Κοινωνία
Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2018 12:25

Περιφέρεια Αττικής: Με ρυθμούς-ρεκόρ προχωρούν τα αντιπλημμυρικά έργα στη Μάνδρα

«Tα έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Μάνδρας προχωρούν με ρυθμούς-ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα», βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τη σύμβαση με τον εργολάβο και την έναρξή τους, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Αττικής, την επομένη των νεών πλημμυρών στην περιοχή. Δηλώνει ότι από την έναρξη της χθεσινής νεροποντής οι υπηρεσίες της ήταν σε πλήρη ετοιμότητα και συνέδραμαν την Πυροσβεστική, για την αποτροπή του κινδύνου από τα «πρωτόγνωρα» πλημμυρικά φαινόμενα.

«Tα έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Μάνδρας προχωρούν με ρυθμούς-ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα», βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τη σύμβαση με τον εργολάβο και την έναρξή τους, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Αττικής, την επομένη των νεών πλημμυρών στην περιοχή.

Η Περιφέρεια δηλώνει ότι από την έναρξη της χθεσινής νεροποντής οι υπηρεσίες της ήταν σε πλήρη ετοιμότητα και συνέδραμαν την Πυροσβεστική με δύο μηχανήματα, για την αποτροπή του κινδύνου από τα «πρωτόγνωρα» πλημμυρικά φαινόμενα.

Φαινόμενα, που σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, πχ στη Σαμοθράκη, την Κρήτη, τον Βόλο, τη Χαλκιδική κ.ά., χωρίς κανείς όμως να αναζητήσει ευθύνες από τους κατά τόπους περιφερειάρχες, όπως συμβαίνει μόνο στην περίπτωση της Αττικής και της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου» διαπιστώνει η Περιφέρεια. Χαρακτηρίζει τη στάση αυτή ως «επιλεκτική ντροπή και επιλεκτικό καταλογισμό ευθυνών».

Αναφορικά με την πορεία των διαδικασιών για την έναρξη των αντιπλημμυρικών έργων, η Περιφέρεια υπογραμμίζει ότι σε επτά μόνο μήνες έγινε η νέα χάραξη, η μελέτη και ο σχεδιασμός του δρόμου, ο οποίος στο καταστροφικό φαινόμενο του περασμένου Νοεμβρίου κυριολεκτικά είχε μετατραπεί σε κοίτη του ποταμού. Γεγονός που απαιτούσε ουσιαστική επαναχάραξη με ταυτόχρονη προώθηση όλων των διαδικασιών και «ρυθμούς, πρωτόγνωρους για τα δεδομένα της χώρας».

Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου που εκκρεμούσε από το 2015 δόθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση τον Μάρτιο του 2018. Στο μεταξύ, σημειώνει, το έργο έχει δημοπρατηθεί με κατεπείγουσες διαδικασίες και από τις 6 Ιουνίου βρίσκεται υπό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο, αναμένοντας την έγκριση για να ακολουθήσει η υπογραφή της σύμβαση με τον εργολάβο και να ξεκινήσουν οι εργασίες, καθώς «έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία της επίταξης».

Ειδικότερα, για το αντιπλημμυρικό έργο Αγίας Αικατερίνης-Σούρες, η Περιφέρεια ενημερώνει λεπτομερώς για τις εσπευσμένες διαδικασίες που ακολούθησε: Ο χαρακτηρισμός των εκτάσεων που εκκρεμούσε από τον Ιούλιο του 2014 δόθηκε από το δασαρχείο Αιγάλεω τον Δεκέμβριο του 2017. Στα τέλη Δεκεμβρίου ξεκίνησε την κατεπείγουσα διαδικασία του άρθρου 7α του κανονισμού των απαλλοτριώσεων, που εγκρίθηκε από το υπουργικό Συμβούλιο. Συντάχθηκαν οι κτηματολογικοί πίνακες για την απαλλοτρίωση, η Περιφέρεια περίμενε τον υποχρεωτικό έναν μήνα για δημοσίευση σε δύο εφημερίδες και το δημοτικό κατάστημα Μάνδρας, και μετά το Περιφερειακό Συμβούλιο πήρε απόφαση για την απαλλοτρίωση. Η Περιφέρεια προσέφυγε στο Πρωτοδικείο για τον προσδιορισμό τιμής μονάδας της απαλλοτρίωσης και την άδεια επέμβασης στον χώρο του έργου. Καθώς το δικαστήριο προσδιόρισε τη δικάσιμο για τον Οκτώβριο του 2018, η Περιφέρεια ζήτησε από το υπουργείο Υποδομών να βγάλει απόφαση επίταξης των εκτάσεων και αναμένει από το υπουργείο την απόφαση αυτή.

Παράλληλα, η Περιφέρεια ξεκίνησε τον διαγωνισμό απαλλοτρίωσης στις 22 Απριλίου, με την πιο κατεπείγουσα διαδικασία που προβλέπει ο νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις (άρθρο 32γ του ν. 4412/16). Η κατακύρωση έγινε στις 19/6/2018, ετοιμάστηκε ο φάκελος για το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ η Περιφέρεια δεν θα περιμένει να παρέλθουν οι 10 μέρες για τις ενστάσεις που προβλέπει ο νόμος.

Πηγή: ΑΜΠΕ