Κοινωνία
Τετάρτη, 07 Απριλίου 2021 09:57

Μ. Δερμιτζάκης: Το Πάσχα ίσως φτάσουμε τα 2.000 κρούσματα- Δεν γίνονται θαύματα

Την πεποίθηση ότι τα κρούσματα δεν θα μειωθούν τόσο γρήγορα, εξέφρασε σε συνέντευξή του ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης,  Μανώλης Δερμιτζάκης, τονίζοντας ότι το Πάσχα ενδέχεται να έχουμε περίπου 2.000 κρούσματα την ημέρα, καθώς, όπως διευκρίνισε «Δεν μπορούν να γίνουν θαύματα».  

Την πεποίθηση ότι τα κρούσματα δεν θα μειωθούν τόσο γρήγορα, εξέφρασε σε συνέντευξή του ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, τονίζοντας ότι το Πάσχα ενδέχεται να έχουμε περίπου 2.000 κρούσματα την ημέρα, καθώς, όπως διευκρίνισε «Δεν μπορούν να γίνουν θαύματα».  

Ο κ. Δερμιτζάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι για το Πάσχα στο χωριό, δεν μπορεί να εγγυηθεί την απόλυτη ασφάλειά του, τονίζοντας ότι δεν είναι σίγουρος ότι «θα δουλέψει». Ο καθηγητής, συμπλήρωσε ωστόσο, ότι υπάρχει περίπτωση  να κάνουμε ένα καλύτερο Πάσχα από πέρσι. 

Αναφερθείς  στο άνοιγμα των Λυκείων,  ο κ. Δερμιτζάκης εξέφρασε την άποψη ότι προτιμά οι μαθητές να βρίσκονται στα σχολεία αφού θα έχουν κάνει και τεστ, παρά οι μαθητές να βρίσκονται μεταξύ τους εκτός σχολείου.

Χαρακτήρισε επίσης υπερβολική την απόφαση της κυβέρνησης να κρατήσει κλειστό το λιανεμπόριο σε Κοζάνη, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα, καθώς όπως είπε, δημιούργησε πολύ περισσότερα προβλήματα. «Εγώ δεν μπορώ να κατανοήσω τη διαφορά να ανοίξει το λιανεμπόριο σε αυτές τις περιοχές», ανέφερε  ο καθηγητής, επισημαίνοντας ότι «με τον τρόπο που λειτουργεί η Επιτροπή δεν μπορεί να κάνει και πολλά η κυβέρνηση γιατί υπάρχει περίπτωση να κατηγορηθεί». 

Ωστόσο, επεσήμανε την αναγκαιότητα ο κόσμος από τα σπίτια του, τονίζοντας ότι και η λειτουργία της εστίασης θα βοηθούσε. 
Όπως είπε χαρακτηριστικά,  καλό θα ήταν να μεταφερθεί η «ευθύνη» της τήρησης των μέτρων στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων και όχι στους  αστυνομικούς στις πλατείες.

Σχετικά με  το εμβόλιο της AstraZeneca, εξήγησε ότι η πιθανότητα να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα θρόμβωσης και εγκεφαλικής αιμορραγίας ίσως είναι λιγότερο από ένα στο μισό εκατομμύριο, υπογραμμίζοντας ότι πιο πολλοί πολίτες θα χάσουν τη ζωή τους  με το αυτοκίνητό τους στο δρόμο για τον εμβολιασμό τους.