Πολιτιστικά
Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2017 05:45

Ο μύθος της πριγκίπισσας Σίσσυ για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Η ζωή τής - γνωστής ως Σίσσυ - πριγκίπισσας Ελισάβετ, που έγινε αυτοκράτειρα της Αυστρίας σε ηλικία μόλις 16 ετών και βασίλισσα της Ουγγαρίας, έζησε μια θυελλώδη ζωή και λάτρεψε την Ελλάδα, ξετυλίγεται στην παράσταση «SISSI», μια από τις σπουδαιότερες παραγωγές της Ουγγαρίας που κατέκτησε τον κόσμο κι έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Η ζωή τής - γνωστής ως Σίσσυ - πριγκίπισσας Ελισάβετ, που έγινε αυτοκράτειρα της Αυστρίας σε ηλικία μόλις 16 ετών και βασίλισσα της Ουγγαρίας, έζησε μια θυελλώδη ζωή και λάτρεψε την Ελλάδα, ξετυλίγεται στην παράσταση «SISSI, ο μύθος μιας πριγκίπισσας», μια από τις σπουδαιότερες παραγωγές της Ουγγαρίας που κατέκτησε τον κόσμο κι έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Τα θρυλικά μπαλέτα Experidance της Ουγγαρίας και η Τσιγγάνικη Συμφωνική Ορχήστρα της Βουδαπέστης, παρουσιάζουν μια υπερπαραγωγή με εξήντα χορευτές και μουσικούς, εντυπωσιακά κοστούμια και υπέροχες μελωδίες που συνδυάζουν διάσημα έργα κλασικής μουσικής των Strauss, Liszt και Brahms, με τη λαϊκή μουσική παράδοση της Ουγγαρίας και τα τσιγγάνικα βιολιά, στο Ηρώδειο (Διονυσίου Αρεοπαγίτου - Ακρόπολη), την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, στις 8.30 το βράδυ.

Η παραγωγή «SISSI, ο μύθος μιας πριγκίπισσας» έχει ταξιδέψει σε τριάντα χώρες και έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές. Παρουσιάζει τη ζωή της βασίλισσας μέσα από τα μάτια του ουγγρικού λαού. Από την παράσταση, αναβλύζει η ψυχή και η δύναμη της ουγγρικής παράδοσης. Μια πανδαισία χρωμάτων και αρωμάτων ενός λαού που λατρεύει τη ζωή και ζει τη χαρά και τον πόνο της μέσα από τη μουσική.

Αντισυμβατική και πολύ αγαπητή στους υπηκόους της

Η πριγκίπισσα Σίσσυ παντρεύτηκε τον αυτοκράτορα της Αυστρίας, Φραγκίσκο, με τον οποίο απέκτησε τέσσερα παιδιά. Έζησε αντισυμβατικά ως αυτοκράτειρα και, ενώ ήταν πολύ αγαπητή στους υπηκόους της, προκαλούσε την αντιπάθεια της αριστοκρατίας της Βιέννης, επειδή περιφρονούσε τους κανόνες του αυλικού πρωτοκόλλου. Πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής της στη Βουδαπέστη και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στους Ούγγρους, κυρίως για την επίτευξη του Αυστροουγγρικού Συμβιβασμού του 1867, τη χρονιά που στέφθηκε βασίλισσα της Ουγγαρίας.

Πολλές ιστορίες και μύθοι γεννήθηκαν από τους υπηκόους της στην Ουγγαρία σχετικά με την βασίλισσά τους, όπως πολλά ήταν και τα ταξίδια και οι περιπέτειές της, που την έκαναν μια πριγκίπισσα ιδιαίτερα αγαπητή σε αυτήν τη χώρα. Τα τσιγγάνικα βιολιά και οι καλύτεροι χορευτές της Ουγγαρίας παρουσιάζουν αυτές τις ιστορίες σε μια παράσταση γεμάτη πάθος, μουσική και χορό, γεμάτη με την ψυχή ενός λαού που αγάπησε την δική του βασίλισσα.

Στα ταξίδια της, όμως, στην αγαπημένη της Ουγγαρία, άρχισαν και οι τραγικές στιγμές της ζωής της. Η μικρή κόρη της, Σοφία, πέθανε σε ένα ταξίδι στην Ουγγαρία από ατύχημα, και η πεθερά της, θεωρώντας υπεύθυνη τη Σίσσυ, πήρε τα υπόλοιπα παιδιά και ανέλαβε την ανατροφή τους.

Ήταν η αρχή του τέλους της οικογενειακής γαλήνης για τη Σίσσυ. Αποξενώθηκε από τα παιδιά της και άρχισε να απομακρύνεται από τον σύζυγό της. Βρήκε διέξοδο στα ταξίδια και έφτασε μέχρι την Ελλάδα, όπου άρχισε να μυείται στην κλασική αρχαιότητα. Λίγο αργότερα, πέθανε ο γιος της, και, θεωρώντας υπεύθυνο τον σύζυγό της, τον εγκατέλειψε και βρήκε καταφύγιο στο αγαπημένο της ελληνικό νησί, την Κέρκυρα, όπου έχτισε το δικό της ανάκτορο, το Αχίλλειο, αφιερωμένο στον Αχιλλέα.

Λίγα χρόνια αργότερα, σε ένα ταξίδι της στη Γενεύη, δολοφονήθηκε. Η ζωή και ο θάνατός της αποτέλεσαν θέμα για πολλές κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, με πιο γνωστή την ταινία «Sissi» (1955), με πρωταγωνίστρια τη Ρόμι Σνάιντερ.

Πληροφορίες

Ωδείο Ηρώδου Αττικού: Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Ακρόπολη - Αθήνα, τηλ.: 210 3241807. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210 7298930. Τιμές εισιτηρίων: VIP: 78 ευρώ, Α΄ ζώνη: 68 ευρώ, Β΄ ζώνη: 58 ευρώ, Γ΄ ζώνη: 48 ευρώ, άνω διάζωμα: 30 ευρώ, φοιτητικά και ανέργων: 25 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.

gkoul@naftemporiki.gr