Πολιτική
Σάββατο, 02 Δεκεμβρίου 2017 14:40

Γ. Κουμουτσάκος: Ο Π. Καμμένος υποσκάπτει την επιτυχία της επίσκεψης Ερντογάν

Ουσιαστική επίσκεψη και όχι επίσκεψη για δημόσιες σχέσεις και τον εξωραϊσμό της εικόνας της Τουρκίας επιθυμεί η Νέα Δημοκρατία που καλωσορίζει την επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον τομεάρχη Εξωτερικών του κόμματος Γιώργο Κουμουτσάκος. Κατηγορεί τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, ότι με «απίστευτα επιπόλαιες» δηλώσεις του «υποσκάπτει» την επιτυχία της επίσκεψης Ερντογάν.

Ουσιαστική επίσκεψη και όχι επίσκεψη για δημόσιες σχέσεις και τον εξωραϊσμό της εικόνας της Τουρκίας επιθυμεί η Νέα Δημοκρατία που καλωσορίζει την επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον τομεάρχη Εξωτερικών του κόμματος Γιώργο Κουμουτσάκος.

Ο ίδιος κατηγορεί τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, ότι με «απίστευτα επιπόλαιες» δηλώσεις του «υποσκάπτει» την επιτυχία της επίσκεψης Ερντογάν.

Στη διάρκεια της ομιλίας του στο 7ο προσυνέδριο της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη κάλεσε, μάλιστα, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, να απαντήσουν αν τα όσα λέει ο κ. Καμμένος αποτελούν και θέση της κυβέρνησης.

«Εμείς καλωσορίζουμε την επίσκεψη αυτή, διότι πρέπει πάντα να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας, ειδικά μεταξύ των χωρών που έχουν ανοιχτά ζητήματα, αλλά και είναι γειτονικές», είπε ο κ. Κουμουτσάκος και συνέχισε: «Λέμε ότι ορθώς γίνεται αυτή η επίσκεψη. Ταυτόχρονα, όμως, πιστεύουμε ότι για να είναι επιτυχημένη πρέπει να είναι ουσιαστική. Να παράγει συγκεκριμένα αποτελέσματα, σύμφωνα με τα συμφέροντα της χώρας μας. Δεν πρέπει να είναι ή να μείνει μόνο μία επίσκεψη δημοσίων σχέσεων και δεν μπορεί να γίνει μια επίσκεψη εξωραϊσμού της εικόνας της Τουρκίας, που αυτή τη στιγμή είναι προβληματική στη Δύση και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εμείς ζητάμε ουσιαστικά αποτελέσματα και όχι επιχείρηση δημοσίων σχέσεων και εξωραϊσμού της εικόνας της Τουρκίας».

Προβληματισμός για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και τη στάση της Άγκυρας στη Θράκη

Ο κ. Κουμουτσάκος εξέφρασε τον προβληματισμό της Νέας Δημοκρατίας για τις παραβιάσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο και τη στάση της στη Θράκη και σημείωσε: «Έχουμε μέσα στο 2017 μόνο 3.000 παραβιάσεις του ελληνικού, εθνικού εναέριου χώρου και πάνω από 1.600 παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων. Επομένως, η ατμόσφαιρα της επίσκεψης έχει δυσκολευτεί από αυτά τα γεγονότα. Και σε αυτό ήρθε να προστεθεί η πρόσφατη επίσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Τουρκίας Χακάν Τσαβούσογλου στη Θράκη, η οποία είχε δημιουργήσει πάρα πολλά ερωτηματικά και έντονο προβληματισμό».

«Ακούω ότι θα επισκεφθεί τη Θράκη και ο κ. Ερντογάν. Θα είναι η δεύτερη επίσκεψη ανώτατου Τούρκου αξιωματούχου στη Θράκη μέσα σε ένα μήνα. Εμείς δεν λέμε να μην πάει στη Θράκη ο κ. Ερντογάν. Αυτό το το οποίο, όμως, υπογραμμίζουμε και στέλνουμε ως μήνυμα είναι να πάει, αλλά να σεβαστεί το γεγονός ότι οι Έλληνες πολίτες μουσουλμανικού θρησκεύματος ζουν με πλήρη ισονομία και ισοπολιτεία στη Θράκη και ότι δεν θα πρέπει με κανένα τρόπο η επίσκεψη του αυτή να σκιάσει και να δημιουργήσει επιπλέον πρόβλημα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας» σημείωσε.

«Οι δηλώσεις Καμμένου "υποσκάπτουν" την επίσκεψη. Τι απαντούν Τσίπρας, Κοτζιάς;»

«Την ίδια ώρα που εμείς τηρούμε αυτή τη στάση τη στάση ευθύνης, αναρωτιόμαστε ποια είναι η στάση που τηρούν στελέχη της ίδιας της κυβέρνησης; Κι εδώ μιλάμε ειδικά για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο οποίος πέντε μέρες πριν την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου είπε ότι ο Ερντογάν έτσι όπως πάει θα κάνει την Τουρκία μια βαθιά ισλαμική χώρα, ένα δεύτερο Ιράν», σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Υπογράμμισε: «Το ερώτημα που απευθύνουμε και στον πρωθυπουργό και στον υπουργό Εξωτερικών της χώρας είναι αν αυτή η θέση του κ. Καμμένου είναι και θέση της κυβέρνησης. Και να απαντήσουν άμεσα, διότι δεν μπορεί αυτό το ζήτημα να "σέρνεται" μέχρι την επίσκεψη Ερντογάν».

Πηγή: ΑΜΠΕ