Πολιτιστικά
Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2017 09:15

Ιεροκλής Μιχαηλίδης: «Αυτή η περίοδος έχει ανάγκη από αλήθεια…»

Κάνοντας πραγματικότητα το όνειρό του να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα κοσμικού κέντρου, όπως τότε που τα «μπουζούκια» φιλοξενούσαν λαϊκά τραγούδια και οι θαμώνες διασκέδαζαν με την ψυχή τους και γίνονταν ένα με το πάλκο, ο ηθοποιός Ιεροκλής Μιχαηλίδης μάς μιλά για τη μουσική παράσταση «Συνοικία ασμάτων».

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
gkoul@naftemporiki.gr

Κάνοντας πραγματικότητα το όνειρό του να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα κοσμικού κέντρου, όπως τότε που τα «μπουζούκια» φιλοξενούσαν λαϊκά τραγούδια και οι θαμώνες διασκέδαζαν με την ψυχή τους και γίνονταν ένα με το πάλκο, ο ηθοποιός Ιεροκλής Μιχαηλίδης μάς μιλά για τη μουσική παράσταση «Συνοικία ασμάτων».

Σαν ένα νοσταλγικό ταξίδι με όχημα τα τραγούδια από την εποχή του Μπαρ Ρομαντικόν του Μάρκου Βαμβακάρη και των μπουάτ έως τις μεγάλες επιτυχίες του ’70 και του ’80 και τις πενιές του ’60, η παράσταση παρουσιάζεται στο Petrogazi, κάθε Παρασκευή και Σάββατο.

Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης υπογράφει τη σκηνοθετική και μουσική επιμέλεια και, ως ηθοποιός, επινοεί έναν ρόλο για τον εαυτό του, για να προσφέρει χαμόγελο με μουσικό τρόπο, και μιλά για την παράσταση και για τα συναισθήματά του για τη σημερινή Ελλάδα.

Ξεναγείστε μας στη «Συνοικία ασμάτων».

«Η “Συνοικία ασμάτων” είναι μια γειτονιά με αξέχαστα τραγούδια, ένας μουσικός περίπατος στις δεκαετίες του ’50 και ’60, με καλά  λαϊκά που έχουμε αγαπήσει. Ο χώρος, έτσι όπως φτιάχτηκε στο Petrogazi, τα κοστούμια, το πάλκο  συμβάλλουν στη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας, που παραπέμπει στα λαϊκά κέντρα της δεκαετίας του ’60. Θυμόμαστε μεγάλους δημιουργούς, όπως ο Τσιτσάνης, ο Χιώτης, ο Ζαμπέτας, ο Μητσάκης, ο Καλδάρας και τραγούδια διαχρονικά, τα οποία εξακολουθούν να παραμένουν ζωντανά, ιδιαίτερα όταν ερμηνεύονται από τέσσερις νέες εξαιρετικές φωνές -Άγγελος Ανδριανός, Μαίρη Δούτση, Ανδρέας Λάφης, Δήμητρα Σταθοπούλου. Επίσης, το πρόγραμμα υποστηρίζουν με την παρουσία τους εξαιρετικοί λαϊκοί τραγουδιστές, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά να το απογειώνουν, ως γνήσιοι απόγονοι της μεγάλης παλιάς γενιάς. Διαδοχικά, εμφανίζονται: η Ελένη Τσαλιγοπούλου, η Κατερίνα Κούκα, η Λιζέτα Καλημέρη, ο Δημήτρης Μπάσης, η Μελίνα Κανά».

Ποιος είναι ο δικός σας ρόλος σε αυτήν τη μουσική παράσταση;

«Η παράσταση αυτή γεννήθηκε από τη δική μου εμμονή να φτιάξουμε κάτι, το οποίο δεν έχουμε ζήσει, αλλά γνωρίζουμε μέσα από τη δισκογραφία και τις ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Στόχος μου δεν είναι να αντιγράψουμε την εποχή του λαϊκού πάλκου, αλλά να δημιουργήσουμε ένα μουσικό γεγονός, το οποίο θα ξυπνήσει μνήμες και συναισθήματα, ώστε να διασκεδάζουμε σαν τον παλιό καλό καιρό, με τρυφερότητα και ευαισθησία, με γούστο και καθαρή ματιά. 

Πέρα από τη σκηνοθετική επιμέλεια και την επιλογή των τραγουδιών, η παρουσία μου επί σκηνής, επειδή δεν είμαι τραγουδιστής ή μουσικός, είναι να επινοήσω έναν ρόλο, ως ηθοποιός, για να προσφέρω χαμόγελο με μουσικό τρόπο. Βέβαια, ο φυσικός μου χώρος είναι το θέατρο και, παράλληλα, βρίσκομαι δίπλα στον Γιάννη Φέρτη και τον Δημήτρη Πιατά στο θέατρο Βασιλάκου, σε μια σπουδαία κωμωδία του Ζεράλντ Σιμπλερά, τους “Ήρωες”, σε σκηνοθεσία Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς».

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα της παράστασης;

«Η “Συνοικία ασμάτων” χωρίζεται σε δυο μέρη. Στο πρώτο μέρος, κάνουμε μια εισαγωγή στις μουσικές σκηνές του ’70 και του ’80. Το δεύτερο μέρος εξελίσσεται σε ένα αυθεντικό λαϊκό γλέντι, όπου όλοι οι συντελεστές κάθονται σε ένα μεγάλο πάλκο με μπουζούκια».

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για τη σημερινή Ελλάδα;

«Αγωνία και συγκρατημένη αισιοδοξία, γιατί βρισκόμαστε σε μια δύσκολη καμπή για τη χώρα. Έχω την πεποίθηση ότι είναι αναγκαίο να μπούμε σε έναν ανοιχτό δημόσιο διάλογο, κάτι το οποίο έπρεπε να έχει γίνει χρόνια τώρα. Η οικονομική κρίση έφερε στην επιφάνεια παθογένειες ετών και μια ανησυχία, η οποία οδηγεί στον φόβο. Γι’ αυτό πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να ανοίξει ένας δημόσιος ειλικρινής διάλογος. Εδώ και 30 χρόνια, μας λένε αυτά που θέλουμε να ακούσουμε. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύω ότι η ευθύνη είναι και δική μας, ατομική, των απλών πολιτών».

Τι χρειαζόμαστε πραγματικά σε αυτήν τη δύσκολη φάση;

«Αυτή η περίοδος έχει ανάγκη από αλήθεια. Πρέπει να μας πουν την αλήθεια και να κλείσουμε τα αυτιά μας σε οτιδήποτε διχαστικό. Μόνο έτσι θα βρούμε την καινούρια μας ταυτότητα. Μια ταυτότητα που θα υποστηριχτεί από νέο αίμα στο πολιτικό μας σύστημα. Έτσι, θα χτίσουμε μια νέα αντίληψη πάνω σε γερά θεμέλια. Έχω την αίσθηση ότι έχουμε υποστεί μεγάλες ταλαιπωρίες, ότι κάναμε αδίκως τρομακτικές θυσίες, γιατί ο δρόμος που ακολουθήσαμε δεν ήταν ο σωστός».

Τι σας τονώνει το ηθικό;

«Οι νέοι άνθρωποι. Τους αδικήσαμε, και τώρα πρέπει, αν τους δώσουμε την ευκαιρία, να ακουστεί η φωνή τους».

Συντελεστές

Σκηνογραφική - ενδυματολογική επιμέλεια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου, φωτισμοί: Βασίλης Πουφτής, ηχοληψία: Κώστας Σωτηρίου - Αριστοτέλης Διαμαντίδης, οργάνωση -  επιμέλεια παραγωγής: Ηχόχρωμα. Μουσικοί: Θανάσης Τσαουσέλης: πλήκτρα - ενορχηστρώσεις, Γιάννης Ψάλτης: τύμπανα, Γιώργος Ζωγράφος: ακορντεόν, Θανάσης Κανέλλος: κιθάρα, Αποστόλης Παπαπέτρος: μπάσο, Βαγγέλης Ζαρμπούτης και Αλέξανδρος Καραμπίλας: μπουζούκι.

Πληροφορίες

Petrogazi: Βουτάδων 6 - Γκάζι, τηλ. κρατήσεων: 213 0185101.