Υγεία
Πέμπτη, 09 Μαΐου 2019 10:37

Το «δυνατό» ροχαλητό επιδρά αρνητικά στην υγεία μας

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Respiratory Research» έδειξε ότι το έντονο και διαρκές ροχαλητό επιδρά αρνητικά στην υγεία μας.

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Respiratory Research» έδειξε ότι το έντονο και διαρκές ροχαλητό επιδρά αρνητικά στην υγεία μας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα άτομα που ροχαλίζουν δυνατά διατρέχουν κίνδυνο τραυματισμών στους ανώτερους αεραγωγούς που προκαλούνται από τις επαναλαμβανόμενες δονήσεις. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία στην κατάποση και να καταστήσει τα άτομα πιο ευάλωτα στην εμφάνιση άπνοιας κατά τον ύπνο.

Οι επιστήμονες, στην συγκεκριμένη μελέτη, προσπάθησαν να εντοπίσουν ποιες βλάβες προκαλούνται  λόγω της δόνησης αλλά και το μηχανισμό της  επούλωση της ανώτερης οδού των αεραγωγών. 

Όπως ανέφεραν, υπάρχουν ενδείξεις ότι η έρευνα θα οδηγήσει σε έγκαιρα προληπτικά μέτρα και μακροπρόθεσμα θα ενισχύσει την επούλωση των ιστών που έχουν υποστεί βλάβη και προκαλούνται από ροχαλητό.

Κατά τη διάρκεια αυτής παρατήρησαν ότι  τα άτομο που έχουν έντονο ροχαλητό και υπνική άπνοια έχουν νευρομυϊκές βλάβες στην ανώτερη αναπνευστική οδό.  Οι τραυματισμοί μπορούν να παρατηρηθούν τόσο σε δομικό όσο και σε μοριακό επίπεδο. Επίσης, παρατήρησαν ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της δυσλειτουργίας της κατάποσης και του ροχαλητού καθώς και σχέση μεταξύ της βλάβης των νεύρων και της αποφρακτικής άπνοιας του ύπνου.

Να σημειωθεί, ότι η άπνοια ύπνου, χαρακτηρίζεται από επανειλημμένη κατάρρευση της ανώτερης αναπνευστικής οδού που οδηγεί σε αναπνευστική ανακοπή κατά τη διάρκεια του ύπνου, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η μελέτη έδειξε ότι όσοι ροχαλίζουν συνεχόμενα και δυνατά και έχουν υπνική άπνοια είχαν απώλεια νεύρων και μυϊκής μάζας στο μαλακό ουρανίσκο. Επιπλέον, οι προσπάθειες του σώματος να θεραπεύσει τον κατεστραμμένο ιστό διαταράχθηκαν με αποτέλεσμα μια ανώμαλη δομή των μυών.

 Ένα ακόμα ενδιαφέρον συμπέρασμα, ήταν ότι οι μυϊκές ίνες στη μαλακή υπερώα είχαν διαταραχθεί σε ότι αφορά στην οργάνωση ορισμένων δομικών πρωτεϊνών.  Αυτές οι πρωτεΐνες όπως λένε οι ειδικοί, σταθεροποιούν τα οργανίδια του μυϊκού κυττάρου και υποστηρίζουν τις κυτταρικές δομές που σχετίζονται με την παραγωγή ενέργειας και τη συστολή των μυϊκών ινών.

Επιπροσθέτως, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένας νευροδιαβιβαστής που φυσιολογικά συνδέεται με την επούλωση και την αναγέννηση των νευρώνων ήταν παρόν στα μυϊκά κύτταρα. Αυτό δείχνει ότι ο οργανισμός  προσπαθεί να θεραπεύσει τους τραυματισμούς, αλλά οι επαναλαμβανόμενες δονήσεις του ροχαλητού εμποδίζουν την κατάλληλη επούλωση.  Δημιουργείται δηλαδή ένας φαύλος κύκλος, όπου το ροχαλητό προκαλεί βλάβη και ταυτόχρονα διαταράσσει την επούλωση των τραυματισμών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δυσχέρεια κατάποσης και υπνική άπνοια.

Η ερευνητική ομάδα έχει ξεκινήσει τώρα να αναπτύσσει πειραματικά τους μυς και τα νευρικά κύτταρα στο εργαστήριο της μυϊκής βιολογίας. Τα καλλιεργημένα κύτταρα θα εκτεθούν σε επιβλαβείς κραδασμούς και αποκορεσμό οξυγόνου και θα αξιολογηθεί η διαδικασία βλάβης. Στη συνέχεια, θα υποβληθούν σε επεξεργασία με ουσίες που ήταν προηγουμένως γνωστές για το ρόλο τους στην επισκευή και την αναγέννηση.

 Με τον τρόπο αυτό, οι ερευνητές ευελπιστούν ότι θα δημιουργήσουν εκτεταμένα δεδομένα για να συμβάλουν σε νέες στρατηγικές θεραπείας για τις ζημιές που προκαλούνται στον οργανισμό από τις δονήσεις του ροχαλητού.

Όπως μας εξηγεί ο χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος κ. Μηνάς Αρτόπουλος, οι επιστήμονες έχουν τώρα μια πιο σαφή εικόνα για την επίδραση των κραδασμών στον οργανισμό από το ροχαλητό και έτσι θα μπορούν να βρουν πιο εύκολα τρόπους αντιμετώπισης αλλά και πρόληψης των βλαβών που προκαλούν.