Πολιτική
Σάββατο, 18 Αυγούστου 2007 14:08

Ομιλία του κ. Κώστα Καραμανλή στη Συνεδρίαση της Κ.Ο. της Ν.Δ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Το εθνικό συμφέρον απαιτεί άμεση προσφυγή στο Λαό. Επιτάσσει την άμεση προκήρυξη εκλογών. Προχωρούμε με πλήρη συναίσθηση εθνικής ευθύνης. Με αισιοδοξία για το μέλλον της Πατρίδας μας. Με εμπιστοσύνη στις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Στα τρεισήμισι χρόνια που πέρασαν, έγιναν σημαντικά βήματα προόδου για τη Χώρα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το εθνικό συμφέρον απαιτεί άμεση προσφυγή στο Λαό. Επιτάσσει την άμεση προκήρυξη εκλογών. Προχωρούμε με πλήρη συναίσθηση εθνικής ευθύνης. Με αισιοδοξία για το μέλλον της Πατρίδας μας. Με εμπιστοσύνη στις Ελληνίδες και τους Έλληνες.

Στα τρεισήμισι χρόνια που πέρασαν, έγιναν σημαντικά βήματα προόδου για τη Χώρα. Αποδείξαμε ότι είμαστε δύναμη ευθύνης, δύναμη εμπιστοσύνης. Δύναμη που υπηρετεί και εκπληρώνει τις προσδοκίες των πολιτών. Εκπληρώνει το αίτημά τους να αισθάνονται ασφάλεια για το σήμερα και ελπίδα για το αύριο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ζητούμε ισχυρή λαϊκή εντολή για να συνεχίσουμε τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη ο Τόπος: Να συνεχίσουμε τις αλλαγές που εγγυώνται ισχυρή Οικονομία, και δυναμική Ανάπτυξη. Να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις, που βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα του Κράτους. Να συνεχίσουμε τις πολιτικές, που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή.

Έφτασε τώρα η ώρα των εκλογών. Η ώρα των εκλογών συνδέεται, πρώτ’ απ’ όλα, με τον πρώτο Προϋπολογισμό, που καταρτίζεται μετά την έξοδο της Χώρας μας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος. Η 16η Σεπτεμβρίου είναι ημερομηνία σχεδόν οριακή. Κι αυτό γιατί η Κυβέρνηση υποχρεούται να καταθέσει στη Βουλή προσχέδιο του Προϋπολογισμού την 1η Οκτωβρίου. Ήταν, λοιπόν, ζήτημα πολιτικής ευθύνης να δοθεί στη νέα Κυβέρνηση το απαιτούμενο διάστημα προετοιμασίας.

Η ώρα των εκλογών συνδέεται παράλληλα και με την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Η μεγάλη αυτή θεσμική μεταρρύθμιση είναι, όχι μόνον αναγκαία, αλλά και χρονικά επιτακτική. Ιδίως, μάλιστα, για να έχουμε, το συντομότερο δυνατό, το θεσμικό εκείνο πλαίσιο που ενισχύει τη διαφάνεια στο Δημόσιο Βίο και ενδυναμώνει την αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης. Αλλά και για να διευρύνουμε, ακόμη περισσότερο, τις δυνατότητες της Παιδείας, μέσα από την αναθεώρηση του άρθρου 16. Είναι αιτήματα της ίδιας της κοινωνίας. Είναι τα κρίσιμα σημεία στα οποία ο καθένας, αποδεικνύει την αξιοπιστία του. Αποδεικνύει τί θέλει, τί τολμά, τί είναι έτοιμος να προσφέρει, για το μέλλον της νέας γενιάς. Και κάτι ακόμη: Η περίοδος που διανύαμε είχε, ήδη, τα χαρακτηριστικά προεκλογικής περιόδου. Κι αυτό γιατί η Αξιωματική Αντιπολίτευση, από τις αρχές του χρόνου, ζητούσε επίμονα εκλογές. Δεν μπορεί, λοιπόν, να διαμαρτύρονται γι αυτό που - υποτίθεται- ήθελαν.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το ζητούμενο στη νέα εποχή είναι οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις. Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις στο Κράτος, την Οικονομία, την Υγεία, την Παιδεία, την προστασία του Περιβάλλοντος, τους θεσμούς που υπηρετούν τα συμφέροντα του πολίτη. Θέλουμε να κινηθούμε, σε όλα αυτά, όλοι οι Έλληνες μαζί. Να κινηθούμε σταθερά και γρήγορα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει. Η Ελλάδα μπορεί, ακόμα, περισσότερα. Ένα και μόνο χρειάζεται. Να κοιτάζουμε όλοι μπροστά. Οι πολιτικές ηγεσίες να τολμούμε τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται. Οι πολιτικές ηγεσίες να έχουμε ξεκάθαρες θέσεις και να τις προωθούμε με συνέπεια. Οι πολιτικές ηγεσίες να κινούμαστε με ρεαλισμό και όραμα. Να δημιουργούμε προοπτικές, που εγγυώνται όφελος για όλους τους πολίτες. Να θεμελιώνουμε ισχυρές βάσεις για την αύξηση του παραγόμενου πλούτου. Να διασφαλίζουμε δίκαιο μοίρασμα στο μέρισμα της ανάπτυξης. Να ενισχύουμε διαρκώς το κοινωνικό Κράτος. Αυτή είναι η εξέλιξη της μεταρρυθμιστικής στρατηγικής. Αυτή είναι η πεμπτουσία της πολιτικής μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά, την κατάσταση που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, το Μάρτη του 2004.

- Κρίσιμα Ολυμπιακά έργα είχαν χάσει όλες τις προθεσμίες και οι τεράστιες εκκρεμότητες απαιτούσαν αφοσίωση στο μεγάλο εθνικό διακύβευμα.

- Τεράστιες αδυναμίες στις δομές και τις λειτουργίες του Κράτους, γραφειοκρατία και διαφθορά, ταλαιπωρούσαν πολίτες και επιχειρήσεις.

- Χρόνιες εκκρεμότητες, απαιτούσαν υπεύθυνες λύσεις. Είχαμε συσσωρευμένα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, που δεν λύνονταν από τη μια στιγμή στην άλλη.

- Διεύρυνση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων.

- Επέκταση της νέας φτώχειας.

- Απουσία υγιούς ανταγωνισμού.

- Ανακύκλωση της ακρίβειας.

- Έκρηξη της ανεργίας πάνω από το 11% του ενεργού πληθυσμού.

- Το δημόσιο χρέος είχε ξεπεράσει το 108% του ΑΕΠ γεγονός που ανάγκαζε και αναγκάζει τους Έλληνες να πληρώνουμε, για τους τόκους του, σχεδόν 10 δις ευρώ το χρόνο.

- Το δημοσιονομικό έλλειμμα από το 1,2%του ΑΕΠ που ισχυρίζονταν, έφτανε, τελικά, το 7,9%. Ήταν δυόμισι φορές πάνω από το όριο του Συμφώνου Σταθερότητας. Και αυτό δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Το απαιτούσε κατ’ αρχήν η Ε.Ε., που αμφισβητούσε τα στοιχεία που δίνονταν ως τότε. Το απαιτούσε, προπάντων, η ίδια η ελληνική Οικονομία, για να αποφευχθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις με δυσμενείς συνέπειες, για όλους τους πολίτες.

Βάλαμε από την αρχή ένα διττό στόχο: Αφενός να προχωρήσουμε στην πιο ήπια, δυνατή, δημοσιονομική προσαρμογή και, αφετέρου, να διασφαλίσουμε ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη. Ο στόχος αυτός -στόχος αναγκαίος και επιτακτικός, ήταν εξαιρετικά δύσκολος. Κι αυτό, γιατί το ένα σκέλος του δυσκόλευε την επίτευξη του άλλου: Η προσαρμογή των δημοσιονομικών απαιτούσε συγκράτηση των κρατικών δαπανών. Και η συγκράτηση των δαπανών θα συμπίεζε την ανάπτυξη. Απαιτούνταν νέοι πόροι. Και νέοι πόροι δεν μπορούσε να αναζητούνται, ούτε στους φόρους, ούτε στα δανεικά και τα χρέη. Φαινόταν ξεκάθαρα, πια, ότι η ανευθυνότητα των κυβερνήσεων του παρελθόντος είχε εξαντλήσει και τα έσχατα όρια αντοχής της Οικονομίας. Φαινόταν ξεκάθαρα ότι ο δρόμος της ευθύνης ήταν ανηφορικός, αλλά και μακρύς. Ήταν, όμως, ο μόνος ελπιδοφόρος. Δίλημμα δεν είχαμε ποτέ. Επιλέξαμε το δύσκολο δρόμο της ευθύνης και της προοπτικής. Κάποιοι προεξοφλούσαν ότι ήταν αδύνατο να πετύχουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή, διατηρώντας υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Κάποιοι πρόβλεπαν ύφεση, φορολογικές επιδρομές, έκτακτα μέτρα, έκρηξη της ανεργίας. Κάποιοι μετρούσαν τα πράγματα με παρωχημένες πολιτικές αντιλήψεις και πρόβλεπαν παταγώδη αποτυχία. Χρειαζόταν περιορισμός στη σπατάλη για να μπει φραγμός στα ελλείμματα. Χρειαζόταν συγκροτημένη μεταρρυθμιστική στρατηγική για να διασφαλιστούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. Χρειαζόταν ρεαλιστικό σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα συσσωρευμένα προβλήματα.

Τολμήσαμε τις αναγκαίες αλλαγές. Τολμήσαμε στοχευμένες μεταρρυθμίσεις. Στηρίξαμε την πολιτική μας σε ισχυρούς άξονες:

- Στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών.

- Την επίτευξη ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης.

- Την επίλυση χρόνιων, δομικών και λειτουργικών, προβλημάτων του Κράτους.

- Την ενδυνάμωση της Αποκέντρωσης της Αυτοδιοίκησης.

- Τη δημιουργία αποτελεσματικού κοινωνικού Κράτους.

Αντιμετωπίσαμε κρίσιμες εκκρεμότητες, που δεν τολμούσαν, ούτε καν να αγγίξουν, οι κυβερνήσεις του χτες.

- Δόθηκε λύση στο πρόβλημα της ομηρίας των συμβασιούχων.

- Αναπτύσσονται δομές Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

- Απλουστεύονται και συντομεύονται οι διοικητικές διαδικασίες.

- Αυξάνονται και αναβαθμίζονται τα ΚΕΠ.

- Περιορίζονται οι συναρμοδιότητες μεταξύ Υπουργείων.

- Καλύπτονται, σταδιακά, τα κενά σε κρίσιμες υπηρεσίες.

- Εφαρμόζεται σύγχρονη μεταναστευτική πολιτική.

- Προχωρά, με συγκροτημένο σχέδιο, η εξυγίανση του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.

- Θεσπίσαμε ρυθμίσεις που υπηρετούν τη βασική αρχή μας για διαφάνεια παντού.

Από την πρώτη στιγμή, διαμορφώσαμε νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής. Επιλέξαμε τον πιο ήπιο τρόπο για τη δημοσιονομική εξυγίανση. Επιλέξαμε δυναμικό αναπτυξιακό πρότυπο, για να διασφαλίσουμε βιώσιμη ανάπτυξη, σ’ ολόκληρη τη Χώρα.

- Φορολογική μεταρρύθμιση, που περιορίζει τα βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

- Αναπτυξιακά κίνητρα, που ενισχύουν τις επενδύσεις στην Περιφέρεια.

- Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, για σύγχρονες κοινωνικές και αναπτυξιακές υποδομές.

- Αναμόρφωση του Πτωχευτικού Δικαίου. Ενίσχυση του εμπορίου.

- Νέο πλαίσιο αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

- Ειδικά μέτρα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

- Δυναμική και εξωστρεφής ενεργειακή πολιτική, με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος. Ψηφιακή Στρατηγική, που καλύπτει το χαμένο έδαφος. Πόλοι Καινοτομίας και Κέντρα Έρευνας στην ελληνική Περιφέρεια. Αποκρατικοποιήσεις που ενισχύουν τον υγιή ανταγωνισμό.

Τα αποτελέσματα είναι, ήδη, εμφανή. Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν.

- Η ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας βελτιώνεται.

- Οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι από τους υψηλότερους στη ζώνη του ευρώ.

- Οι εξαγωγές αυξάνονται σταθερά.

- Τα ξένα κεφάλαια εμπιστεύονται την Οικονομία μας.

- Οι επενδύσεις σημειώνουν θεαματική αύξηση.

- Το τουριστικό ρεύμα μεγαλώνει.

- Ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται.

- Η απασχόληση, έφτασε, για πρώτη φορά, το 61% του ενεργού πληθυσμού.

- Η ανεργία συρρικνώθηκε κάτω από το 8%. Και αυτό είναι η πιο απτή απόδειξη της έμφασης που δίνουμε στο κοινωνικό αποτέλεσμα. Στο ίδιο αυτό διάστημα, το δημόσιο χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, περιορίστηκε σημαντικά και το δημοσιονομικό έλλειμμα, μειώθηκε -για πρώτη φορά, από την ένταξή μας στην ΟΝΕ- κάτω από το όριο του 3%.

