Κόσμος
Τετάρτη, 08 Μαΐου 2019 22:27

ΗΠΑ: Δεν θα γίνουμε ποτέ όμηροι στους «πυρηνικούς εκβιασμούς» της Τεχεράνης

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν θα γίνουν ποτέ όμηρος του πυρηνικού εκβιασμού του ιρανικού καθεστώτος», δήλωσε ο Μπράιαν Χουκ, ειδικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το Ιράν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν θα γίνουν ποτέ όμηρος του πυρηνικού εκβιασμού του ιρανικού καθεστώτος», δήλωσε ο Μπράιαν Χουκ, ειδικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το Ιράν.

«Το καθεστώς ανακοίνωσε σήμερα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από την αποχώρησή μας από τη συμφωνία» που υποτίθεται ότι είχε στόχο να εμποδίσει την Τεχεράνη από την παραγωγή της ατομικής βόμβας, «την πρόθεσή του να επεκτείνει το πυρηνικό του πρόγραμμα», είπε ο διπλωμάτης σε δημοσιογράφους. «Αυτό είναι αντίθετο προς τα διεθνή πρότυπα και μια άλλη απόπειρα του καθεστώτος να εκβιάσει», πρόσθεσε.

Η Τεχεράνη αποφάσισε να πάψει να εφαρμόζει «ορισμένες» από τις «δεσμεύσεις της», τις οποίες είχε αναλάβει στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν το 2015, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ κάλεσε τη «διεθνή κοινότητα να καταστήσει υπεύθυνο το καθεστώς για την απειλή του να επεκτείνει το πυρηνικό του πρόγραμμα», το οποίο τονίζει κατά τον ίδιο την «πρόκληση» που «συνεχίζει να αντιπροσωπεύει το Ιράν για την ειρήνη και την παγκόσμια ασφάλεια».

Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «αποφασισμένες να εμποδίσουν το ιρανικό καθεστώς" να αποκτήσει τη δυνατότητα κατασκευής ενός πυρηνικού όπλου» και θα «συνεχίσουν να επιβάλουν μέγιστη πίεση» μέχρι οι Ιρανοί να «εγκαταλείψουν τις φιλοδοξίες τους για αποσταθεροποίηση της περιοχής», προειδοποίησε ο Χουκ, διαμηνύοντας ότι οποιαδήποτε επίθεση του Ιράν εναντίον των ΗΠΑ ή των συμμάχων του θα απαντηθεί με χρήση βίας.

Ένας δημοσιογράφος του CNN στο twitter ανέφερε ότι οι νέες κυρώσεις της Ουάσιγκτον θα αφορούν τη μεταλλευτική βιομηχανία του Ιράν.

Ο Χουκ συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα χορηγήσουν επιπλέον εξαιρέσεις σε χώρες επιτρέποντας τους να αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν χωρίς να βρεθούν αντιμέτωπες με αμερικανικές κυρώσεις.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters