Κοινωνία
Κυριακή, 31 Μαΐου 2020 12:56

Πώς θα λειτουργούν τα ξενοδοχεία - Τι ισχύει για μπουφέ, room service

Στη δημοσιότητα δόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία αφορούν τη λειτουργία των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων. Τι ισχύει για μπουφέ, room service, μπαρ και τουριστικά λεωφορεία. Υποχρεωτική παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους ιδιοκτήτες. Σήμα πιστοποίησης «Health First».

Στη δημοσιότητα δόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία αφορούν τη λειτουργία των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ξενοδοχεία 12μήνης λειτουργίας «ανοίγουν» αύριο, Δευτέρα, ενώ τα εποχικά καταλύματα θα ακολουθήσουν στις 15 Ιουνίου.

Μεταξύ άλλων, στην ΚΥΑ προβλέπεται η θέσπιση του Σήματος Πιστοποίησης «Health First», το οποίο θα είναι υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Το συγκεκριμένο σήμα θα αναρτάται σε εμφανές σημείο του κοινόχρηστου χώρου υποδοχής του καταλύματος και θα αποδεικνύει ότι η επιχείρηση τηρεί τα πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου.

Παράλληλα, στην ΚΥΑ γίνεται εκτενής αναφορά στα μέσα προστασίας και υγιεινής:

 • Μέσα Ατομικής Προστασίας: Μάσκα (απλή χειρουργική ή πάνινη/υφασμάτινη), γάντια μιας χρήσης. Ειδικά για το προσωπικό της υπηρεσίας υποδοχής, μπορεί να γίνεται χρήση προσωπείου/ασπίδας προσώπου.
 • Βασικά μέτρα αποφυγής μετάδοσης του κορωνοϊού: Υγιεινή χεριών, χρήση αντισηπτικών, αποφυγή χειραψιών, τήρηση σωματικών αποστάσεων, αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο και εν γένει τήρηση μέτρων προσωπικής και αναπνευστικής υγιεινής.
 • Διαχείριση ύποπτου κρούσματος
 • Βιβλίο συμβάντων: Βιβλίο (μη θεωρημένο), το οποίο περιλαμβάνει την καταγραφή περιστατικών που συνδέονται με την πρόληψη ή αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος
 • Προσωπικό του τουριστικού καταλύματος: Το σύνολο των απασχολούμενων, συμπεριλαμβανομένων όσων πραγματοποιούν πρακτική άσκηση.

Τι θα ισχύσει στα ξενοδοχεία με μπουφέ

 • Παροχή απολυμαντικού μέσου χεριών στην είσοδο του μπουφέ και έλεγχος από το προσωπικό ότι χρησιμοποιείται από τους πελάτες
 • Τήρηση απαιτούμενων αποστάσεων κατά το σερβίρισμα των πελατών στο μπουφέ
 • Υποχρεωτική τοποθέτηση διαχωριστικού προστατευτικού (sneeze guards)
 • Το σερβίρισμα στον μπουφέ θα πραγματοποιείται μόνο από το προσωπικό εστίασης, το οποίο θα φέρει τα ενδεδειγμένα μέσα ατομικής προστασίας και θα τηρεί τα βασικά μέτρα αποφυγής μετάδοσης του κορωνοϊού. Σκοπός των μέτρων είναι να μην υπάρχει επαφή του πελάτη με τα φαγητά και τα σκεύη στο μπουφέ.
 • Συνιστάται η παράθεση των προϊόντων σε ατομικά σκεύη στο μπουφέ, όπου δεν είναι δυνατό το σερβίρισμα από το προσωπικό
 • Η χρήση κοινόχρηστων σκευών/αντικειμένων dispenser, αυτόματες μηχανές σερβιρίσματος (καφέ, χυμό κ.λπ.) θα γίνεται μόνο από το προσωπικό εστίασης, το οποίο θα φέρει τα ενδεδειγμένα μέσα ατομικής προστασίας και θα τηρεί τα βασικά μέτρα αποφυγής μετάδοσης του κορωνοϊού.

Τα μέτρα για τα μπαρ στα ξενοδοχεία

 • Παρέχονται μόνο συσκευασμένα ατομικά συνοδευτικά.
 • Προτροπή για room service χωρίς επιπλέον χρέωση.

Τουριστικά λεωφορεία

 • Σύσταση για τοποθέτηση διαχωριστικού υλικού ανάμεσα σε οδηγό και επιβάτες
 • Διάθεση αντισηπτικών στους επιβάτες

Υποχρεωτική παρακολούθηση εκπαιδευτικού προγράμματος

Ταυτόχρονα προβλέπεται η υποχρεωτική παρακολούθηση εκπαιδευτικού προγράμματος για τα υγειονομικά πρωτόκολλα των τουριστικών καταλυμάτων. Η παρακολούθηση θα είναι υποχρεωτική και θα συνδέεται με την ασφαλή και νόμιμη λειτουργία της επιχείρησης.

Η διαδικασία της πιστοποιημένης εκπαίδευσης θα τελεί υπό την ευθύνη του υπουργείου Τουρισμού, το οποίο μπορεί να την αναθέτει στον Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ) και συνεργαζόμενους φορείς.

Tα πρόστιμα

Όσα φυσικά ή νομικά πρόσωπα παραβιάζουν τους όρους των ειδικών πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου, θα τιμωρούνται με πρόστιμα από 500 έως 5.000 ευρώ, καθώς και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης από 15 έως 90 ημέρες.

naftemporiki.gr