Πετύχαμε, ταυτόχρονα, διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες, που...

- αναβαθμίζουν τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα της Χώρας,

- ενισχύουν το κύρος της και

- δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Αναδείξαμε τη Χώρα μας σε διεθνή επιχειρηματικό, τραπεζικό και μεταφορικό κόμβο. Αναδείξαμε την Ελλάδα σε παράγοντα σταθερότητας και διεθνούς συνεργασίας.

Και αυτά δεν τα λέμε μόνο εμείς. Τα υπογραμμίζουν οι πιο έγκυροι διεθνείς οργανισμοί και τα συνομολογούν οι εταίροι μας. Μόλις πρόσφατα, η Ε.Ε. αναγνωρίζοντας τη δημοσιονομική προσαρμογή αποφάσισε την έξοδο της Χώρας μας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος. Είναι μια μεγάλη εθνική επιτυχία. Αποκαταστάθηκε η αξιοπιστία της Οικονομίας. Μπήκαν ισχυρά θεμέλια για την ανάπτυξη, σ’ ολόκληρη τη Χώρα. Δημιουργήθηκαν στέρεες βάσεις για ένα πραγματικά κοινωνικό Κράτος.

Οφείλουμε, τώρα, να διασφαλίσουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση, ώστε να φτάσουμε, το 2010, σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

Δίνουμε έμφαση...

- στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής,

- τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης,

- τον περιορισμό της σπατάλης,

- την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Οφείλουμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την αναπτυξιακή δυναμική της Πατρίδας μας.

– Ετοιμάσαμε το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς για τη νέα προγραμματική περίοδο και κατευθύνουμε το 80% των πόρων του στην Ελληνική Περιφέρεια.

- Σχεδιάσαμε και βάλαμε σε εφαρμογή το μεγαλύτερο πρόγραμμα Δημόσιων Έργων, που γνώρισε ποτέ ο Τόπος.

- Καταρτίσαμε και θέσαμε σε δημόσια διαβούλευση Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια για τον Τουρισμό, τις ΑΠΕ και τη Βιομηχανία, καθώς και το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο.

- Στηρίζουμε, με νέες δράσεις και νέα μέτρα, τον αγροτικό πληθυσμό, να κρατηθεί στη γη του, να παράγει και να προοδεύει.

- Ενισχύουμε συστηματικά την Τουριστική Ανάπτυξη. Οφείλουμε, παν’ απ’ όλα, και αυτό είναι το σχέδιό μας, να κινηθούμε πιο γρήγορα, σ’ ένα πραγματικά κοινωνικό Κράτος. Πρώτη προτεραιότητά μας είναι η μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους, ώστε να στηρίζει εκείνους που, πραγματικά, έχουν ανάγκη. Πρώτο βήμα είναι η άμεση νομοθέτηση των ρυθμίσεων που, ήδη, καταθέσαμε, για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων. Η αρχή γίνεται με τον πρώτο κιόλας Προϋπολογισμό της νέας περιόδου.

Γίνεται με…

- τη συγκρότηση Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής,

- Τη χορήγηση, από τις αρχές του 2008, του πολυτεκνικού επιδόματος στις τρίτεκνες οικογένειες,

- Τη νέα αύξηση του επιδόματος ανεργίας, του ΕΚΑΣ και των συντάξεων του ΟΓΑ. Όλα αυτά αποτελούν βασικά στοιχεία του επόμενου Προϋπολογισμού. Όλα αυτά μπαίνουν σε εφαρμογή προτού συμπληρωθεί τετραετία από το Μάρτη του 2004.

- Προετοιμάζουμε, ταυτόχρονα, την καθιέρωση Κατώτατης Εθνικής Σύνταξης.

- Προετοιμάζουμε, με τη σύμφωνη γνώμη της κοινωνίας, μεταρρυθμίσεις για ένα δίκαιο, σύγχρονο και βιώσιμο Ασφαλιστικό Σύστημα.

