Πολιτική
Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2019 17:03

Βενεζουέλα: Γκουαϊδό αναγνώρισε η Ευρωβουλή - Βολές Ν.Δ. κατά ευρωβουλευτών ΣΥΡΙΖΑ

Τον Χουάν Γκουαϊδό αναγνώρισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, βάσει του Συντάγματος της χώρας. Βολές της Ν.Δ. κατά ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι καταψήφισαν το ψήφισμα ή απουσίαζαν από την ψηφοφορία.

Τον Χουάν Γκουαϊδό αναγνώρισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, βάσει του Συντάγματος της χώρας. Βολές της Ν.Δ. κατά ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι καταψήφισαν το ψήφισμα ή απουσίαζαν από την ψηφοφορία.

Το Ε.Κ. προέτρεψε την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι και τα κράτη μέλη να αναγνωρίσουν επίσης τον Χουάν Γκουαϊδό «ως τον μόνο νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της χώρας μέχρι να εξαγγελθούν εκλογές ελεύθερες, διαφανείς και αξιόπιστες ώστε να αποκατασταθεί η δημοκρατία».

Στο ψήφισμα, το οποίο υιοθετήθηκε με 439 ψήφους υπέρ, 104 κατά και 88 αποχές, επαναβεβαιώθηκε η πλήρης στήριξη του Ε.Κ. για την εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας. Τονίζεται επίσης ότι οι εξουσίες της εθνοσυνέλευσης πρέπει να αποκατασταθούν και να γίνουν σεβαστές, συμπεριλαμβανομένων των προνομίων και της ασφάλειας των μελών της.

Η ολομέλεια πρόσθεσε ότι σε συνέχεια της αναγνώρισης του μεταβατικού προέδρου από το Ε.Κ., και η Ε.Ε. αλλά και τα κράτη μέλη της θα πρέπει να αναγνωρίσουν όποιους εκπροσώπους διορίσουν οι νόμιμες αρχές.

Να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τη βία

Η ολομέλεια του Ε.Κ. καταδίκασε επίσης το κύμα βίας και ζητεί οι de facto αρχές της Βενεζουέλας να σταματήσουν όλες τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να λογοδοτήσουν όσοι είναι υπεύθυνοι για αυτές και να διασφαλίσουν ότι όλες οι θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα χαίρουν πλήρους σεβασμού.

Η Ευρωβουλή εξέφρασε τη στήριξή της στο κάλεσμα του γ.γ. του ΟΗΕ για ανεξάρτητη και ενδελεχή έρευνα για τις δολοφονίες που έχουν διαπραχθεί.

Κατήγγειλε επίσης την κράτηση δημοσιογράφων που κάλυπταν την κατάσταση στη Βενεζουέλα, μεταξύ των οποίων βρίσκονται αρκετοί Ευρωπαίοι πολίτες, και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή τους.

Δημιουργία ομάδας επαφών

Το Ε.Κ. κάλεσε εξάλλου την Ύπατη Αρμοστή να συνεργαστεί με τις χώρες της περιοχής και άλλους σχετικούς διεθνείς παράγοντες με στόχο τη δημιουργία μιας ομάδας επαφών, σύμφωνα με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης Οκτωβρίου 2018, η οποία θα μπορούσε να διαμεσολαβήσει για την οικοδόμηση μιας συμφωνίας για τη διενέργεια «ελεύθερων, διαφανών και αξιόπιστων προεδρικών εκλογών σύμφωνα με ένα προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα, ισότιμους όρους για όλους τους συμμετέχοντες, με τη συμμετοχή διεθνών παρατηρητών».

Ν.Δ.: Οι θέσεις των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν προασπίζουν τις αξίες 
της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σε ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία καυτηρίασε τη στάση ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι καταψήφισαν το ψήφισμα του Ε.Κ. ή απουσίαζαν από την ψηφοφορία.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στήριξαν στην Ολομέλεια του Ε.Κ. το κοινό ψήφισμα των πολιτικών ομάδων (EPP, S&D, ECR, ALDE) αναγνωρίζοντας ως νόμιμο μεταβατικό Προέδρο της Βενεζουέλας τον Juan Guaido, Προέδρο της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης, και ζητώντας τη διενέργεια άμεσων, ελεύθερων, αξιόπιστων και διαφανών εκλογών στη χώρα.

