Πολιτική
Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2020 12:06

Ν. Φίλης: Μπροστά στα μάτια μας εκτυλίσσεται η μετάλλαξη του ιστορικού κόμματος της ΝΔ

«Είτε πίστευαν απλώς ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα είτε δεν τους ένοιαζε. Και ενώ είχαν χρήματα για τους απίθανους απατεώνες του Σκόιλ Ελικίκου, δεν έχουν ξοδέψει μια δεκάρα για να εφοδιάσουν σχολεία και μαθητές με υπολογιστές. Γνωρίζετε πόσους φορητούς υπολογιστές ή ταμπλέτες μπορούσαν να αγοράσουν με τα 85 εκ. της απάτης με την φαιδρή 'εκπαίδευση' των επαγγελματιών; Πάνω από 300.000 τεμάχια• περισσότερα από τις ανάγκες», τόνισε σε συνέντευξή του ο τομεάρχης Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Φίλης. 

«Είτε πίστευαν απλώς ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα είτε δεν τους ένοιαζε. Και ενώ είχαν χρήματα για τους απίθανους απατεώνες του Σκόιλ Ελικίκου, δεν έχουν ξοδέψει μια δεκάρα για να εφοδιάσουν σχολεία και μαθητές με υπολογιστές. Γνωρίζετε πόσους φορητούς υπολογιστές ή ταμπλέτες μπορούσαν να αγοράσουν με τα 85 εκ. της απάτης με την φαιδρή 'εκπαίδευση' των επαγγελματιών; Πάνω από 300.000 τεμάχια• περισσότερα από τις ανάγκες», τόνισε σε συνέντευξή του ο τομεάρχςη Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Φίλης. 

Ο Νίκος Φίλης μιλώντας στην ιστοσελίδα ieidiseis.gr, σημείωσε, σχετικά με το εαν έπρεπε να κλείσουν (και) τα δημοτικά, ότι δεν είναι αρμοδιότητά του να μιλήσει για αυτό το θέμα.

«Εμπιστεύομαι τους ειδικούς, είπε, από τη στιγμή που εκείνοι έχοντας όλα τα δεδομένα υπόψη τους και όλα τα αναλυτικά εργαλεία στη διάθεσή τους, κάνουν μια εισήγηση. Εγράφη ότι η απόφαση ελήφθη στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων κατά πλειοψηφία, με 15-8. Αν είναι έτσι, η μη ομοφωνία σχετίζεται με την έντονη διεθνή συζήτηση σχετικά με το αν τα σχολεία μπορούν (και πρέπει) να παραμένουν ανοιχτά, σε συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας. Αυτό όμως ούτε συζητήθηκε ούτε προετοιμάστηκε από την κυβέρνηση.

Συνεπώς άλλο είναι το ερώτημα: «ήταν αναπόφευκτο να φτάσουμε στο σημείο να κλείσουν»; Και εδώ η απάντηση είναι ότι αν είχαν ληφθεί τα μέτρα για τα οποία οι περισσότεροι μιλούσαν από τον Μάιο, τα πράγματα πιθανότατα θα ήταν διαφορετικά. Αλλά και αν κάποια στιγμή πιο μετά φτάναμε στο ίδιο σημείο, στο κλείσιμο, θα ξέραμε ότι είχαμε κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για τη συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την ασφάλεια των μελών της κοινότητας», υπογράμμισε. 

Σχετικά με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι «Η παραίτηση ενός ή μιας υπουργού είναι πολιτική πράξη που προϋποθέτει κάποια στοιχεία αυτογνωσίας».

«Η κυρία Κεραμέως είναι η μόνη υπουργός Παιδείας στον πλανήτη που εν μέσω πανδημίας, αρχές καλοκαιριού, νομοθέτησε την αύξηση του αριθμού των μαθητών σε νηπιαγωγεία και δημοτικά μέσα στην τάξη. Κατόπιν διαβεβαίωνε ότι είχε λάβει μέτρα να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά, επειδή μοίρασε ένα παγουρίνο στους μαθητές του δημοτικού. Βλέπετε εσείς κάποιο ίχνος αυτογνωσίας;»,, διερωτήθηκε. 

Ο κ. φίλης συνέχισε λέγοντας ότι «η κυβέρνηση αναγορεύει το δόγμα 'Νόμος και Τάξη' σε ύψιστη πολιτική επιδίωξή της. Και μετατρέπει το μείζον θέμα της δημόσιας υγείας σε ζήτημα δημόσιας τάξης. Όπως φάνηκε και στη Βουλή, ο πρωθυπουργός, με φανερή πια την ανικανότητά του να διαχειριστεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας, στρέφεται πανικόβλητος στον προσεταιρισμό της ακροδεξιάς, στον Χρυσαυγητισμό μαζί με την περιχαράκωση του συντηρητικού χώρου». «Τι νόημα είχε μια γενικευμένη απαγόρευση των συγκεντρώσεων σε όλη την Ελλάδα;, διερωτήθηκε. 

« Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την πανδημία για να υπονομεύσει το κράτος δικαίου και τα κοινωνικά δικαιώματα. Αυτή η πρωτοφανής επίδειξη 'πυγμής' θα της γυρίσει μπούμερανγκ. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο ότι η ΝΔ μετατοπίζεται στο χώρο της ευρωπαϊκής Νεοδεξιάς των Σαλβίνι-Όρμπαν, που εχθρεύεται τα δικαιώματα των πολιτών», υπογράμμισε. 

«Είναι κάτι πολύ σοβαρό: μπροστά στα μάτια μας παρακολουθούμε τη μετάλλαξη του ιστορικού κόμματος της ΝΔ, όπως το είχε συλλάβει και χτίσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, σημείωσε ο Ν. Φίλης.