Κόσμος
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019 23:57

Βόρεια Μακεδονία: Την Κυριακή οι προεδρικές εκλογές

Περίπου 1,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι στη Βόρεια Μακεδονία προσέρχονται την Κυριακή στις κάλπες, ώστε να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της χώρας. Οι τρεις υποψήφιοι για το αξίωμα του προέδρου ολοκλήρωσαν χθες την προεκλογική τους εκστρατεία.

Έληξε την Παρασκευή η προεκλογική εκστρατεία που ξεκίνησαν την 1η Απριλίου οι προεδρικοί υποψήφιοι στη Βόρεια Μακεδονία. Περίπου 1,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα πάνε στις κάλπες την Κυριακή για να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της χώρας.

Οι τρεις προεδρικοί υποψήφιοι είναι: ο Στέβο Πενταρόβσκι που υποστηρίζεται από τον κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος περιλαμβάνει επίσης αλβανικά πολιτικά κόμματα, η Γκορντάνα Σιλιανόβσκα, που έχει πάρει το χρίσμα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE και ο τρίτος υποψήφιος είναι ο Μπλερίμ Ρέκα, ο οποίος έχει την υποστήριξη των κομμάτων της αλβανικής αντιπολίτευσης. Ο τελευταίος ολοκλήρωσε την εκστρατεία του στο Τέτοβο από όπου μίλησε για ισότητα μεταξύ των κοινοτήτων, ενθαρρύνοντας παράλληλα περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

Ο κυβερνητικός υποψήφιος του συνασπισμού, ο Πενταρόβσκι ολοκλήρωσε την εκστρατεία του στη Στρούγκα και την Οχρίδα. Η εκστρατεία του επικεντρώθηκε κυρίως σε ζητήματα όπως το κράτος δικαίου και η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Ο Pendarovski δηλώνει ότι υποστηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Όμως η υποψήφια με το VMRO-DPMNE, Σιλιανόβσκα, δήλωσε ότι αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών και ότι θα κάνει τα πάντα για να την αναθεωρήσει. Έχει πει ότι θα σεβαστεί το σύνταγμα της χώρας, αλλά προσωπικά, δεν θα χρησιμοποιήσει το όνομα «Βόρεια Μακεδονία».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΙΒΝΑ