται με μια συμβολική τιμή και τα ποσοστά των εκτελεστικών δικαιωμάτων θα αποδίδονται σε όλους τους συντελεστές μέσω συμφωνίας του Αθήνα 9. 84 με τις εταιρείες πνευματικών δικαιωμάτων.

Τα έργα ηχογραφούνται μέσα στον σταθμό, σε ειδικά διαμορφωμένο στούντιο από τον ηχολήπτη του Αθήνα 9. 84, Πάνο Αργύρη.

Στο site του σταθμού (www.athina984.gr), το έργο «Το αμάρτημα της μητρός μου» - όπως και όλα τα θεατρικά έργα - την ώρα της ραδιοφωνικής του μετάδοσης, θα συνοδεύεται από βίντεο οπτικής ερμηνείας στη νοηματική γλώσσα και πρόσθετους εξειδικευμένους υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους.

Όλοι οι συντελεστές των παραστάσεων τηρούν τα μέτρα ασφαλείας/προστασίας και πριν τις ηχογραφήσεις κάνουν rapid test, σε συνεργασία με τα Πρότυπα Ιατρικά Διαγνωστικά Κέντρα Medicity.

gkoul@naftemporiki.gr