Τονίζεται επίσης ότι «ο λαός της Βενεζουέλας μαστίζεται σήμερα από πείνα και ανέχεια. Δοκιμάζεται σκληρά από τις αυταρχικές μεθοδεύσεις του καθεστώτος Μαδούρο που τον έχει οδηγήσει στην εξαθλίωση. Όλη η Ευρώπη της Δημοκρατίας και της Αλληλεγγύης στέκεται δίπλα στο λαό της Βενεζουέλας».

Σύμφωνα με τη Ν.Δ., θλιβερή εξαίρεση αποτελούν «οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισαν ή φρόντισαν να απουσιάζουν από την ψηφοφορία, ακολουθώντας τη γραμμή της κυβέρνησης Τσίπρα και τις επιλογές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην οποία ανήκουν».

Η Ν.Δ. υπενθυμίζει ότι «άλλωστε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δήλωνε ότι το καθεστώς Μαδούρο είναι “μοντέλο που θα έπρεπε να απλωθεί στην Ευρώπη”» και καταλήγει λέγοντας: «Οι θέσεις τους δεν προασπίζουν τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσβάλλουν τη δημοκρατική ευαισθησία του ελληνικού λαού και καταδεικνύουν την πλήρη αδιαφορία για το δοκιμαζόμενο λαό της Βενεζουέλας».

Δ. Παπαδημούλης: Μικροπολιτική της Ν.Δ.

Σε σχόλιό του για το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Βενεζουέλα, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ανέφερε μέσω Twitter: «Οι Ευρωβουλευτές της Αριστεράς, των Πράσινων και μέρος των Σοσιαλιστών αρνήθηκαν θετική ψήφο στο ψήφισμα του Ε.Κ. για τη Βενεζουέλα. Ζητούμε μεσολάβηση της Ε.Ε. για διάλογο και άμεσες εκλογές για δημοκρατική διέξοδο». Απαντώντας στο «γιατί» δεν ψήφισε ο ίδιος, ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε «την ώρα της ψηφοφορίας ταξίδευα. Αύριο είμαι από το πρωί στις Σέρρες».

Σε νεότερη ανάρτησή του, ο κ. Παπαδημούλης έκανε λόγο για φθηνή μικροπολιτική της Ν.Δ. «Η Ν.Δ. ξέρει ότι σήμερα, κατά την διάρκεια των ψηφοφοριών στο Ε.Κ., ταξίδευα προς την Ελλάδα. Το γνωρίζει γιατί στην ίδια πτήση ήταν ο Δ. Αβραμόπουλος, η Ελ. Βόζεμπεργκ, η Ευα Καϊλή και ο Ν. Χουντής. Τα όσα έγραψε λοιπόν ο Κ. Ζούλας περί... γκαζόζας, αποτελούν ψεύδη και φθηνή μικροπολιτική».

Είχε προηγηθεί ανάρτηση του διευθυντή του γραφείου Τύπου της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Ζούλα, ο οποίος ανέφερε: «H Ευρωβουλή αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό ως νόμιμο Πρόεδρο της Βενεζουέλας. 439 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ, 88 παρών και 104 κατά. Τι έκαναν οι 3 του ΣΥΡΙΖΑ; Στ. Κούλογλου και Κ. Κούνεβα ψήφισαν “κατά”! ενώ ο σύντροφος Δ. Παπαδημούλης δεν εντοπίστηκε στην αίθουσα - ίσως πήγε για γκαζόζα».

Στ. Θεοδωράκης: Οι Έλληνες απαιτούν εξηγήσεις από την κυβέρνηση για τη νέα απομόνωση

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σχολίασε πως οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν όχι ή απείχαν στη ψηφοφορία αναγνώρισης του Γκουαϊδό ως προσωρινού προέδρου της Βενεζουέλας.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει τον παλιό της φίλο Μαδούρο κόντρα σε όλο τον σύγχρονο κόσμο. Οι Έλληνες απαιτούν εξηγήσεις για αυτή τη νέα απομόνωση», συμπλήρωσε.

naftemporiki.gr