Κοινωνία
Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2018 11:19

ΤΕΕ: Εκατοντάδες εθελοντές μηχανικοί παραμένουν αναξιοποίητοι

Στην καταγγελία ότι εκατοντάδες εθελοντές μηχανικοί δεν αξιοποιούνται από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες προέβη ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός.

Στην καταγγελία ότι εκατοντάδες εθελοντές μηχανικοί δεν αξιοποιούνται από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες προέβη ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός.

«Το ότι η ντροπή και το φιλότιμο έχουν χαθεί τις τελευταίες  ημέρες, το γνωρίζουν πλέον όλοι οι Έλληνες. Κατήγγειλα δημοσίως και επωνύμως ότι εκατοντάδες εθελοντές μηχανικοί δεν αξιοποιούνται από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Αντί να ασχοληθούν με την ένταξη των ήδη άνω των χιλίων, αυτών εθελοντών στον μηχανισμό ανακούφισης των πληγέντων, καταγραφής  και αποκατάστασης των ζημιών, τα συναρμόδια υπουργεία κάνουν τους γραμματοκομιστές μεταξύ τους για να αποφύγουν δεσμεύσεις και δουλειά», αναφέρει σε δήλωσή του.

Τονίζει επίσης πως «η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μέσω ανώνυμων κύκλων, “διαψεύδει” τον Πρόεδρο του ΤΕΕ, μέσω διαρροής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λέγοντας ότι έχουν αποστείλει αρμοδίως την προσφορά των μηχανικών στο Υπουργείο Υποδομών. Εκτός του ότι δεν έχουν ιδέα περί εθελοντισμού και οργάνωσής του, δεν ξέρουν ούτε να διαβάζουν, ούτε να ακούν: η επιστολή μου είχε απευθυνθεί εξαρχής στους συναρμόδιους Υπουργούς – και στον Υποδομών – και το ήξεραν. Περιττή η δουλειά τους ως “γραμματοκομιστή”. Για αυτή την δουλειά έδειξαν αντανακλαστικά. Για άλλες όμως, πιο σοβαρές δουλειές τους χρειαζόμαστε».

Ο κ. Στασινός συμπληρώνει πως «μας πληροφορούν ότι μας απάντησαν με επιστολή που στην πραγματικότητα αρνούνταν την παροχή εθελοντικών υπηρεσιών, δηλώνοντας αναρμοδιότητα και καμώνονται ότι δεν καταλαβαίνουν τί κάνουν λάθος. Αν καταλάβαιναν, θα είχαν καταλάβει και τί πήγε λάθος το βράδυ της τραγωδίας».

Σημειώνει επίσης ότι είναι αδιανόητο επίσημος φορέας του Ελληνικού Κράτους να απαντά σε άλλον δημόσιο φορέα μέσω ανώνυμων διαρροών σε κρατικό μέσο ενημέρωσης. «Καλή η επικοινωνία, αλλά αυτό που χρειαζόμαστε είναι η ουσία», προσθέτει.

Καλεί επίσης «τον “εξαφανισμένο” Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και φυσικά τους συναρμόδιους Υπουργούς (αναπληρωτή Εσωτερικών και Υποδομών) να δηλώσουν πλέον δημόσια και επώνυμα, όπως ήδη έχω κάνει, αν η Ελληνική Πολιτεία έχει ανάγκες εθελοντικής βοήθειας σε επιστημονικό προσωπικό μηχανικών».

Ο κ. Στασινός επαναλαμβάνει ότι το ΤΕΕ θέτει στη διάθεση του κράτους από την προηγούμενη Τετάρτη, εκατοντάδες, άνω των χιλίων ήδη, μηχανικούς για εθελοντική εργασία στην καταγραφή και συμβολή στην αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν. Δίνει παράλληλα στη δημοσιότητα τις σχετικές επιστολές που έχει στείλει στους συναρμόδιους της κυβέρνησης.