Υγεία
Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020 09:24

Ελληνική μελέτη για την καρδιοτοξικότητα του νέου ιού

Σχετικά με την καρδιοτοξικότητα του νέου ιού, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη ενημέρωση των υγειονομικών συντακτών, επεσήμανε ότι όντως φαίνεται ότι αυτό ισχύει με άγνωστο όμως μηχανισμό.

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Σχετικά με την καρδιοτοξικότητα του νέου ιού, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη ενημέρωση των υγειονομικών συντακτών, επεσήμανε ότι όντως φαίνεται ότι αυτό ισχύει με άγνωστο όμως μηχανισμό.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής,  οι ιοί μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στην καρδιά. Μελέτες που έχουν γίνει και έχουν δημοσιευτεί σε πολύ μεγάλα επιστημονικά περιοδικά, όπως το New England Journal of Medicine, έχουν δείξει ότι η παρουσία γρίπης και μόνο, 6πλασιάζει τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου ή καρδιακού συμβάντος, για μια εβδομάδα μετά τη διάγνωση της γρίπης, ενώ η παρουσία οποιουδήποτε άλλου αναπνευστικού ιού αύξανε την πιθανότητα για καρδιακό συμβάν τουλάχιστον 3 φορές.

Φαίνεται λοιπόν, ότι και αυτός ο ιός έχει κάποια καρδιοτοξικότητα γι αυτό και μια ομάδα καθηγητών στην Ελλάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Καρδιολογίας Σπύρο Δευτεραιό είχε την πρωτοβουλία να εισηγηθεί στην Επιτροπή τη χρήση ενός καρδιοπροστατευτικού φαρμάκου, το οποίο λέγεται κολχικίνη και παρόμοιες ήδη δράσεις ακολουθούνται και από άλλους επιστήμονες στο εξωτερικό.

Το φάρμακο αυτό ενδεχομένως να έχει μια προστασία για την καρδιά και για αυτό θα το δοθεί στους ασθενείς στα πλαίσια ενός πολύ καλά οργανωμένου πρωτοκόλλου ελπίζοντας «να δουλέψει» όπως είπε και να προστατεύσει ακόμα περισσότερο από επιπλοκές τους νοσούντες στο νοσοκομείο.

Οι έγκυες δεν έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο

Όσον αφορά στις εγκύους, ο καθηγητής τόνισε ότι δεν φαίνεται να έχουν κάποιον μεγαλύτερο κίνδυνο από το γενικό πληθυσμό και τα δεδομένα που έχουν δημοσιευτεί αλλά και η πολύ μικρή εμπειρία που έχουμε από την Ελλάδα είναι θετικά μέχρι σήμερα. Φυσικά και χρειάζεται πάρα πολλή προσοχή όταν έχει κανείς φάρμακα τα οποία είναι τοξικά, για αυτό για τις έγκυες συστήνεται ειδική παρακολούθηση και αγωγή, μόνο αν υπάρχουν επιπλοκές.

Τυχερά τα μωράκια έναντι του ιού

Θετικές ωστόσο, είναι κάποιες επιστημονικές μελέτες που έγινα σε Κίνα και ΗΠΑ και οι οποίες  ασχολήθηκαν με το αν μπορεί να εκτεθεί το παιδί στον ιό κατά την διάρκεια που είναι στην κοιλιά της μητέρας ή αν εκτίθεται κατά την διάρκεια της επέμβασης ή μετά. Όλες, σύμφωνα με τον καθηγητή, είχαν ως κοινό χαρακτηριστικό, ότι τα μωρά όχι μόνο δεν πεθαίνουν αλλά όπως φαίνεται δεν επηρεάζονται σημαντικά από τον ιό.