Πολιτική
Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2017 18:14

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν κερδίσαμε τίποτα ουσιαστικό από την επίσκεψη Ερντογάν

«Ποιος ακριβώς ήταν ο στόχος της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα και ποιο το προσδοκώμενο αποτέλεσμα; Και γιατί έπρεπε να γίνει σε αυτήν τη χρονική συγκυρία;», διερωτήθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «το εύλογο αυτό ερώτημα, κάνοντας πλέον τον απολογισμό της επίσκεψης, ενισχύεται». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε λόγο για χαμένη ευκαιρία να γίνει ένα θετικό βήμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Ένα είναι βέβαιο. Η πατρίδα μας δεν κέρδισε απολύτως τίποτα ουσιαστικό από αυτή την επίσκεψη», πρόσθεσε.

«Ποιος ακριβώς ήταν ο στόχος της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα και ποιο το προσδοκώμενο αποτέλεσμα; Και γιατί έπρεπε να γίνει σε αυτήν τη χρονική συγκυρία;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «το εύλογο αυτό ερώτημα, κάνοντας πλέον τον απολογισμό της επίσκεψης, ενισχύεται».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε λόγο για χαμένη ευκαιρία να γίνει ένα θετικό βήμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Ένα είναι βέβαιο. Η πατρίδα μας δεν κέρδισε απολύτως τίποτα ουσιαστικό από αυτή την επίσκεψη», πρόσθεσε.

Μιλώντας στο 10ο ετήσιο Συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας, επεσήμανε ότι η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα θα έπρεπε να έχει ως ουσιαστικό στόχο μία ποιοτική επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων και να γίνει η αφετηρία μιας δυναμικής βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα.

«Αντί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, τι παρακολουθήσαμε όλοι χθες; Είδαμε τον Τούρκο πρόεδρο να διατυπώνει δημοσίως -και μάλιστα επί ελληνικού εδάφους- μονομερείς αξιώσεις της χώρας του. Πέρα και έξω από το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες που καθορίζουν το πλαίσιο καλής γειτονίας των δύο χωρών», συνέχισε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Είπε επίσης ότι «οι απαντήσεις που δόθηκαν από όλους μας στον Τούρκο πρόεδρο ήταν αυτονόητες. Το ερώτημα όμως παραμένει: Αυτός ήταν ο στόχος της χθεσινής επίσκεψης; Να δώσουμε βήμα στον κ. Ερντογάν για να διατυπώσει και στην Ελλάδα τις όποιες αξιώσεις του και να διαπληκτιζόμαστε εκ των υστέρων μαζί του μπροστά στις κάμερες;».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι «η ευρωπαϊκή Ελλάδα συνεργάζεται με όλους αλλά ταυτόχρονα υπερασπίζεται με επιχειρήματα τα δίκαιά της. Δεν καυγαδίζει και δεν λαϊκίζει. Και βέβαια η ουσιαστική διπλωματία δεν διεξάγεται σε δημόσια θέα».

Σημείωσε επιπλέον ότι είναι καθοριστικής σημασίας η προετοιμασία αυτών των συναντήσεων. «Προετοιμασία που δυστυχώς απεδείχθη αναιτιολόγητα πρόχειρη για τα δεδομένα και τη σημασία της χθεσινής επίσκεψης», συμπλήρωσε.

Ανέφερε ότι επανέλαβε την Πέμπτη στον κ. Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών, καθώς και η αμοιβαία κατανόηση για αποφυγή προκλήσεων και αθεμελίωτων μονομερών διεκδικήσεων, είναι ο μόνος δρόμος για ένα καλύτερο μέλλον σταθερότητας και ειρήνης, καθώς και ότι η Συνθήκη της Λωζάνης αποτελεί τον ακρογωνιαίο και αδιαπραγμάτευτο λίθο για τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. 

«Επιπλέον, του επισήμανα ότι το παρόν και το μέλλον των Ελλήνων Μουσουλμάνων της Θράκης, όπως άλλωστε και όλων των Ελλήνων πολιτών, είναι πρωταρχικό και διαρκές μέλημα της ελληνικής Πολιτείας. Δεν είναι  διμερές ζήτημα. Άλλωστε ο σεβασμός των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων δεν εφαρμόζεται με αμοιβαιότητα. Είναι αυτονόητη  υποχρέωση κάθε κράτους», συνέχισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και συμπλήρωσε: «Αυτό άλλωστε αναμένουμε από την Τουρκία σε σχέση με την ελληνική ορθόδοξη μειονότητα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τη Σχολή της Χάλκης». 

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι επέλεξε συνειδητά να μιλήσει για το θέμα «τώρα που ο Τούρκος πρόεδρος αναχωρεί  από την πατρίδα μας», γιατί, όπως πρόσθεσε, «είναι βασική αρχή μου ότι οφείλουμε όλοι να χειριζόμαστε τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής με σύνεση και υπευθυνότητα. Κι ότι τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας μας, δεν προσφέρονται για κανενός είδους μικροκομματική εκμετάλλευση».

naftemporiki.gr