Κόσμος
Δευτέρα, 04 Ιανουαρίου 2021 17:05

Σκωτία: Καθολικό lockdown μέχρι αρχές Φεβρουαρίου

Εθνικό απαγορευτικό θα ισχύσει από απόψε τα μεσάνυχτα στην Σκωτία, το οποίο θα διαρκέσει τουλάχιστον ως τα τέλη Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε η πρωθυπουργός, Νίκολα Στέρτζον.

Εθνικό απαγορευτικό θα ισχύσει από απόψε τα μεσάνυχτα στην Σκωτία, το οποίο θα διαρκέσει τουλάχιστον ως τα τέλη Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε η πρωθυπουργός, Νίκολα Στέρτζον.

Η πρωθυπουργός είπε στο κοινοβούλιο της Σκωτίας ότι θα υπάρχει νομική απαίτηση για τους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι τους για τον υπόλοιπο Ιανουάριο, με τα σχολεία να παραμένουν κλειστά για τους περισσότερους μαθητές μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου το νωρίτερο.

«Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ανησυχώ περισσότερο για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε τώρα από ό,τι τον Μάρτιο», δήλωσε η Στέρτζον.

Είπε ότι η αυξημένη δυνατότητα μετάδοσης μιας νέας μετάλλαξης της COVID-19 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο σημαίνει ότι οι τρέχοντες περιορισμοί επιπέδου 4 της Σκωτίας ενδέχεται να μην είναι αρκετοί για να φέρουν τον αριθμό R κάτω από το 1.

«Είναι σημαντικό να περιορίσουμε περαιτέρω την αλληλεπίδραση μεταξύ διαφορετικών νοικοκυριών για να σταματήσουμε την εξάπλωση και να επαναφέρουμε την κατάσταση υπό έλεγχο, ενώ εμβολιάζουμε περισσότερα άτομα», δήλωσε η πρωθυπουργός.

«Εν ολίγοις, πρέπει να επιστρέψουμε για μια περίοδο πολύ πιο κοντά στο lockdown του περασμένου Μαρτίου».

Η αποτυχία να αναχαιτιστεί περαιτέρω η ασθένεια θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα το εθνικό σύστημα υγείας (NHS) στη Σκωτία να κατακλύζεται από ασθενείς με κορωνοϊό εντός «τριών ή τεσσάρων εβδομάδων», πρόσθεσε η κ. Στέρτζον.

Οι νέοι κανόνες που αφορούν την «παραμονή στο σπίτι», αντικατοπτρίζοντας τους πολύ αυστηρούς ελέγχους που επιβλήθηκαν τον περασμένο Μάρτιο, θα εφαρμοστούν επίσης νόμιμα και θα περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό ποιος μπορούσε να ταξιδέψει ή να μετακινηθεί.

Ενώ η Σκωτία δεν γνώρισε την απότομη κλιμάκωση του αριθμού των Covid ασθενών στο νοσοκομείο που παρατηρήθηκε σε περιοχές της Αγγλίας την τελευταία εβδομάδα, ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων αυξήθηκε σε νέο ρεκόρ, φτάνοντας τα 2.464 την Κυριακή.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian & Sky News.