- Συνεχίζουμε, με συγκροτημένο σχέδιο, την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, για την ποιοτική αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου. Σχεδιάζουμε τη διεύρυνση των ευκαιριών, που προσφέρονται στη νέα γενιά. Τα νιάτα είναι η δύναμη του μέλλοντός μας. Είναι το οξυγόνο της κοινωνίας μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά τις δυσκολίες που κληροδότησαν στο σήμερα οι κυβερνήσεις του χτες. Τα πρώτα βήματα της νέας διακυβέρνησης ήταν εξαιρετικά δύσκολα: Τα προβλήματα ήταν πολλά και τα αίτιά τους βαθειά ριζωμένα. Το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα δεν επέτρεψε να στηρίξουμε, όσο θέλαμε, τους οικονομικά ασθενέστερους. Οι αντιδράσεις των λίγων βολεμένων και η στείρα αντιπολιτευτική τακτική έπλητταν, σοβαρά, τα συμφέροντα πολλών. Πέρα απ’ όλα αυτά, οφείλω να ομολογήσω ότι, σε κάποιες περιπτώσεις, είτε αφιερώσαμε περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι χρειάζονταν είτε αργήσαμε να κινηθούμε. Κάνουμε και σε αυτό το σημείο την αυτοκριτική μας. Αναγνωρίζουμε ότι δεν έγιναν όλα τέλεια. Αναγνωρίζουμε ότι υπήρξαν στελέχη του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, που δεν ανταποκρίθηκαν στις αρχές της Νέας Διακυβέρνησης. Όπως, επίσης, και ότι υπάρχουν στην κοινωνία στελέχη που δεν αξιοποιήθηκαν, ενώ μπορούσαν, ήθελαν και μπορούν να προσφέρουν. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε νέα δυναμική, νέα ταχύτητα, νέους ρυθμούς. Έχουμε και τη γνώση και την εμπειρία και την αποφασιστικότητα, που απαιτούν οι καιροί. Έχουμε, προπάντων, τη στήριξη της πλατειάς κοινωνικής συμμαχίας των πολιτών που στηρίζουν τις αλλαγές.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ξεκινά, σήμερα, η επίσημη προεκλογική περίοδος. Ξέρουμε ότι εκείνοι που νοιώθουν, πολιτική αδυναμία θα κορυφώσουν την προσπάθεια πόλωσης, πολιτικής οξύτητας και φανατισμού. Ξέρουμε ότι δεν διστάζουν να καταφεύγουν ακόμα και σε ύβρεις και σε συκοφαντίες. Δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε. Οι πολίτες δεν θα τους ακολουθήσουν. Οι συνταγές της οξύτητας και των ύβρεων ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Οι πολίτες απορρίπτουν τα άκρα και τις ακρότητες. Η επιλογή μας είναι δεδομένη και σταθερή. Σας καλώ να αγνοήσετε τις προσπάθειες φανατισμού. Σας καλώ να συνεχίσουμε με συνέπεια τη μάχη των αρχών, των ιδεών και των αξιών μας. Σας καλώ να στέλνουμε σταθερά μήνυμα ενότητας σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. ¶λλοι παίζουν στο ταμπλό της πόλωσης και της οξύτητας. Δέσμευσή μας είναι να προασπίζουμε το ήπιο πολιτικό κλίμα. Να υπηρετούμε την ενότητα και την ομοψυχία των Ελλήνων. Να ενώνουμε δυνάμεις για το συλλογικό καλό. Αυτό είναι το χρέος μας. Κοιτούμε μπροστά και μόνο μπροστά. Σεβόμαστε όλους τους πολίτες. Απευθυνόμαστε σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

Δεν είναι στόχος κανενός από μας να πάρει περισσότερες ψήφους, για τον εαυτό του. Δεν μετράει αυτό. Και δεν το μετράω. Το τονίζω! Στόχος της καθεμιάς και του καθενός είναι να φέρει περισσότερες ψήφους στην Παράταξη. Στόχος είναι να μη χαθεί ούτε μία ψήφος. Στόχος είναι η ισχυρή λαϊκή εντολή, για τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, που χρειάζεται η Πατρίδα μας. Αυτό είναι το σημαντικό. Αυτή είναι η ουσία των εκλογών: Θα προχωρήσει η Χώρα σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που οδηγούν στην πρόοδο του Τόπου, ή θα εγκλωβιστεί στο τέλμα και την παρακμή του παρελθόντος; Θα υπάρξει ισχυρή λαϊκή εντολή ώστε να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές, ή θα χαθούν τα βήματα που κερδίσαμε με θυσίες και προσπάθειες των πολιτών;

Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις σημαίνουν ανάπτυξη, επενδύσεις, ανταγωνιστική οικονομία, σημαίνουν όλο και περισσότερες θέσεις εργασίας. Σημαίνουν ανταγωνιστική παιδεία, που δίνει εφόδια στους νέους μας. Σημαίνουν επίσης ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος που στηρίζει όλο και πιο αποτελεσματικά τους οικονομικά ασθενέστερους. Οι αντίπαλοι των μεταρρυθμίσεων αντιπροσωπεύουν όσα μας κληροδότησε το χτες: Ελλείμματα, σπατάλες, τεράστια ανεργία, περιθωριοποίηση των οικονομικά ασθενέστερων, στασιμότητα. Αυτό το μήνυμα σας ζητώ να μεταφέρετε στους πολίτες. Μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας. Χωρίς υπερβολές. Χωρίς ωραιοποιήσεις. Με χαμηλούς τόνους. Με σεβασμό στον πολιτικό αντίπαλο.

