Υγεία
Δευτέρα, 06 Νοεμβρίου 2017 15:26

Οι περισσότερες βαλκανικές χώρες δεν έχουν πρόσβαση στις νέες θεραπείες για το Πολλαπλό Μυέλωμα

Η πλειονότητα των βαλκανικών χωρών, δηλαδή 8 στις 11  δεν έχουν πρόσβαση σε κανένα από τα φάρμακα που έλαβαν έγκριση μετά το 2015 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το Πολλαπλό Μυέλωμα, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε η γραμματέας της Βαλκανικής Ομάδας Μελέτης για το Πολλαπλό Μυέλωμα κα Jelena Bila , με αφορμή τη 12η Βαλκανική Ημέρα της Αιματολογίας που έγινε στα πλαίσια του 28ου Πανελληνίου Αιματολογικού Συνεδρίου .

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Η πλειονότητα των βαλκανικών χωρών, δηλαδή 8 στις 11, δεν έχουν πρόσβαση σε κανένα από τα φάρμακα που έλαβαν έγκριση μετά το 2015 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το Πολλαπλό Μυέλωμα, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε η γραμματέας της Βαλκανικής Ομάδας Μελέτης για το Πολλαπλό Μυέλωμα κα Jelena Bila, με αφορμή τη 12η Βαλκανική Ημέρα της Αιματολογίας που έγινε στο πλαίσιο του 28ου Πανελληνίου Αιματολογικού Συνεδρίου.

Στην ημερίδα συζητήθηκαν οι υποδομές και τα προβλήματα που υπάρχουν σε πολλές Βαλκανικές χώρες όσον αφορά την προμήθεια και διάθεση νέων καινοτόμων φαρμάκων για τους ασθενείς με αιματολογικές παθήσεις. Η Βαλκανική Ομάδα Μελέτης του Πολλαπλού Μυελώματος είναι η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια των Βαλκανικών Χωρών για κοινή στρατηγική στο θέμα αυτό. Ιδρύθηκε το 2016 από αιματολόγους από όλα τα Βαλκανικά κράτη (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Ελλάδα, Κροατία, Μαυροβούνιο, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία και Τουρκία).

Πρόεδρος της Βαλκανικής Ομάδας του Πολλαπλού Μυελώματος ο πρύτανης του ΕΚΠΑ καθηγητής Αιματολογίας-Ογκολογίας  Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, ενώ ο αναπληρωτής καθηγητής Αιματολογίας Ευάγγελος Τέρπος είναι Ταμίας της νεοσύστατης Ομάδας. Αντιπρόεδρος είναι η καθηγήτρια Meral Beksac από την Άγκυρα (Τουρκία) και Γραμματέας η αναπληρώτρια καθηγήτρια Jelena Bila από το Βελιγράδι (Σερβία). Η Ομάδα αντιπροσωπεύει ένα πληθυσμό περίπου 150.000.000 κατοίκων και σημαντικό αριθμό ασθενών με πολλαπλό μυέλωμα.

Όπως ανέφερε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, το πολλαπλό μυέλωμα είναι μια σοβαρή νεοπλασματική νόσος του αίματος που προσβάλλει περίπου 4-6 ανθρώπους στους 100.000 το χρόνο και στις βαλκανικές χώρες. Τα τελευταία χρόνια πολλά νέα φάρμακα έχουν λάβει έγκριση για χρήση σε ασθενείς με μυέλωμα και έχουν αυξήσει σημαντικά την επιβίωσή τους. Μάλιστα σε αρκετούς ασθενείς η πάθηση παίρνει τη μορφή χρόνιας νόσου. Ωστόσο, πολλά από τα νεότερα φάρμακα έχουν αυξημένο κόστος και ικανός αριθμός ασθενών από τις βαλκανικές χώρες δεν έχουν πρόσβαση στις νέες θεραπευτικές επιλογές.

Η γραμματέας της Ομάδας κα Jelena Bila ανέφερε ότι τα στοιχεία που συνέλεξε κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους λειτουργίας της Ομάδας δείχνουν ότι η πλειονότητα των χωρών (8/11) δεν έχει πρόσβαση σε κανένα από τα φάρμακα που εγκρίθηκαν μετά το 2015 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου (ΕΜΑ) για το Πολλαπλούν Μυέλωμα.

Για το λόγο αυτό ο πρύτανης κ. Δημόπουλος τόνισε ότι κύριος στόχος είναι η προσέλκυση κλινικών μελετών στις χώρες των Βαλκανίων, καθώς αυτές θα προσφέρουν στους ασθενείς των χωρών δωρεάν φάρμακα που έχουν ανάγκη και στα οποία δεν έχουν πρόσβαση μέσω των Εθνικών Συστημάτων Υγείας των χωρών τους.

Ως εκ τούτου, είναι απόλυτα απαραίτητο, όπως είπε, να γίνει καταγραφή των ασθενών σε βαλκανικό επίπεδο καθώς και να επεκταθεί η συνεργασία μεταξύ των ιατρών που ασχολούνται με τη θεραπεία του πολλαπλού μυελώματος στα Βαλκάνια με τη συγγραφή κοινών εργασιών, και τη διενέργεια κοινών εργαστηριακών μελετών.