Πολιτιστικά
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018 13:14

Για κλοπή έργων τέχνης κατηγορείται ο ράπερ Kendrick Lamar

Ο Αμερικανός ράπερ Kendrick Lamar και η τραγουδίστρια SZA κατηγορούνται για κλοπή έργων τέχνης, τα οποία προβάλλονται στο βιντεοκλίπ του τραγουδιού «All The Stars».

Ο Αμερικανός ράπερ Kendrick Lamar και η τραγουδίστρια SZA κατηγορούνται για κλοπή έργων τέχνης, τα οποία προβάλλονται στο βιντεοκλίπ του τραγουδιού «All The Stars».

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, η καλλιτέχνις Lina Iris Viktor  με καταγωγή από τη Βρετανία και τη Λιβερία υποστηρίζει ότι δικές της εικόνες εμφανίζονται στο βιντεοκλίπ για το τραγούδι που περιλαμβάνεται στο soundtrack της ταινίας «Black Panther».

Η καλλιτέχνις επικοινώνησε με εκπροσώπους της Marvel και συζήτησαν για το ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν δημιουργίες της τον Νοέμβριο του 2016 και τον Δεκέμβριο του 2017, αλλά αρνήθηκε τις προσφορές τους και δεν συμφωνήθηκε συνεργασία.

Ωστόσο τώρα υποστηρίζει ότι εικόνες στο βιντεοκλίπ του τραγουδιού έχουν ομοιότητα με τη δική της σειρά έργων τέχνης με τίτλο «Constellations».

Ο δικηγόρος της Viktor, Christopher Robinson, επικοινώνησε με τον Anthony Tiffith, διευθύνοντα σύμβουλο της Top Dawg Entertainment, παραγωγό και επιμελητή του soundtrack της ταινίας «Black Panther».

«Είναι ένα ηθικό ζήτημα, επειδή αυτό που ολόκληρη η ταινία υποτίθεται ότι προβάλλει είναι η χειραφέτηση των μαύρων, η αριστεία των Αφρικανών, είναι το νόημα της ιστορίας. Ταυτόχρονα κλέβουν από Αφρικανούς καλλιτέχνες» ανέφερε ο Robinson.

Η Lina Iris Viktor  είναι εννοιολογική καλλιτέχνης, performance και ζωγράφος. Ζει και εργάζεται μεταξύ Νέας Υόρκης και Λονδίνου. Στη σειρά έργων της με τίτλο «Constellations» η εικαστικός παίζει με τις μυστικιστικές ιδιότητες του χρυσού και, επίσης, με την ιδέα του μαύρου όχι ως κενό, αλλά ως το χρώμα που περιέχει όλα τα άλλα.