Υγεία
Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020 11:25

Κορωνοϊός- Βρετανία: Τεστ 90 λεπτών λανσάρει η DnaNudge

Ένα απλό τεστ μπορεί να διαγνώσει με ακρίβεια την λοίμωξη από κορωνοϊό εντός 90 λεπτών χωρίς να χρειαστεί εξειδικευμένο εργαστήριο, λένε οι επιστήμονες.

Ένα απλό τεστ μπορεί να διαγνώσει με ακρίβεια την λοίμωξη από κορωνοϊό εντός 90 λεπτών χωρίς να χρειαστεί εξειδικευμένο εργαστήριο, λένε οι επιστήμονες.

Η μελέτη του Imperial College London έδειξε ότι το «lab-on-a-chip» έδωσε συγκρίσιμα αποτελέσματα με τις τρέχουσες δοκιμές. Η συσκευή χρησιμοποιείται ήδη σε οκτώ νοσοκομεία NHS για γρήγορη αναγνώριση ασθενών που μεταφέρουν τον ιό.
Η συσκευή, που αναπτύχθηκε από την εταιρεία DnaNudge, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε έχει τη δυνατότητα να δεχθεί έναν στυλεό από τη μύτη ή το λαιμό. Ο στυλεός τοποθετείται μέσα σε ένα μπλε φυσίγγιο μιας χρήσης που περιέχει τις χημικές ουσίες που απαιτούνται για τη δοκιμή. Αυτό με τη σειρά του τοποθετείται σε μια μηχανή μεγέθους κουτιού παπουτσιών για την εκτέλεση της ανάλυσης.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Lancet Microbe, συνέκρινε τα αποτελέσματα όταν δείγματα από 386 άτομα έλαβαν τόσο το DnaNudge όσο και τις τυπικές εργαστηριακές δοκιμές. «Η απόδοση ήταν συγκρίσιμη, κάτι που είναι πολύ καθησυχαστικό όταν προσπαθούμε να εφεύρουμε μια νέα τεχνολογία», δήλωσε ο καθηγητής Γκράχαμ Κουκ από το Imperial College London. «Πολλές δοκιμές περιλαμβάνουν εναλλαγή ταχύτητας και ακρίβειας, αλλά αυτή η δοκιμή καταφέρνει να επιτύχει και τα δύο. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, όταν οι εργαστηριακές εξετάσεις έλεγαν ότι ο ασθενής ήταν απαλλαγμένος από τον ιό, το ίδιο έκανε και η ταχεία εξέταση. Όταν οι εργαστηριακές εξετάσεις έλεγαν ότι ο ασθενής είχε τον ιό, η ταχεία δοκιμή συμφωνούσε κατά 94%»,  συμπληρώνει ο καθηγητής.

Σημειώνεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη παραγγείλει 5.000 από τα μηχανήματα Nudgebox και 5,8 εκατομμύρια από τα δοχεία μιας χρήσης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες απο BBC