Πολιτιστικά
Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2018 09:15

Πολυθεματικές δράσεις για την «επιτελεστικότητα του φύλου»

Περιλαμβάνοντας ταινίες, βίντεο - περφόρμανς και ντοκιμαντέρ, εργαστήρια και συζητήσεις που αποτυπώνουν τη σχέση σύγχρονης τέχνης και «επιτελεστικότητας του φύλου», με στόχο την ενδυνάμωση των διαφορετικών λόγων των φεμινιστικών και κουήρ πρακτικών στην Αθήνα, το τετραήμερο πρόγραμμα «Αφροδίτη» πραγματοποιείται στον θερινό κινηματογράφο Λαΐς, με ελεύθερη είσοδο.

Περιλαμβάνοντας ταινίες, βίντεο - περφόρμανς και ντοκιμαντέρ, εργαστήρια και συζητήσεις που αποτυπώνουν τη σχέση σύγχρονης τέχνης και «επιτελεστικότητας του φύλου», με στόχο την ενδυνάμωση των διαφορετικών λόγων των φεμινιστικών και κουήρ πρακτικών στην Αθήνα, το τετραήμερο πρόγραμμα «Αφροδίτη» πραγματοποιείται στον θερινό κινηματογράφο Λαΐς (Μεγ. Αλεξάνδρου 136), από τις 14  έως τις 17 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο.

Το πρόγραμμα «Αφροδίτη: Οι ιστορίες της, τα σώματά της, οι πολιτικές της, οι γλώσσες της, οι εικόνες της» διαρθρώνεται σε επιμέρους θεματικές, όπως η καλλιτεχνική και η πολιτική διάσταση του σώματος, η πολιτικοποίηση των έμφυλων σωμάτων και ταυτοτήτων, ο κοινωνικός και πολιτισμικός ακτιβισμός και άλλα.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα με αφετηρία τον θερινό κινηματογράφο «Αφροδίτη», στην περιοχή του Ρουφ, όπου το Beaver και το AMOQA δρουν από το 2012 και το 2015 αντίστοιχα, διοργανώνοντας συζητήσεις και δράσεις γύρω από ζητήματα κοινωνικού φύλου, σεξουαλικότητας, φυλής, τάξης και αναπηρίας. Με το πρόγραμμα «Αφροδίτη» επιχειρείται το ξεκίνημα μιας ετήσιας τοπικής και διεθνούς συνάντησης, που θα εστιάζει στην περιοχή του Ρουφ και στις ομάδες και τους κοινωνικούς χώρους που δραστηριοποιούνται σε αυτήν.

Το πρόγραμμα επιμελούνται η Σοφία Ντώνα, αρχιτέκτονας και εικαστικός, μέλος της αρχιτεκτονικής ομάδας hiboux και της εικαστικής ομάδας Errands και επιστημονική συνεργάτις στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, η Σοφία Μπέμπεζα, εικαστικός και θεωρητικός της τέχνης με έδρα τη Ζυρίχη και η Βασιλεία Στυλιανίδου, εικαστικός και ιδρύτρια του ανεξάρτητου συνεργατικού πρότζεκτ STUDIOvisits Berlin, σε συνεργασία με την ομάδα AMOQA (Athens Museum of Queer Arts), τη γυναικεία κολεκτίβα Beaver, την ομάδα Cinenova (Λονδίνο) και το Schwules Museum (Bερολίνο).

Συντελεστές

Επιμέλεια: Σοφία Ντώνα, Σοφία Μπέμπεζα, Βασιλεία Στυλιανίδou, σε συνεργασία με το Athens Museum of Queer Arts και τη γυναικεία κολεκτίβα Beaver, συνεπιμέλεια: Cinenova (Λονδίνο), Schwules Museum (Bερολίνο), Pembe Hayat KuirFest (Άγκυρα).

Καλλιτέχνιδες - κινηματογραφιστές: Mareike Bernien & Kerstin Schroedinger, Lizzie Borden, Pauline Boudry & Renate Lorenz, Divya Dureja, Philipp Gufler, Barbara Hammer, Vera Hofmann, Olivia Kastebring & Julia Gumpert & Ulrika Bandeira, Κατερίνα Θωμαδάκη / Μαρία Κλωνάρης, LGBTQΙ+ Refugees group, Χρήστος Μασσαλάς, Μεταθεοδοσία, Karin Michalski, Eshan Rafi, Pembe Hayat KUIRFEST (Zehra Gökçimen & Gökçe Oraloğlu, Salih Salman, Sertaç Koyuncu, Aykut Atasay & İzlem Aybastı & Zeliha Deniz, Nergis Karadağ & Simay Çalışkan), Karol Radziszewski, Πάολα Ρεβενιώτη, Σοφία Ροζάκη, Aykan Safoğlu, Dagmar Schultz, Fabrizio Terranova, Ερατώ Τρίκα, Lene Vollhardt & Luce deLire, κ.ά.

Καλεσμένοι ομιλητές/ομιλήτριες και υπεύθυνοι εργαστηρίων: Irene Ravell & Kerstin Schroedinger (Cinenova), Vera Hofmann (Schwules Museum), Esra Özban & Şirvan Çelikkaleli (Kuir Fest), Πάνος Γιαννικόπουλος, Άλκηστις Ευθυμίου, Ντιάνα Μάνεση, Σούλα Μαρινούδη, Άννη Σιμάτη, Βανέσσα Βενέτη, Μαρία Ντολόρες, Holly Ingleton, Johnny Pavlatos.

Πληροφορίες

Θερινός κινηματογράφος Λαΐς: Μεγ. Αλεξάνδρου 136 - Αθήνα, τηλ.: 210 3612046.

naftemporiki.gr