Ζητώ να εξαντλήσετε, να εξαντλήσουμε, κάθε δυνατότητα προσφοράς στην Παράταξη, τη Νέα Διακυβέρνηση, τον Τόπο μας. Ζητώ να μεταφέρετε παντού το μήνυμα για τις αλλαγές, που απαιτεί το παρόν και το μέλλον του Τόπου μας. Να μεταφέρετε παντού τη δέσμευσή μας για τις μεταρρυθμίσεις, που εγγυώνται όφελος για κάθε πολίτη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ακολουθούμε στρατηγική ειρήνης, ανάπτυξης και προόδου. Εφαρμόζουμε Εξωτερική Πολιτική ανοικτών οριζόντων. Αναπτύσσουμε διμερείς και πολυμερείς συνεργασίες, με όλους τους γείτονές μας. Πρωταγωνιστούμε στην πραγμάτωση του ευρωπαϊκού οράματος και βγαίνουμε δυναμικά στο σύγχρονο Κόσμο.

Έχουμε, ως Χώρα, σπουδαία παραδοσιακά πλεονεκτήματα. Έχουμε, ως κοινωνία, όλες τις δυνατότητες, που απαιτεί η νέα εποχή. Έχουμε πάρει το δρόμο του μέλλοντος και τίποτα δεν αλλάζει την πορεία μας. Η Ελλάδα δεν σταματά. Η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω. Οι πολίτες απαιτούν να πηγαίνουμε τον Τόπο μπροστά. Απαιτούν ξεκάθαρες θέσεις, που οδηγούν σε στέρεες λύσεις. Απαιτούν να συνεχίσουμε τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, με ρεαλισμό και όραμα για την Κοινωνία μας.

Οι πολίτες απαιτούν...

- να δυναμώσουμε ακόμη περισσότερο το νέο αναπτυξιακό πρότυπο.

- Να ενισχύσουμε ακόμη πιο πολύ την εξωστρέφεια και την ελκυστικότητα της Χώρας μας.

- Να βελτιώνουμε διαρκώς τις δημόσιες υπηρεσίες προς τους πολίτες. Ιδίως, μάλιστα, σ’ ό,τι αφορά την Υγεία, την Παιδεία, την Καθημερινότητα.

- Οι πολίτες απαιτούν πολιτικές που εγγυώνται περισσότερη κοινωνική συνοχή. Περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη.

Αυτή είναι η στρατηγική μας. Και η στρατηγική αυτή, στρατηγική δυναμική και προοδευτική, απαιτεί τη στήριξη της κοινωνίας. Απαιτεί ενεργό συμμετοχή της κοινωνικής πλειοψηφίας. Απαιτεί ισχυρή λαϊκή εντολή.

Οι επιλογές μας είναι ξεκάθαρες. Οι πολιτικές μας έχουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο, την ελληνική οικογένεια, τον κάθε πολίτη, που ζει και εργάζεται στον Τόπο μας.

Είμαστε περήφανοι για το έργο μας. Είμαστε αισιόδοξοι για το σχέδιό μας. Είμαστε αποφασισμένοι για νέες μεταρρυθμίσεις.

- Διεκδικούμε, αποτελεσματικά, τη θέση που δικαιούται η Πατρίδα μας στο σύγχρονο Κόσμο.

- Διεκδικούμε όρους καλύτερης ζωής, για όλους τους πολίτες.

- Διεκδικούμε περισσότερες ευκαιρίες για κάθε νέα και νέο.

Συνεχίζουμε με σίγουρα και σταθερά βήματα. Με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Με στόχο την Ελλάδα που θέλουμε. Την Ελλάδα που μας εμπνέει. Την Ελλάδα που μας ενώνει. Την Ελλάδα που κάνει όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες περήφανους.

Σας ευχαριστώ και καλή δύναμη σε όλους.