Κόσμος
Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2017 17:54

Η Ισπανία θα αναγνωρίσει την τοπική καταλανική κυβέρνηση που θα προκύψει στις εκλογές

Η Μαδρίτη θα αναγνωρίσει την καταλανική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αλφόνσο Νταστίς.

Η Μαδρίτη θα αναγνωρίσει την καταλανική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αλφόνσο Νταστίς.

Απαντώντας σε όσα ανέφερε ο έκπτωτος τοπικός πρωθυπουργός της Καταλονίας Κάρλες Πουντζεμόντ, το τρίτο τη τάξει στέλεχος της κυβέρνησης του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι διαβεβαιώνει στη βελγική εφημερίδα Le Soir ότι η ισπανική κυβέρνηση δε θα αντιταχθεί στην ετυμηγορία του καταλανικού λαού, ακόμα κι αν νικήσουν οι αυτονομιστές, εξασφαλίζοντας, ωστόσο, ότι αυτήν τη φορά, σε αντίθεση με το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου, θα τηρηθεί η κανονικότητα, ενώ ισχυρίζεται ότι δεν κατανοεί το πείσμα του κ. Πουτζεμόντ, μια και του δόθηκε επανειλημμένως η ευκαιρία να αποφευχθεί η ενεργοποίηση του άρθρου 155, την οποία δεν εκμεταλλεύτηκε.

Ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας είπε ακόμη ότι είναι στο χέρι του Καταλανού τέως ηγέτη να αποφασίσει αν θα συμμετέχει στις εκλογές ή αν θα συνεχίσει να ζει «σε αυτήν την παράλληλη πραγματικότητα».  

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βελγικού Τύπου, εντείνονται οι παρασκηνιακές προσπάθειες στις οποίες έχουν αποδυθεί τα στελέχη των Φλαμανδών (ολλανδόφωνων) Χριστιανοδημοκρατών του Βελγίου (CD&V) προκειμένου να πείσουν τους Ισπανούς ομοϊδεάτες τους του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος «να ρίξουν νερό στο κρασί τους» και να δείξουν κατανόηση σε ό,τι αφορά την εκχώρηση περισσότερων αρμοδιοτήτων στην Καταλονία, ακολουθώντας το μοντέλο που εφαρμόζεται στο Βέλγιο στο πλαίσιο της ομοσπονδίας.