Κόσμος
Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2019 15:28

Ζελένσκι: «Αυστηρή» η απάντηση για τον θάνατο των δύο Ουκρανών στρατιωτών στο Ντονέτσκ

«Αυστηρή» απάντηση, αφού δύο Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν στη διάρκεια της περασμένης νύχτας στην ανατολική Ουκρανία που ελέγχεται από τους αυτονομιστές, υποσχέθηκε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.  

«Αυστηρή» απάντηση, αφού δύο Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν στη διάρκεια της περασμένης νύχτας στην ανατολική Ουκρανία που ελέγχεται από τους αυτονομιστές, υποσχέθηκε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.  

Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν από πυρά πυροβολικού κοντά στο χωριό Νοβολουγκάνσκ, 50 χλμ. βορειοανατολικά του Ντονέτσκ, ενός από τα προπύργια των φιλορώσων αυτονομιστών, σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την ουκρανική προεδρία.

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε ως υπεύθυνους Ρώσους «μισθοφόρους» και κατήγγειλε μια «κραυγαλέα παραβίαση» των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ που υπογράφηκαν το 2015.

«Η προσφυγή στο πυροβολικό αποδεικνύει μια τουλάχιστον μερική απώλεια του ελέγχου των μισθοφόρων. Ελπίζουμε ότι η ρωσική πλευρά θα ανακτήσει τον έλεγχο των μονάδων της», δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Το Κίεβο και οι Δυτικοί κατηγορούν τη Ρωσία ότι υποστηρίζει στρατιωτικά τους φιλορώσους αντάρτες της ανατολικής Ουκρανίας, κάτι που η Μόσχα αρνείται.

«Αυτά τα πυρά με στόχο τους Ουκρανούς στρατιωτικούς είναι μια προφανής απόπειρα να υπονομευθεί για μία ακόμη φορά η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός. Όποιος κι αν είναι αυτός που έδωσε αυτή τη διαταγή, οι ουκρανικές δυνάμεις θα απαντήσουν με αυστηρό τρόπο και σύμφωνα με την κατάσταση», διαβεβαίωσε ο Ζελένσκι.

Την Τετάρτη, μερικές ώρες πριν από έναν νέο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών στο Μινσκ μεταξύ των Ρώσων και των Ουκρανών απεσταλμένων, ο ουκρανικός στρατός είχε ήδη ανακοινώσει πως τρεις από τους στρατιώτες του σκοτώθηκαν στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών σε συγκρούσεις με τους αυτονομιστές.

Χθες, η εκπρόσωπός του Ζελένσκι Γιούλια Μέντελ ανακοίνωσε την εκπόνηση από την κυβέρνηση ενός νέου «οδικού χάρτη» για τη διευθέτηση της σύγκρουσης, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 13.000 ανθρώπους αφότου ξέσπασε το 2014.

Αυτός ο νέος «οδικός χάρτης» αναμένεται να παρουσιαστεί στη διάρκεια συνόδου των διαπραγματευτών στις 19 Ιουνίου στο Μινσκ, πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP